• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.G.

08.12.2017

22:33

(FOTO) VELIKA GUŽVA U NASELJU BELOŠEVAC:  Narod brani sveštenika, eparhija hoće da ga smeni!

Vesti

(FOTO) VELIKA GUŽVA U NASELJU BELOŠEVAC: Narod brani sveštenika, eparhija hoće da ga smeni!

Podeli vest

Kragujevčani, stanovnici naselja Beloševac, mesecima ne odustaju od odbrane lokalnog sveštenika koji je u nemilosti episkopa šumadijskog Jovana

Parohijani kragujevčke Lazarice svakog vikenda, u velikom broju, okupljaju se ispred crkve u Beloševcu u znak protesta zbog odluke Šumadijske eparhije da sveštenika Sašu Ognjanovića premesti iz njihove parohije.

Naime, po nalogu episkopa šumadijskog vladike Jovana, Ognjanović je optužen da ne poznaje crkvene kanone, da ne zna da peva, te da ne vrši službu kako pravila nalažu. Tim povodom, na sajtu eparhije, objavljeno je i saopštenje još u avgustu ove godine u kojem je sve ovo navedeno i tako je sve počelo.

Fejsbuk grupa za podršku

Zahtevi parohijana su od početka isti, da Saša Ognjanović ostane gde jeste, a „protivnici“ volje naroda, odnosno poglavari SPC u Kragujevcu imaju svoju verziju priče, pa planiraju da Ognjanovića izvedu pred crkveni sud. Ta odluka, kako kažu u saopštenju, mogla bi jedino da bude povučena ukoliko bi Ognjanović prihvatio premeštaj koju su mu ponudili, u jednu od crkava u opštini Rekovac.

Kako se dodaje u istom saopštenju, objavljenom na sajtu Šumadijske eparhije u četvrtak, 7. decembra, na tu ponudu on nije ni odgovorio, iako je navedeno i da bi vremenom mogao da bude vraćen bliže Kragujevcu, ukoliko se dobro bude vladao.

Fejsbuk grupa za podršku

Stanovnici Beloševca, kragujevačkog naselja u kojem Ognjanović vrši službu, međutim, imaju sasvim drugačije mišljenje o njihovom svešteniku i tvrde da je Ognjanović dobar čovek i dobar pop, koji je među retkima koji „nema tarifu“.

„I da kažemo vladici da oprosti ocu Saši ako je nešto zgrešio, a da ne znamo. Ali kako to da kažemo kad mu je prvo rešenje dao da ne zna da peva, a on nama i krštavao, i sahranjivao, i venčavao, i sa nama se Bogu molio! Ko ovde zna da je ikad cenu rekao...“ – rekao je novinarima jedan od njih.

Fejsbuk grupa za podršku

Peticiju za ostanak Ognjanovića u crkvi Sv. velikomučenika Lazara u Kragujevcu, potpisala je većina parohijana, tj. 2.098 od ukupno 2.300 odraslih stanovnika.

Poslednje protestno okupljanje dogodilo se u petak ujutru, 8. decembra, kada je vladika Jovan dolazio u Beloševac radi obavljanja jutarnje liturgije. 

Fejsbuk grupa za podršku

Iz mase su se tom prilikom čuli različiti povici, uključujući zahtev za njegovom smenom, ali je on bez komentara, u pratnji drugih sveštenika, kao i nekih civilnih lica, otišao svojim putem. Sledeći protest, prema sadašnjim najavama, biće ponovo u nedelju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djuka

pre 6 godina

Pa nije to jedina eparhija u kojoj se vladika izivljava nad svestenicima.Nasi svestenici nazalost spavaju sa kuferima na ormarima spremni u svakom momentu za premestaj.Ukoliko svestenik neuplati godisnji porez na budzet koji mu vladika naredi taj nije sposoban svestenik i nije podoban vladici.Znam primer u banatskoj eparhiji gde je svestenik skinut sa parohije bez ikakvog razloga posle 18 godina svestenocinstva i sada radi na otpadu da bih preziveo i decu iskolovao.I ako je celo selo pisalo peticiju da ostane taj svestenik na svojoj parohiji selu je bio dobar nije imao tarife za usluge,Banatski svestenici su bili i kod patrijarha da se zale na vladiku ali i patrijarh nista nije preduzeo.Sto znaci da se danas nazalost sve vrti oko para pa cak i u crkvi.Trebamo samo videti u kakvoj raskosi vladike zive i u kakvim dvorcima a imaju zakletvu siromastva,oni se razbacuju narodnim parama koi daje i pomaze crkvu dok sirotinja gladuje.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set