• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/KRV

19.10.2017

20:29

(FOTO) VITEŠKI SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Ovako je bilo na svečanoj dodeli VITEŠKOG MAČA, KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA!

Vesti

(FOTO) VITEŠKI SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Ovako je bilo na svečanoj dodeli VITEŠKOG MAČA, KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA!

Podeli vest

Kraljevski Red Vitezova je i ove godine organizovao svečanost povodom uručenja simboličnih mačeva i povelja učesnicima Vitez festa 2017. Ovaj događaj je održan na Starom dvoru, na jednom od najvećih pravoslavnih praznika - Pokrov Presvete Bogorodice, drevnoj slavi Beograda

Na gala događaju je sumiran poslednji Vitez fest i predstavljeni su rečju i slikom najvažniji i najlepši detalji koji su obeležili sam festival. Viteški mač i titula "Zlatni vitez - Despot Stefan 2017" pripali su poznatom holivudskom glumcu Stivenu Sigalu. Dobitnici ostalih viteških mačeva "Sveti Despot Stefan Srpski" za 2017. godinu su srpska Patrijaršija - Patrijarh Irinej, koji je postao vitez pravoslavlja, zatim grad Beograd,"Telekom Srbija" i kompanija "BK Grupa".

krv

U ime dobitnika Stivena Sigala mač je preuzeo producent Simon De Karić.

- Stivenu je strašno žao što danas nije sa nama i što ne može da uživa u ovom predivnom događaju, jer je trenutno na snimanju filma na Tajlandu. Poručio je da će prvom prilikom doći u Srbiju da se zahvali Kraljevskom Redu Vitezova i Kraljevskoj porodici za priznanje koje mu je dodeljeno - istakao je De Karić.

krv

Mač koji je uručen na svečanoj dodeli ručno je kovan za tu priliku. To je replika srednjovekovnog srpskog jedno i po ručnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa ugraviranom ornamentikom na oštrici, ručki i kožnoj futroli, delo našeg kovača Željka Pantića.

Mač dodeljen Njegovoj svetosti Patrijarhu Irineju primio je protojerej-stavrofor Branko Topalović, namesnik Beogradski.

krv

Visoko priznanje u ime BK Grupe i njenog osnivača Bogoljuba Karića primila je Milanka Karić naglasivši da je za BK Grupu i njenog supruga ovo izuzetna čast.

- Volim našu tradiciju i divim se zlatnom dobu kada je vladao Despot Stefan Lazarević. Tada se radilo na razvoju srpske duhovnosti, umetnosti i kulture. Lično, volim tradiciju srpskog srednjeg veka i današnji dan mi je predivan! Žao mi je što moj suprug nije sa nama danas, jer je ovo veliko čast za njega. Lepo je kad neko prepozna vaš rad i kada vas nagradi  jednom ovakvom poveljom i priznanjem- naglasila je Milanka Karić.

krv

Dobitnici svečanih povelja su i državne institucije - Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Sekretarijat za privredu, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu i Beokom servis.

U okviru kulturno-umetničkog programa, koji je propratio ovogodišnju dodelu nagrada i priznanja, učestvovali su i brojni umjetnici, a čast da započne svečani program pripala je Snežani Babić, koja je u to ime izvela jednu od najlepših srpskih duhovnih pesama "Marijo slavna" u klavirskoj pratnji Dragane Bokan.

krv

Na bini su se našli i Srbski pravoslavni pojci – a kapela sastav, vokalni solista Anastasija Mrđenović, dramski umetnik Lepomir Ivković, dečijihor "Nađi svoju zvezdu", operska diva Tanja Andrijić, ženski ruski vokalni ansambl Rosa, grupa Blagodar, Mateja Bokan, a program je svojim nastupom zatvorio oktet ISON.

krv

Tokom programa napravljen je osvrt na sva udruženja i klubove, kako domaće tako  i strane, koji su ove godine upoptunili Vitez fest, a odabranim slikama na slajdovima i video prilozima, prikazana je sva lepota i značaj ovog festivala.

Svi prisutni dobili su po primerak bogatog kompleta DVD-a sa ovogodišnjeg Vitez festa u izdanju PGP RTS-a, koji je takođe podržala Kompanija Telekom Srbija.

krv

Posebna pažnja posvećena je kratkoj prezentaciji novootvorene stranice VITEZ FEST PRODAVNICA, u okviru zvaničnog veb sajta Vitez festa - Vitez fest.org. Na ovoj stranici se nalaze proizvodi tradicionalne umetnosti - vez, mozaik, ikone, srednjevekovni nakit, viteški štitovi za decu, mačevi i odeća.

Nakon programskog dela usledio je koktel gde su dodeljene povelje "Vitez fest 2017" istaknutim sponzorima, pokroviteljima, medijima, volonterima, umetnicima i viteškim udruženjima, koji su učestvovali na tom festivalu.

krv

Tada su svi mogli da probaju pivo "Princ" iz pivare koju je osnovao pokrovitelj Kraljevskog Reda Vitezova, Princ Đorđe Karađorđević sa svojim partnerom "Božić i sinovi".

krv

Prijatelj koktela je bila voda "Akua Gala", a prijatelj svečane dodele je bila i kompanija BK Grupa.
Beograd je ove godine po četvrti put bio domaćin Vitez festa, 8. i 9. aprila na Beogradskoj tvrđavi, okupio je 1.500 učesnika i privukao više od 70.000 posetilaca.

krv

Želja organizatora je da ovaj međunarodni festival predstavi Beograd i Srbiju kao zemlju vitezova i preraste u svetski događaj, koji će okupiti mnogo više stranih učesnika i postati saborno mesto svih vitezova sveta.

krv

- Vidimo se na Vitez Festu 2018. godine 31. marta i 1. aprila na Kalemegdanu-rekao je na kraju viteškog hepeninga Zoran Mrđenović predsednik Kraljevskog reda vitezova.

(FOTO) KRALJEVSKI RED VITEZOVA ODAO PRIZNANJA: Stiven Sigal postao Zlatni Vitez!

(FOTO) VITEZ FEST 2017, DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE: Više od 50.000 ljubitelja srednjovekovne kulture uživalo na Kalemegdanu!

(VIDEO) ZA KRST ČASNI: Članovi Kraljevskog reda vitezova plivali na Krstovdan, među njima princ Đorđe i princeza Felon!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set