• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.11.2017

17:17

STRAH U DRAGAČEVU: Primećen džinovski crni vuk, zver ostavila TRAGOVE NADOMAK PRVIH KUĆA!

Vesti

STRAH U DRAGAČEVU: Primećen džinovski crni vuk, zver ostavila TRAGOVE NADOMAK PRVIH KUĆA!

Podeli vest

Nekolicina meštana sela Gornji Dubac u dragačevskom ataru, "naslonjenom" na planinu Čemerno primetila je pre dva dana ogromnog crnog vuka, a posebno ih je u tome zabrinulo što su divlje zveri ostavile tragove nadomak prvih kuća

- Vraćao sam se kolima u prvi sumrak i u jednom trenutku ogromna životinja preskočila je skoro ceo put. Mahinalno sam reagovao i zakočio, a onda vratio kola u rikverc usmerivši svetla ka proplanku. Na njemu je stajao ogroman vuk, skoro duplo veći od svih koji su ikada viđeni na ovom terenu - priča Ljubiša Milić, meštanin Gornjeg Dubca.

A Božidar Rudinac, predsednik lovačke organizacije u Dragačevu, potvrdio je da je primećen "nesrazmerno" veliki crni vuk kome su meštani već dali ime Garo.

- Naše lovište je zaista bogato raznom divljači, ali crni vuk se nikada do sada nije pojavljivao u njemu. U lovištu su postavljene kamere koje će reagovati na pokret i nadamo se da ćemo uskoro imati i fotografije.

Crni vuk je prava retkost u celom regionu, jer je ovo područje naseljeno uglavnom sivim vukom. Mi pouzdano znamo da u lovištu imamo četiri i držimo ih pod kontrolom. Oni su nam veoma značajni, jer čiste teren i ne dozvoljavaju pojavu šakala, koji su veoma štetni i ne biraju plen- kazao je Rudinac u izjavi za Glas zapadne Srbije.

Na pitanje da li džinovski vuk može predstavljati opasnost po meštane, kaže da svakako treba biti oprezan, ali primećuje da nikako nije prijatno sresti se sa njim, jer se, objašnjava, radi o velikom primerku koji je težak oko 60 kilograma, što je gotovo duplo veća telesna težina od prosečnog sivog vuka teškog 25 do 30 kilograma.

printscreen

Susret sa džinom imao je i šumar Milanko Marinković, ali ne direktan. On je, kaže, na obodu obodu planine samo primetio tragove zveri. 

- Naišao sam na stope koje sam zaštitio sa nekoliko većih kamenova. Sudeći samo po njima i znajući kako izgleda vučji trag, radi se o velikom primerku- opisao je Marinković. 

Inače, pre desetak godina ovo područje "posetio" je i medved rodom sa Tare, kojeg su Dragačevci krstili Miloje. 

Međutim, na tom terenu se zadržao svega desetak dana, nakon čega je, kako je registrovao satelit, prešao albansku granicu.

U ovom lovištu vodi se uredna statistika, pa je tako zabeleženo da se u njemu nalazi oko 1000 primeraka srneće divljači, između 70 i 80 divljih svinja, četiri vuka, šest medveda i u poslednje vreme sve veći broj divljih tetreba, odnosno popularne leštarke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set