• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

07.01.2018

12:18

OPSTAĆEMO I OSTAĆEMO! Na Kosovu u 2017. rođeno više od 1.000 SRPSKIH BEBA!

Vesti

OPSTAĆEMO I OSTAĆEMO! Na Kosovu u 2017. rođeno više od 1.000 SRPSKIH BEBA!

Podeli vest

Svake godine u porodilištima u Mitrovici, Gračanici i Pasjanima rodi se stotinak srpskih beba više nego prethodne * Pred Novu godinu, Savkovići iz Gračanice dobili trojke, Slađana Stanojković iz Šilova rodila trećeg sina...

Više od 1.000 srpskih beba rođeno je tokom 2017. na Kosovu i Metohiji i što je najvažnije, taj broj se povećava iz godine u godinu! Dok veći deo Srbije ubija bela kuga, Srbi iz naše južne pokrajine čuvaju natalitet, jer se u tri porodilišta, u Mitrovici, Gračanici i Pasjanima prošle godine rodilo stotinak beba više nego 2016.

Neposredno pred Novu godinu, Savkovići iz Gračanice dobili su trojke, dve devojčice i dečaka, dok je Slađana Stanojković iz Šilova kod Gnjilana rodila trećeg sina. Marina Savić iz Koretišta je posle tri ćerke konačno dobila i muškog naslednika...

Informer

Marina i Dušan Savković iz Gračanice dobili su trojke
U Gračanici, sedištu srpske enklave u kojoj živi jedva 12.000 ljudi, protekle godine rođeno je 266 beba. Zvuke srednjovekovnog manastirskog zvona sa Gračanice čula su 134 dečaka i 132 devojčice. Još nekoliko trudnica porodiće se baš na Božić. Pred samu Novu godinu Marina i Dušan Savković iz Gračanice dobili su trojke, dve ćerke i sina.

Neće stati na tri
Tri puta smo čašćavali zbog tri deteta, a planiramo još koje...Marina i Dušan Savković iz Gračanice

Srpske bebe sa Kosova rođene u 2017.Kosovska Mitrovica 560
Gračanica 266
Pasjane 103
Vranje i Novi Pazar više od 100*
*Srpkinje koje su se porodile u ova dva grada

- Bog nam je dao najlepše darove koji postoje. Naša kuća obasjana je čistoćom tri nevine duše. Presrećni smo - kaže Marina, dok njen suprug Dušan ponosno kaže da još čašćava drugove i prijatelje.

- Moram tri puta da čašćavam, takav je red. Verujem da ću čašćavati i narednih godina jer planiramo da dobijemo još koje dete - kaže Dušan, i dodaje da im je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio novčanu pomoć.

Srpska opština Pasjane smeštena je pored druma koji od Gnjilana vodi ka Preševu. Ovde nije lako živeti, svakodnevni problemi mnoge su naterali da odu. Država Srbija pomaže koliko može, a svaki uloženi dinar znači opstanak srpskog življa u tom delu Kosova i Metohije. Upravo zbog toga, sredstvima Ministarstva zdravlja i Kancelarije za KiM opremljeno je porodilište u Pasjanu. Ovde su prošle godine rođene 103 bebe, a od 2015. godine, kada je renovirano, 210 dečaka i devojčica ugledalo je svetlost dana.

Informer

 Slađana Stanojković iz Šilova kod Gnjilana

Poslednja Srpkinja koja se porodila u ovom porodilištu je Marina Savić iz Koretišta, koja je dobila sina.

Biće više u 2018.

U porodilištu Kliničko-bolničkog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice u 2017. godini rođeno je 560 beba.
- Očekujemo više porođaja u ovoj godini. Prva beba u 2018. rođena je 3. januara - rekao je Zlatan Elek, zamenik direktora KBC u Mitrovici

- Kod kuće imam tri devojčice i sada sam dobila sina. Nadala sam se da će sve biti u redu, tako je i bilo. Uslovi u porodilištu su idealni - priča Marina, i dodaje da je otvaranjem ovog porodilišta svim ženama iz Kosovskog pomoravlja olakšana poseta ginekologu.

Trećeg sina, malog srpskog junaka, dobila je Slađana Stanojković iz Šilova. Ona kaže da se oseća sigurno i srećno jer o njoj i sinu brine stručno medicinsko osoblje.

- Rođenje trećeg sina slavi celo moje Šilovo. Ovo porodilište je velika stvar ne samo za nas Srpkinje, već i za druge majke koje se ovde porađaju - kaže Slađana koju je medicinsko osoblje darovalo opremom za sina.

Odlični uslovi u porodilištu u Pasjanima

Informer

U porodilištu u Pasjanima kod Gnjilana nadaju se da će ove godine biti još više beba nego prošle, jer imaju sjajne uslove za rad.- Dečje odeljenje ima dva inkubatora i sve što je neophodno za bebe i majke. Sala za porođaje u potpunosti je rekonstruisana i opremljena prema modernim standardima. Što se anesteziološke opreme tiče, ona je na visokom nivou - s ponosom priča anesteziolog Goran Ristić.Glavni medicinski tehničar Sreten Trajković kaže da se kod njih nedavno porodila žena iz Leskovca.- To znači da smo na dobrom glasu - kaže on.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sinisa

pre 6 godina

Čestitam mladim porodicama sa Kosova sto rade ovako lepe stvari a to je najbitnije za opstanak Srbije.Bravo Srbi sa Kosova....

Dragojlo

pre 6 godina

U ostatku Srbije zene nece da radjaju vise dece vec trebaju i tom jednom detetu biti slugani do smrti!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set