• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - M. M.

09.01.2018

14:13

ŠOK PROGNOZA: OVE ZIME NEMA ZIME! U naredna tri meseca ništa od debelih minusa i ledenih talasa!

Vesti

ŠOK PROGNOZA: OVE ZIME NEMA ZIME! U naredna tri meseca ništa od debelih minusa i ledenih talasa!

Podeli vest

Meteorolozi kažu da nas do kraja zime čeka smena toplih i kišovitih perioda i da snega gotovo uopšte neće biti. Ovakvo vreme usred januara štetno je po zdravlje, ali dobro za useve

Ove zime definitivno neće biti ledenih talasa i debelih minusa, prognoziraju meteorolozi! Prema njihovim rečima, do kraja januara, ali i u februaru i martu, smenjivaće se topli dani kao što su bili oko Božića i periodi kišovitog vremena, dok snega gotovo uopšte neće biti. Po svemu sudeći, biće ovo jedna od najtoplijih zima decenijama unazad.

Ovako toplo vreme za zimu, prema rečima lekara, veoma je štetno po zdravlje, jer pogoduje razvoju virusa i bakterija, a loše utiče i na hronične bolesnike. Poljoprivredni stručnjaci, sa druge strane, kažu da proleće usred januara prija usevima, naročito pšenici.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da se u Srbiji u naredna tri meseca ni ne nazire ledeni talas sa veoma niskim temperaturama.

Tanjug

Hladniji februar
Februar će po svemu sudeći biti nešto hladniji od januara, ali ne bi trebalo očekivati snegĐorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Dugoročna prognoza po mesecima

* januar
- Blag i prosečno vlažan mesec. Mogući mrazevi u drugoj polovini. Temperature za 2,1 stepen iznad višegodišnjeg proseka.* februar
- Blag i suv mesec. Biće nešto manje padavina nego u ovom mesecu prethodnih godina, dok će temperatura biti 1,3 stepena iznad proseka.* mart
- Topao mesec sa prosečnim padavinama. Temperature će u martu biti za 0,5 stepeni iznad proseka.

- Prave zime i debelih minusa nema ni na vidiku do kraja januara, a prve prognoze govore da će tako biti i u februaru i martu! Kako sada stvari stoje, u naredna tri meseca, sve do proleća, smenjivaće se sunce i kiša, a dnevne temperature uopšte neće ići ispod nule. Februar će po svemu sudeći biti nešto hladniji od januara, ali ne bi trebalo očekivati sneg, barem ne onaj koji će se u nižim predelima duže zadržavati na tlu. Ova zima će definitivno biti dosta toplija od mnogih prethodnih - ističe Đurić.

Sa njim je saglasan i meteorolog dugoročne prognoze RHMZ-a Branko Bjelić koji kaže da ćemo i tokom januara u snegu uživati samo na planinama.

- Kada smo još krajem jeseni prognozirali da nas čeka blaga zima, nismo pogrešili. Niži krajevi Srbije se neće zabeleti ni tokom januara. Malo hladniji period očekuje nas oko Srpske Nove godine, ali će sneg tada padati samo na planinama. Zbog temperatura koje će konstantno biti iznad nule, sve i da padne sneg, on se neće dugo zadržavati - kaže Bjelić.

Tanjug

Neuobičajeno visoke temperature u januaru u velikoj meri škode zdravlju ljudi, upozoravaju stručnjaci. Pedijatar Saša Milićević kaže da je ovo vreme idealno za razvoj virusa i bakterija i da lekari opšte prakse već danima imaju pune ruke posle.

Jaka košava i pesak iz Sahare

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će do kraja nedelje duvati jaka košava, koja će u južnom Banatu dostizati orkansku jačinu. Vetar će nam doneti i pesak iz Sahare.
- Sve do kraja sedmice Srbija će se nalaziti između ciklona i anticiklona, što će kao posledicu imati olujnu košavu. U Pomoravlju, Podunavlju i Beogradu povremeno će dolaziti do udara, koji će ići brzinom preko 60 km/h. Najgora situacija biće u južnom Banatu, gde će vetar duvati orkanskom jačinom od preko 110 km/h! Južni vetar doneće nam čestice peska iz Sahare, ali će kod nas biti suvo vreme, pa neće padati crvena kiša - objašnjava Đurić.

- Ne samo da ovako vreme doprinosi razvoju bakterija i virusa, već utiče i na njihovo održavanje, pa ljudi i deca nikako da ozdrave kad se zaraze. Svakim danom imamo sve više pacijenata koji muku muče sa infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva, što su u suštini najčešće prolećne infekcije. Ali s obzirom da sad imamo prolećne temperature, ovo ne iznenađuje. Savetujem odrasle da i sebe i decu čuvaju i od gripa i da uzimaju što više voća i povrća bogatih vitaminom C. Kivi i paprika, koji imaju najviše ovog vitamina, trebalo bi svakodnevno da se jedu. Naravno, trebalo bi izbegavati i ljude koji su već bolesni, naročito one koji su došli iz inostranstva, jer neretko sa sobom donose i neke tipove virusa kojih kod nas nema, pa otuda ni naš imunitet nema odbranu od njega - kaže Milićević.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Đorđe Glamočlija kaže da ovo vreme sa jedne strane pozitivno utiče na razvoj biljaka, a sa druge doprinosi i razvoju njihovih štetočina, pa bi stoga trebalo biti oprezan.

- Ozime biljke, poput pšenice, ječma i raži, nalaze se u takozvanoj fazi bokorenja i u tom periodu im ovakvo vreme izuzetno prija. Ne bi valjalo da je mraz, to bi im smetalo. Ne smeta ovo ni voćnjacima. Jedini problem je što ovakvo vreme pogoduje i razvoju patogenih gljiva i pojavi voluharica, odnosno malih miševa koji mogu da unište biljke - kaže Glamočlija.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set