• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2017

12:05

(FOTO) PRVI POSETIOCI POSLE 10 GODINA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI! Brnabić: Ovo je najlepši dan od kada sam u Vladi Srbije!

Vesti

(FOTO) PRVI POSETIOCI POSLE 10 GODINA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI! Brnabić: Ovo je najlepši dan od kada sam u Vladi Srbije!

Podeli vest

Muzej savremene umetnosti je danas, posle 10 godina, konačno otvorio svoja vrata za posetioce koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je Muzej savremene umetnosti u Beogradu zajedno sa predsednicom Skupštine Majom Gojković i ministrom za kulturu i infomisanje Vladanom Vukosavljevićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim obišla izložbu "Sekvece umetnosti Jugoslavije i Srbije" koja je postavljena na 5 hiljada kvadrata.

Tanjug

- Ovo je najlepši dan za mene od kako sam ušla u vladu Srbije avgusta prošle godine. Drago mi je što posle deset godina vraćamo Muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji - rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da će se Vlada Srbije fokusirati već od sutra na završetak radova Narodnog muzeja.

- Želimo time da pokažemo koliko nam je kultura važna i da je nešto bez čega ne možemo da ostvarimo napredak - poručila je premijerka.

Tanjug

Ona je zahvalila kolegama u aktuelnoj, ali i prethodnoj vladi koji su uložili veliki napor da se obnova Muzeja završi, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je navela, insistirao da se radovi što pre privedu kraju.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što su se prvi put oko ove velike ideje okupila tri velika brenda, Muzej savremene umetnosti, Beogradski festival igre i Beogradska filharmonija.

Tanjug

- Hvala što ste ostavili sujete po strani i što ste pokazali šta sve Srbija ima. Ponosna sam danas jer je ovo Srbija za koju sam uvek govorila da može - poručila je Brnabić.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakaradi rekao je da je ovo veliki dan za srpsku kulturu i najavio da će Muzej raditi narednih sedam dana i noći neprestano kao i da se nada da će poseta biti ista kao i danas na otvaranju.

Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je današnji dan - dan kada Beograd ponovo postaje kulturna prestonica ovog dela Evrope kao i da je posebna simbolika što se Muzej otvara na Dan oslobođenja Beograda.

On je naveo da posle deset godina Beograđani i svi ostali mogu ponovo da posete Muzej koji je na današnji dan prvi put i otvoren.

Mali je istakao da je osim Muzeja izvršena i rekonstrukcija okolne zelene površine gde su urađene pešačke staze, sedam sportskih terena kao i igralište za decu .

Gradonačelnik je rekao da Beograd sada ima jedan novi prostor gde građani mogu da provode slobodno vreme i uživaju u kulturnim i svim drugim sadržajima.

Tanjug

On je dodao da će otvaranjem Narodnog muzeja u junu sledeće godine, kulturna ponuda Beograda biti popunjena.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija. 

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. 

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardimai predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano. 

Tanjug

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji preko 8.000 dela.

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. 

Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Izložba na pet nivoa muzeja strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka. 

Tanjug

Termin „sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete. 

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok će igrači Drezden Frankfurt komanije i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija. 

Tanjug

Organizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet "Four Plus", di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU-a.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set