• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2017

11:54

PALMA PRAVI AVIONE! U Jagodini niču fabrika aviona i aerodrom!

Vesti

PALMA PRAVI AVIONE! U Jagodini niču fabrika aviona i aerodrom!

Podeli vest

Fabrika aviona "Aero East Europe" iz Kraljeva, otvoriće pogon za proizvodnju modela lakog aviona "Sila" u Jagodini

 

Ta investicija će ubrzati i početak planirane izgradnje aerodroma u Jagodini za avione do 80 putnika, a koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije, između Beograda i Niša, objasnio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma.

Vlasnik i direktor "Aero East Europe" Milorad Matić je, 3. marta posetio Jagodinu, i sa jednim od svojih aviona iz Kraljeva, sleteo na Letelište za sportske i školske avione Aero kluba Jagodina, budući aerodrom. 

Matić je tada novinarima izjavio da njegova fabrika "ima tržište, da izvozi u 20 zemalja Evropske unije i da je do tada isporučila 163 aviona u Italiju, Španiju, Francusku, Švedsku i Nemačku, kao i ima "veoma dobru tražnju iz SAD" ali da, "zbog nedostatka obrtnih sredstava radi sa oko 50 odsto kapaciteta". 

Avioni koje proizvodi njegava fabrika lete 210 kilometara na sat, troše od 12 do 15 litara goriva, a cena im je od 50.000 evra pa naviše. Let od Kraljeva do Jagodine traje svega 15 minuta. 

Za aerodrom u Jagodini Matić je tada rekao da je "divan, ima apsolutno dobru i važnu poziciju, nalazi se blizu grada što je veoma važno". 

Markovć je ranije izjavio Tanjugu da grad Jagodina ima nameru da na ovom mestu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, a osim za turizam, aerodrom će imati i veoma važnu ulogu u privrednom razvoju Jagodine i ovog dela Srbije. 

Jagodina je sada udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilometara a od aerdroma u Nišu preko 100 kilometara, a sa izgradnjm aerdroma u Jagodini investotori iz Italije, Austrije, Rusije, Nemačke... koji sada imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, moći će direktno, na primer iz Barija, Sankt Peterburga, Beča ili Frankfurta, avionom u Jagodinu, objasnio je Marković. 

Letelište, nukleus budućeg aerdroma u Jagodini, udaljeno je oko šest kilometara od centra grada, registrovano je, sa sertifikatom za upotrebu od 2010.godine. Površine je oko 40.000 kvadratnih metara (660 X 60) i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma. 

Po projektu imaće upravnu zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe... 

Jagodina je imala aerodrom do 1951.godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Muk i tišina u Banjskom polju! Puste ulice nakon što je MUP obustavio pretragu za Dankom (2), ali meštani nemaju nameru da odustanu! (FOTO, VIDEO)
Društvo

Muk i tišina u Banjskom polju! Puste ulice nakon što je MUP obustavio pretragu za Dankom (2), ali meštani nemaju nameru da odustanu! (FOTO, VIDEO)

Nakon što su pripadnici MUP-a posle detaljne potrage koja je trajala punih 27 sati za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, obustavili potragu u prigradskom naselju Banjsko Polje kod Brestovačke Banje, jer su svi rezultati ukazali da se devojčica ne nalazi na ovom području, površine od oko 10 kvadratnih kilometara, nastao je muk i tišina.

27.03.2024

22:40

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set