• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.01.2018

11:43

SRPSKA TRADICIJA NA BOGOJAVLJENJE! Bog se javi- danas se pliva za Krst časni širom Srbije i regiona!

Vesti

SRPSKA TRADICIJA NA BOGOJAVLJENJE! Bog se javi- danas se pliva za Krst časni širom Srbije i regiona!

Podeli vest

 Širom Srbije danas će, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, biti organizovana tradicionalna plivanja za Krst časni

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".
Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Tanjug


Centralna manifestacija plivanja za Časni krst u Beogradu biće na Zemunskom keju, a organizatori su opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda.

To će biti 21. plivanje za Časni krst u Zemunu.Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina. 

Tanjug


Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova Liturgijom u Hramu sveta oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka. 

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst biće održati na Adi Ciganliji, u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Ðorda, opštine Čukarica i "Ada Ciganlija".

Liturgija u Hramu Svetog Ðorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11.00 ispred Hrama Sv. Ðorda i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana "Jezero", održati tradicionalna molitva na jezeru.

Start trke je u 12.15 casova, a za Časni krst plivače više od 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, i građanstva.Bogojavljensko nadmetanje biće organizovano na Dorćolu kod Sportskog centru Milan Gale Muškatirović, u organizaciji SVEBOR-a i uz podršku opštine Stari Grad.

Tanjug

Očekuje se 80 prlivača, a trka počinje u 12 časova. Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je izjavio, povodom Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, da će ovogodišnje plivanje 19. januara još jednom pokazati snagu srpske tradicije i uputiti simbolicnu poruku vraćanja korenima.

-Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki znacaj, a pre svega predstavlja fizicki podvig plivača u veoma teškim vremenskim uslovima. Oni na taj način pokazuju da vera pobeđuje i da su volja i duhovnost nešto što svi nosimo u sebi - rekao je Mladenović.

Tanjug

Prema njegovim rečima, ovo je jedna od manifestacija koja je uvrštena u program "Beogradske zime", čime je na neki način spojen duhovni i svetovni karakter. Plivanje za krst biće odganizovano i u drugim gradovima u Srbiji.

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održaće se u Ćupriji u Velikoj Moravi, kraj mosta na regionalnom putu Jagodina- Ćuprija-Paraćin i Bagrdanskom jezeru kod Jagodine.Krst će u Veliku Moravu u Ćupriji biti spušten sa mosta a plivači će krenuti iz parka kraj Morave.

Plivanje za časni krst u Ćupriji biće održano posle liturgije u mesnoj crkvi koja počinje u osam sati i litije koja će proći centralnim ulicama grada.

Jagodinci će za časni krst plivati, po tradiciji na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine u 12 sati.

Tanjug

Najavljeno je učešće oko 40 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Chuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

U Čačku je za vađenje zaleđenog Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave prijavljeno 110 takmičara, medu kojima su i tri devojke, najavio je Sportski centar Mladost koji organizuje manifestaciju.

Program za ovogodišnju manifestaciju počinje liturgijom u čačanskoj crkvi od osam sati, nastavlja se litijama, plivanjem za Bogojavljenski krst i završava Svečanom akademijom u Velikoj sali Doma kulture u 19 sati.

Plivanje je organizovano na gradskoj plaži u Čačku.Na Pešterskoj visoravni koju nazivaju i srpski Sibir u petak će prvi put za časni krst zaplivati 14 takmičara od kojih je jedna devojka.

informer.rs

Plivanje za Bogojavljenski krst održaće se na reci Uvac u podne, posle litija koje počinju u 11 časova ispred crkve Sv. Petra i Pavla.

Plivanje se organizuje uz blagoslov Eparhije Mileševske i Hrama Svetog Petra i Pavla u Sjenici.Drugu godinu za redom 19. januara na Bogojavljenje, sa početkom u 11 časova na Južnoj Moravi u Vladičinom Hanu biće organizovano plivanje za Časni krst.

U Vlasotincu će biti organizovano 12.Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Vlasini, a traka će početi tačno u podne.

snp


Uz učešće više stotina plivača na Rasini i Zapadnoj Moravi najavljeno je viteško nadmetanje za Časni krst u Šavranu i Beloj vodi kod Kruševca.Manifestacija će početi liturgijama u Crkvama Svete Trojice u Beloj vodi, Lazarici i Stopanji, a nastaviće se svecanim ispraćanjem Časnog krsta koji ce tradicionalno nositi potpukovnik maratonac Svetislav Pavlović.

Posle dočeka krsta u crkvama u Jasici i Kukljinu, uslediće litija ispred Crkve u Beloj vodi.Plivanje na Zapadnoj Moravi biće održano u podne, a organizatori tu očekuju oko 200 učesnika...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set