• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - K. P.

02.09.2017

10:53

OD NAGLIH PROMENA VREMENA U SLEDEĆIH PET DANA NEĆE NAM BITI DOBRO! Stiže ĐENOVSKI CIKLON, olujno nevreme, pa kraj vrelog leta!

Vesti

OD NAGLIH PROMENA VREMENA U SLEDEĆIH PET DANA NEĆE NAM BITI DOBRO! Stiže ĐENOVSKI CIKLON, olujno nevreme, pa kraj vrelog leta!

Podeli vest

U noći između subote i nedelje stiže nam Đenovski ciklon, koji će doneti jaku kišu i nepogode, posebno na zapadu zemlje. Već u ponedeljak temperatura će pasti za više od deset stepeni i najaviti kraj velikih vrućina za ovu godinu

 

Na jugoistoku mirno
Kako se ciklon bude kretao prema istoku, tako će slabiti. Krajnji jugoistok zemlje mogao bi da prođe bez padavina
Đorđe Đurić, "Weather2Umbrella"

Srbiji tokom vikenda preti jaka oluja, koja će najaviti definitivan kraj vrelog leta, najavljuju meteorolozi! Nevreme će u noći između subote i nedelje najpre pogoditi zapadne krajeve, a potom i ostatak zemlje. Đenovski ciklon, kako je nazvan ovaj hladni talas, već u ponedeljak će prouzrokovati pad temperature za više od deset stepeni!

Vreme će se potom do srede stabilizovati, ali do kraja septembra neće više biti vrelih dana sa temperaturama iznad 30 stepeni. Samo će naredni vikend biti nešto topliji.

U RHMZ kažu da se već u subotu posle podne, uveče i tokom noći, očekuju kratkotrajne vremenske nepogode, jaki pljuskovi s grmljavinom, gradom i olujnim vetrom. Prvi će na udaru biti zapadni i jugozapadni delovi Srbije.

- Ciklon koji donosi nevreme u nedelju će se već proširiti na celu zemlju i vrlo brzo doneti naglo zahlađenje. Zato se u ponedeljak, pored kiše, vetra i grmljavine, očekuje i veliki pad temperature od čak desetak stepeni. Utorak će biti najhladniji dan, a već u sredu će se vreme stabilizovati, pa je tog dana tek ponegde moguća kratkotrajna kiša - kažu u RHMZ i dodaju da će u septembru temperature biti ispod proseka za to doba godine (od 20 do 24 stepena Celzijusa).

Žuti i narandžasti alarm

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da je na teritoriji Srbije na snazi žuti i narandžasti meteo-alarm.
- Zbog pogoršanja vremena postoji rizik od udara groma, opasnost po život ljudi, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od požara, kao i problemi u telekomunikacijama. Moguće je da zbog udara groma nestane struja. Takođe, očekuju se jaki udari vetra, ali i blaže poplave usled jakih padavina - upozorili su u RHMZ.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe za Informer da je uzrok ovako naglog zahlađenja jak ciklon koji se formirao u Italiji, a zatim prešao preko Alpa, zapadnog Balkana, da bi konačno stigao u našu zemlju.

- Đenovski ciklon koji nam stiže iz Italije nastao je kada su se sudarili hladan vazduh sa Atlantika i vreo koji dolazi iz severne Afrike. Kada u noći između subote i nedelje dođe i do Srbije, pogodiće najviše zapad i jugozapad zemlje, dakle područje oko Čačka, Užica, Nove Varoši, Prijepolja... Kako se bude širio prema istoku, slabiće, a očekuje se da krajnji jugoistok zemlje bude pošteđen nevremena. U svakom slučaju, spremite se za jaku kišu, grmljavinu i olujni vetar, ali dobra stvar je što će ovaj ciklon već u utorak napustiti Srbiju, pa nas od srede čeka razvedravanje - objašnjava Đurić.

Klimatolog Vladimir Bilak kaže da nas, pošto Đenovski ciklon protutnji kroz Srbiju, očekuje topao, ali ne i vreo septembar.

- Zahlađenje tokom vikenda znači i definitivni kraj vrelog leta. Dakle, što se tiče vrućina, to je to za ovu godinu. Od srede, kada ciklon napusti Srbiju, vreme će se stabilizovati i sve do kraja septembra očekuju nas prijatne temperature između 22 i 26 stepeni. Samo će sledeći vikend, 9. i 10. septembar, biti malo topliji i tada ćemo opet moći da uživamo u nešto jačem suncu i temperaturama blizu 30 stepeni - objašnjava Bilak za Informer.

Tanjug


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set