• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2017

09:03

AKO VERUJEMO METEOROLOZIMA, IMAMO RAZLOGA DA SE RADUJEMO! Kažu da nas čeka BAŠ BLAGA ZIMA!

Vesti

AKO VERUJEMO METEOROLOZIMA, IMAMO RAZLOGA DA SE RADUJEMO! Kažu da nas čeka BAŠ BLAGA ZIMA!

Podeli vest

Novembar, decembar i januar biće topliji od proseka, tek u februaru moguć ledeni talas. Do kraja godine očekuje se dosta kiše, dok početak 2018. neće doneti mnogo padavina

 

Neće se ponoviti 2016.
Predstojeća zima neće biti ni nalik hladnoj i suvoj zimi kakva je bila 2016.
Đorđe Đurić, "Weather2Umbrella"

Srbiju čeka veoma blaga zima, a prvi ozbiljniji ledeni talas moguć je tek u februaru, definitivno su pokazale dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)!

U novembru i decembru će padati dosta kiše, dok će januar biti sušan, ali će tokom sva tri meseca temperature biti bar za stepen iznad proseka.

Prema prognozama RHMZ, ova zima će generalno biti jedna od najblažih poslednjih godina. Možemo očekivati samo osam do 15 dana sa temperaturama ispod nule u nižim predelima, a iole jači ledeni talas moguć je tek pri kraju zime.
 

Prognoza RHMZ prema mesecima

Tanjug

Novembar:
* Temperature iznad proseka, dosta padavina, naročito klasičnih jesenjih kiša
Decembar
* Temperature bitno iznad proseka za ovaj mesec, nešto manje padavina nego u decembru
Januar:
* Suv, bez mnogo padavina, sa temperaturama nešto iznad višegodišnjeg proseka
Februar:
* Nešto hladniji, bez mnogo padavina, ali sa mogućim ledenim talasom

- U toku ove zime ne očekuje se pojava talasa hladnoće sličnog onom u februaru 2012. godine. Od novembra do februara konstantno se očekuju temperature iznad proseka. Razlika je u tome što ćemo do Nove godine imati nešto više padavina, dok će početak 2018. biti sušan - objašnjava Jasmina Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ.

Meteorolog sajta "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da se prema sadašnjim dugoročnim prognozama sneg ne nazire ni u najavama.

- Predstojeća zima neće biti ni nalik hladnoj i suvoj zimi kakva je bila 2016. Očekuje nas znatno blaža zima sa više padavina i samo osam do 15 ledenih dana, kada će temperatura stalno biti u minusu. Čak se ni u decembru, ni u januaru ne očekuje veliki minus, kao što je to bilo prošle godine, kada se živa spuštala i na niže od minus 17 stepeni. Naročito neće biti dužih ledenih perioda, od nedelju ili više dana. Hladno će biti samo na planinama, gde se prognozira oko 45 dana hladnih dana - prognozira Đurić.

S njim je saglasan i meteorolog i klimatolog Vladimir Bilan. On dodaje da je oktobar bio dosta topliji nego prošle godine, a da nas slična situacija očekuje i u novembru.

- Prognoze kažu da će svaki mesec ove zime biti topliji od proseka. Posebno će blage temperature biti do kraja godine. Tek u februaru možemo očekivati onu pravu hladnoću, ali tu je kraj zime, jer će i mart biti topao iznad proseka. Generalno, možemo reći da će ova zima biti baš blaga - naglasio je Bilan.

Meteorolozi najavljuju da ćemo još u subotu uživati u miholjskom letu i temperaturama do 25 stepeni, jer nas od ponedeljka očekuje zahlađenje. Stabilizacija vremena se očekuje do kraja sledeće sedmice, kada će biti suvo, toplo i sunčano, sa temperaturom od oko 15 stepeni.


 





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set