• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. L. - A. C.

05.01.2018

18:22

NAĐENO 19 KESA SMRTONOSNOG OTROVA 'FURADANA'! Sprečeno masovno trovanje u SREMSKOJ MITROVICI!

Vesti

NAĐENO 19 KESA SMRTONOSNOG OTROVA 'FURADANA'! Sprečeno masovno trovanje u SREMSKOJ MITROVICI!

Podeli vest

Kese sa desetak kilograma zabranjenog insekticida nađene na više lokacija odbačene pored puta kod Sremske Mitrovice. "Furadan" je jedan od najsmrtonosnijih otrova, nekoliko miligrama dovoljno do ubije čoveka, a pakovanje od 20 kg potrovalo bi ceo grad

Masovno trovanje smrtonosnim otrovom "furadanom" sprečeno je u poslednji čas u Sremskoj Mitrovici, saznaje Informer! Čak 19 kesa sa desetak kilograma tog visokotoksičnog insekticida nađeno je na više lokacija odbačeno pored puta, a policija još istražuje ko ih je i zašto ostavio.

Koliko je taj otvor opasan govori i podatak da je samo nekoliko miligrama "furadana" dovoljno da ubije čoveka, dok bi pakovanje od 20 kilograma moglo da potruje čitav grad. Ovaj insekticid, koji se koristi u poljoprivredi, strogo je zabranjen u Srbiji i u EU, a sumnja se da je u Sremsku Mitrovicu donet ilegalno iz Albanije ili Turske.

Ima ih još?


Prema rečima sagovornika Informera iz istrage, kese sa "furadanom" prvi su pronašli lokalni stočari, koji su odmah o tome obavestili policiju.


- Odmah po dojavi, veliki broj policajaca i inspektora izašao je na teren, koji je veoma pažljivo pročešljan. Prve kese pronađene su odbačene pored puta kod poljoprivrednog dobra "Mitrosrem" na ulazu u Sremsku Mitrovicu. Na još nekoliko lokacija nađeno je ukupno 19 kesa sa oko desetak kilograma otrova. Prve analize pokazale su da se radi o "furadanu", ekstremno otrovnom insekticidu, a očekuje se da to bude i zvanično potvrđeno. Sumnjamo da tih kesa ima na još nekim mestima u mitrovačkom ataru, kaže naš sagovornik iz istrage i dodaje:

- Otrov je bio kamufliran u kesama među ostacima hrane. Još ne znamo ko ga je i zašto ostavio i kakve su mu bile tačne namere. Zna se samo da je "furadan" zabranjen u Srbiji i zemljama EU zbog izuzetne toksičnosti, zbog čega se uglavnom nabavlja ilegalno u Albaniji ili Turskoj. Da su ove količine koje smo pronašli kojim slučajem dospele u vodovod, cela Sremska Mitrovica bi se potrovala. Zato slobodno možemo da kažemo da je sprečena velika katastrofa - kaže naš sagovornik.


Saznanja Informera potvrdio je juče i Ljubomir Vujačić, zamenik načelnika Gradske uprave za komunalne poslove Sremske Mitrovice.


- Gotovo je izvesno da je supstanca koja je pronađena izuzetno toksični "furadan", ali čekamo zvaničnu potvrdu Instituta za zaštitu bilja u Beogradu. Uzorke je uzimala republička i pokrajinska Fitosanitarna i Veterinarska inspekcija, kao i nadležni iz Sektora za bezbednost Sremskog okruga. Što je najgore, tog otrova najverovatnije ima na još nekim lokacijama, koje sada češljaju šumari "Vojvodina šuma". Komunalna policija i sve inspekcije su na terenu, ništa ne prepuštamo slučaju, rekao je Vujačić za Informer.

Ilegalno nabavljen


Profesor ekologije i direktor Departmana za hemiju ma Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Božo Dalmacija tvrdi za Informer da je "furadan" izuzetno opasan i zabranjen insekticid, koji je u veoma malim količinama smrtonosan, a u većim deluje poput bojnih otrova.


- Insekticid "furadan", kojim se najčešće tretira seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe, zbog veoma velike toksičnosti već nekoliko godina je zabranjen za upotrebu u Srbiji i EU. To znači da ga apsolutno nigde ne možete legalno kupiti niti preneti preko granice. Međutim, poljoprivrednici ga očigledno zbog niske cene nabavljaju "na crno" iz Albanije i Turske. To je izuzetno opasno jer je "furadan" smrtonosan u veoma malim dozama, dok u većim može masovno da ubija poput bojnog otrova. Napada nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti. Uz to, on je i kancerogen, mutagen i teratogen, što znači da pogubno utiče na plod kod trudnica - objasnio je Dalmacija, i napomenuo da nadležni organi moraju pod hitno da zaustave crno tržište "furadana" preko granica Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set