• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.V.

12.12.2017

15:06

NOVA MODA: 'LUDE PEČURKE' sve popularnije u Srbiji! MASOVNO SE GAJE po kućama!

Vesti

NOVA MODA: 'LUDE PEČURKE' sve popularnije u Srbiji! MASOVNO SE GAJE po kućama!

Podeli vest

U Srbiji su počele da se gaje halucinogene pečurke, jer ih narkomani sve više traže, a imaju jako dejstvo poput LSD-a. Ipak, posebno su opasne jer u kombinaciji sa alkoholom navode na suicid

Sve više narkomana u Srbiji, ali i radoznalih mladih ljudi, poseže za halucinogenim pečurkama jer imaju jako dejstvo poput hemijske supstance LSD, a pritom su dostupne u prirodi i lako se uzgajaju u kućnim uslovima!

Pečurke izazivaju halucinacije i euforiju, ali su veoma štetne po mozak i psihu! U kombinaciji sa alkoholom su još opasnije, jer navode na samoubistvo!

Šok i smrt

Prema rečima dr Borisa Jovanovića, načelnika Službe psihijatrije Opšte bolnice Šabac, zavisnici u Srbiji najčešće koriste dve vrste pečuraka - muharu (amanita muscaria) i balegarku, koja raste na stočnoj ili konjskoj balezi.

- Aktivna supstanca u tim pečurkama je psilocibin i ako se unosi oralno, efekat nastupa za pola sata - sat. Prvo što osoba oseća jesu zbunjenost i slabost, usporen rad srca i pad krvnog pritiska. Onda nastupaju halucinacije, delirijumi, psihotične epizode i otuđenje od realnosti, koji mogu biti praćeni euforijom - priča Jovanović.

Informer
Međutim, kaže on, doživljaj kod nekih narkomana može biti i suprotan, pa se javlja strah, koji dovodi do panike i histerije.

- Stanje koje izazivaju halucinogene gljive traje od četiri do šest sati, a narkomani ih koriste jer imaju sličan efekat kao LSD. Problem sa tim pečurkama je što se mogu nabaviti lako, u šumi, tokom cele godine. Najčešće se konzumiraju sušene, dok su sveže mnogo jače i opasnije - objašnjava naš sagovornik.

Iako se na tržištu mogu nabaviti po mnogo povoljnijim cenama u odnosu na neke sintetičke droge, posledice koje ove "lude" gljive ostavljaju na mozak slične su teškim drogama. Već posle pet-šest meseci izazivaju posledice po psihičko zdravlje, a u zavisnosti od unete količine mogu dovesti do šoka, pa čak i smrti.

Uzgajanje halucinogenih gljiva je zabranjeno u našoj zemlji, ali i pored toga smatra se unosnim, jer kućne laboratorije ne zahtevaju posebne uslove niti skupu opremu.

Spore preko interneta

Zlatomir Blagojević, jedan od osnivača Udruženja građana "Pečurka", otkriva za Informer da je u Srbiji veoma razvijeno tržište sporama. Reč je o podlozi i semenu za uzgoj gljiva.

- Spore, koje su neophodne za razmnožavanje gljiva, na tržištu se prodaju u tečnom stanju. Njihova prodaja veoma je aktivna preko interneta, pa se lako mogu nabaviti. U Srbiji inače raste nekoliko vrsta psihodeličnih gljiva, a najpoznatija je iz roda psilocibe. Među zavisnicima u Srbiji popularne su balegarke, koje je lako gajiti kod kuće. Odgovara im sobna temperatura, a rastu na izmetu preživara. Najčešće je to konjski izmet, ali može biti i kravlji - objašnjava Blagojević.

Činjenica da ih je lako uzgajati, kaže on, predstavlja i najveću opasnost po mlade ljude, jer sve više posežu za "ludim" pečurkama iz čiste radoznalosti, iako nisu svesni koliko su one opasne. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milos

pre 4 godine

Mnogo zna ovaj doktor ( pojma nema ). Kao prvo amanita muscaria ne sadrzi psilocybin, a kao drugo cuj zavisnici haha. Pecurke nisu zavisne, cak po zavisnosti se rangiraju daleko iza kafe. Sirite dezinformacije bezveze i plasite narod. Kakva zloupotreba slobode medija.

Glupi novinar

pre 2 godine

Novinaru se treba zabraniti da pise, cak ni policija ne bi ovoliko lazi iznela. Pise zavisnici narkomani a cim ustane trese se, treba mu cigara, rakija i kafa kako bi se smirio....

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set