• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

13.11.2017

23:38

VRNJAČKA BANJA U SUSRET VELIKOM JUBILEJU: Povodom 150 godina turizma, sa Brda iznad Banje POTEĆI ĆE VODOPAD!

Vesti

VRNJAČKA BANJA U SUSRET VELIKOM JUBILEJU: Povodom 150 godina turizma, sa Brda iznad Banje POTEĆI ĆE VODOPAD!

Podeli vest

Vrnjačka Banja, u susret velikom jubileju, obeležavanja 150 godina organizovanog turizma (1868-2018)u svoju turističku ponudu nastavlja da uvodi nove sadržaje. Tako će sa Brda iznad Banje poteći veliki vodopad

 - Ovaj veliki jubilej Vrnjačka Banja će dočekati sa vodopadom i novim pešačkim stazama na Crkvenom brdu-kaže Milutin Dumanović, pomoćnik predsednika opštine. Ceo projekat se, kaže on, realizuje uz pomoć Ministarstva za trgovinu i turizam Vlade republike Srbije i Opštine Vrnjačka Banja.
   

Rekonstrukcija pešačih komunikacija , kažu u Turističlkoj organizaciji Vrnjačke Banje, podrazumeva denivalaciju i formiranje platoa u zoni ulaza u podzemni tunel na Trgu kulture. Vršiće se parterno uređenje pešačkih staza, hortikulture i rasvete.

U delu ispod letnje pozornice se dograđuje sadržaj vodopada – kompozicije različitih vodenih sadržaja, sa pripadajućom infrastrukturom i instalacijama. Postojeće staze se rekonstruišu u smislu smanjenja nagiba rampi uvođenjem stepenica. Obrada gazećeg sloja biće u granitu i prefabrikovanim betonskim elementima sa odgovarajućim slojevima.

Radojica Barjaktarević

Potporni zidovi biće od betonske konstrukcije sa oblogom od kamena. Projektovana ograda od čeličnih profila. Deo platoa kod letnje pozornice, koji je u izraženom padu prema pristupnoj stazi ,  biće nivelisan u postojećem kontinuitetu platoa.

 - Plato vidikovca podrazumeva delimično novu građevinu u armiranom betonu sa oblogom od kamena i ogradom. Postojeći drveni paviljon koji je u lošem stanju se rekonstruiše u istom gabaritu i na istom mestu. Ovo podrazumeva  novu arhitekturu u betonu (aluminijum, staklo, drvo) sa istom funkcijom i neznatnim proširenjem pristupnog platoa.

Sve vrste intervencija podrazumevaju maksimalno pažljivo uklapanje u postojeću strukturu ovog ambijenta i poštovanje autohtonih materijala – kaže nam Goran Karavesović iz Turističke organizacije  Vrnjačka Banja. Rok za završetak radova je tri meseca.

 

Najposećenija banja u Srbiji

Vrnjačka Banja sa svojih 7 mineralnih izvora i prirodnim bogatstvima važi za najveću i najlepšu banju u Srbiji, zbog čega je zovu i kraljica banjskog turizma. Ne samo da je poznata kao banjsko lečilište, već i kao mesto koje nudi kutak mira za svakoga. . 
 

Ovde se tradicionalno, početkom jula održava Vrnjački karneval,  koji je pored Exita i Guče jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji. Svake godine okupi oko 250.000 posetioca i u toku nedelju dana u julu Vrnjačka Banja postaje scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja… U avgustu se održava jedan od najvećih muzičkih festivala pod nazivom  Lovefest.
 

Vrnjačka Banja ima najveći opanak na svetu upisan u Ginisovu knjigu rekorda  dug 3,2 m koji je napravio opančar Slavko. Most ljubavi  je pravo mesto gde mladi u želji da sačuvaju svoju ljubav vezuju katance sa ispisanim imenima, a ključeve simbolično bacaju u reku.

Festival filmskog scenarija - tokom trideset godina na letnjoj pozornici prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja, a to je ujedno i prilika da se filmska publika sretne sa velikanima filmskog platna. U Vrnjačkom parklu su statue u njihovoj prirodnoj veličini. Poslednju statuu Draganu Nikoliću otkrio je nedavno Žarko Laušević.

ZAVRŠEN VRNJAČKI KARNEVAL! Četiri vatrene Brazilke zasenile publiku

STOTINE MLADIH I TALENTOVANIH UMETNIKA NA JEDNOM MESTU! Održava se Dživdžan fest u Vrnjačkoj Banji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me
Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me

Svetlana Dragijević majka monstruma Dejana Dragijevića koji je u policiji priznao da je ubio devojčicu iz Bora, Danku Ilić koja bi 6. maja napunila dve godine, uz kuknjavu i očaj primila je našu ekipu u kuću iz koje su slobode lišeni pored Dejana i njegov otac Radoslav Dragijević i brat Dalibor Dragijević. S tim, da je Dalibor(40) preminuo u pritvoru.

25.04.2024

16:51

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set