• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.12.2017

11:17

EU UŽASNUTA POTEZOM PRIŠTINE! Vanredna sednica kosovske vlade danas popodne!

Vesti

EU UŽASNUTA POTEZOM PRIŠTINE! Vanredna sednica kosovske vlade danas popodne!

Podeli vest

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je užasnuta inicijativom da kosovski parlament ukine zakon o Specijalnom sudu i pozvala je skupštinu da odmah odbaci takvu inicijativu

- Užasnuta sam inicijativom da skupština Kosova ukine ili na bilo koji drugi način poništi zakon o specijalizovanim većima i specijalizovanom tužilaštvu. Pozivam skupštinu da odmah odbaci takvu inicijativu - izjavila je Apostolova sinoć za „Koha ditore".

Ona je ocenila da bi takav potez bio izuzetno štetan za Kosovo.

Njime bi se doveo u pitanje sav zajednički rad poslednjih godina u oblasti vladavine prava i pravde, upozorila je Apostolova.

- Nijedan političar na Kosovu nema pravo da donese odluku koja bi dovela u opasnost budućnost Kosova - rekla je ona.    

Prištinski mediji najavljuju da će kosovska vlada danas popodne održati vanrednu sednicu na kojoj će razmotriti opcije za blokiranje rada Specijalnog suda, što se tumači kao znak da drama započeta tim povodom juče u kosovskoj skupštini još nije završena.

Zvanične najave za sednicu kosovske vlade još nema. 

Predsedništvo kosovske skupštine sinoć po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda, što je potez koji su oštro kritikovali američki, nemački i britanski ambasadori u Prištini.

Kako navodi "Gazeta ekspres", kvorum za održavanje sednice predsedništva parlamenta nisu dali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Greg Delavi i Ruairi O"Konel sinoć su snažno ustali protiv te inicijative i upozorili da bi to dovelo do izolacije Kosova a prištinski mediji ukazuju da su odigrali veliku ulogu u neuspehu da se obezbedi kvorum. 

I nemački ambasador Kristijan Helt upozorio je da, ako poslanici kosovske skupstine odluče da ponište Specijalni sud, to bi moglo narušiti odnose Kosova i njegovih prijatelja u inostranstvu.

Sednica predsedništva kosovske skupštine trebalo je da se održi na zahtev 43 poslanika, koji su pokrenuli incijativu da se sazove vanredna sednica parlamenta radi ukidanja zakona o Specijalnom sudu.

Oni su to učinili nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set