• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Crnomarković

22.01.2018

19:11

STOP DIVLJANJU! NOVA RIGOROZNA PRAVILA ZA MLADE VOZAČE: Saobraćajna policija pripremila stroge mere za bezbedniju vožnju!

Vesti

STOP DIVLJANJU! NOVA RIGOROZNA PRAVILA ZA MLADE VOZAČE: Saobraćajna policija pripremila stroge mere za bezbedniju vožnju!

Podeli vest

Mlađi od 19 godina uskoro neće smeti da voze kola i motore snage veće od 80 kilovata niti da upravljaju vozilima između 23 sata i 6 ujutru. Ni kap alkohola nećemo tolerisati vozačima početnicima, kaže načelnik saobraćajne policije Nebojša Arsov

Vozači mlađi od 19 godina uskoro neće smeti da voze automobile i motore snage veće od 80 kilovata niti da upravljaju vozilima između 23 sata i šest ujutru!

Bez jurcanja
Mladi vozači će na autoputu moći da voze najviše 110 kilometara na sat
Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije

Uz to, početnicima u vožnji neće se tolerisati ni kap alkohola jer će za njih važiti nulta tolerancija i deset odsto niža ograničenja brzine nego za sve ostale učesnike u saobraćaju, a u automobilu će smeti da voze maksimalno još dve osobe.

Sve ove novine predviđene su u budućem zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je predstavio načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Ginu u nesrećama

On je istakao da su nove rigorozne mere posledica "crne statistike" na putevima u Srbiji, gde čak četvrtinu svih poginulih vozača čine mladi od 18 do 30 godina.

Hoće da se pokažu
Željni su dokazivanja pred društvom i devojkama, pa onda voze prebrzo, neretko pod dejstvom narkotika i alkohola,
Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja

- Ove nove mere imaju za cilj da smanje broj mladih koji svake godine tragično nastradaju u saobraćaju. Zbog toga će mladima biti zabranjeno da upravljaju vozilima snage preko 80 kilovata, a brzina kojom se kreću ograničena je na 90 procenata od postavljenog ograničenja na putu. Primera radi, na autoputu će smeti da voze najviše 110 kilometara na sat. Period u kojem neće smeti da upravljaju vozilom je od 23 sata uveče pa sve do šest ujutru i maksimalno će moći da voze još dve osobe u kolima. Uz to će važiti nulta tolerancija za alkohol i tu neće biti nikakvog gledanja kroz prste - najavio je Arsov.

Pooštrenje kazni za mlade vozače pozdravili su i stručnjaci iz oblasti bezbednosti u saobraćaju.

NOVI PROPISI ZA VOZAČE MLAĐE OD 19 GODINA

Informer

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da vozaču početniku ne može da bude dozvoljeno isto što i nekome ko je za volanom deceniju ili dve.

Duplo veće kazne za kacigu, pojas i telefon

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđene su i duplo veće kazne za mlade vozače koji ne budu koristili kacigu ili pojas, kao i za korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje. Svako ko napravi neki od ovih prekršaja biće kažnjen sa 10.000 dinara umesto dosadašnjih 5.000. Iako pozdravljaju ovu odluku, stručnjaci smatraju da bi ove kazne trebalo da budu još rigoroznije.
- Te kazne treba da budu mnogo, mnogo veće. Da se ja pitam, za svaki od ovih prekršaja bi bile tolike kazne da vozaču kada jednom plati više nikada ne bi palo na pamet da tako nešto ponovi - izričit je Okanović.

- Mladi vozači, ili kako ih mi zovemo "usijane glave", jedan su od četiri najveća problema za bezbednost u saobraćaju na nivou celog sveta. Imaju manjak znanja, a višak samopouzdanja, zbog koga prave izuzetno rizične poteze i hrle u smrt. Uz to su željni dokazivanja pred društvom i devojkama, pa onda voze prebrzo, upravljaju vozilom pod dejstvom narkotika i alkohola, ne vezuju pojas, pretiču kad ne treba i tako ugrožavaju i svoj i tuđe živote. Zbog svega toga su dobre ove novine u Zakonu o bezbednosti saobraćaja jer ako student medicine ne može odmah po dobijanju diplome da operiše, onda i onome ko tek položi vožnju ne može da bude dozvoljeno isto što i vozaču koji je za volanom dugi niz godina - slikovito kaže Okanović.

Da se sačuvaju životi

Sa njim se slaže i urednik i voditelj popularne emisije SAT Mirko Alvirović, koji smatra da sa ovako pojačanom kaznenom politikom možemo da sačuvamo veliki broj mladih života.

- Nedopustivo je da ovako veliki broj mladih pogine svake godine u saobraćaju i zbog toga su nam bile neophodne ove novine u zakonu. Naša je dužnost da rigoroznim kaznama nateramo mlade vozače da poštuju propise i tako ih zaštitimo od njih samih i spasimo im život. Naravno da neko ko je tek položio vožnju ne treba odmah da sedne u neki besan automobil ili motor jer nema dovoljno znanja i iskustva. Uz to je odlično što će biti nulta tolerancija na alkohol kod početnika jer statistika jasno pokazuje da je to bio uzrok većine fatalnih nesreća u kojima su učestvovali mladi vozači - jasan je Alvirović.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set