• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

23.01.2018

15:24

OD ZIME NI Z! Ni snega, ni kiše, sve do sredine februara BEZ LEDENIH DANA!

Vesti

OD ZIME NI Z! Ni snega, ni kiše, sve do sredine februara BEZ LEDENIH DANA!

Podeli vest

Sve do 15. februara čeka nas toplo i sunčano vreme, temperatura tokom dana nijednom neće biti u minusu. Do kraja zime nema naznaka hladnijeg talasa

Sve do sredine februara čeka nas pravo prolećno vreme, a temperatura tokom dana ni u jednom trenutku neće pasti ispod nule, prognoziraju meteorolozi! Nakon još dva-tri hladnija dana ove nedelje, sledi naglo otopljavanje, pa će već sledećeg vikenda biti čak 11 stepeni, što je daleko iznad januarskog proseka.

Ni posle 15. februara hladnijeg vremena nema čak ni u naznakama, tako da se već sada može reći da će ovo biti najtoplija zima decenijama unazad.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić napominje da je kratkotrajni, nešto hladniji talas na izmaku i da je pred nama period izuzetno lepog i toplog vremena.

Ni snega, ni kiše
U narednih tridesetak dana neće biti ni snega, ni kiše, samo će ponegde duvati nešto jači vetarĐorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Sneg na zapadu i jugu Srbije

Za razliku od većeg dela zemlje, gde je juče bilo suvo vreme, na zapadu i jugu Srbije vejao je sneg. Na Pešteru su nanosi bili visine i do pola metra, mnoga sela su bila odsečena od sveta, a đaci nisu išli u škole. U leskovačkom kraju sneg je padao na planinama Kukavica i Čemernik, ali i u Lebanu, Crnoj Travi i Grdelici.

- Još danas i sutra će biti prohladno i tmurno, ponegde će padati i slab sneg, ali od četvrtka pa sve do kraja meseca čeka nas sunčano i osetno toplije vreme. Imaćemo, doduše, jutarnje mrazeve, ali će biti blagi. Preko dana će biti izuzetno toplo za kraj januara, temperature će se kretati i do 10-11 stepeni. Ako je prosečna temperatura za ovo doba godine oko jedan stepen, onda je jasno da je desetak stepeni za kraj januara izuzetno visoka temperatura. Neće biti do kraja ovog meseca ni snega ni kiše, ali se očekuje da u košavskom području povremeno duva jači vetar - objašnjava Đurić i dodaje da ni u nastavku zime neće biti naleta hladnijeg vremena:

- Već sada je jasno da do sredine februara nećemo imati nijedan ledeni dan, odnosno da temperatura tokom dana neće padati ispod nule. Iako je možda još rano govoriti o tome, skoro da možemo da konstatujemo da će se takvo vreme zadržati sve do početka proleća, što znači da će ovo biti jedna od najtoplijih zima decenijama unazad.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da nas od četvrtka očekuje osetniji porast dnevne temperature, kao i da do sredine februara nema ništa od "velike zime".

- Od četvrtka ćemo imati dosta sunca, a dnevne temperature će se kretati i do 10 stepeni. Postoje indicije da bi krajem januara u nekim danima moglo da bude i do 12 stepeni, što je daleko iznad proseka za ovo doba godine. Početkom sledećeg meseca očekuje se da će doći do prolazne oblačnosti i tada je moguć blagi pad temperature, ali to će sve biti kratkog daha. Već od 6. februara ponovo bi trebalo da nam se vrati prolećno vreme, sa sunčanim danima. Takvo vreme će se sasvim sigurno zadržati do polovine februara, a za sada nema indicija ni da će posle toga biti nekakvog ledenog talasa - kažu u RHMZ.

Prodaja zimske odeće pala za 30 odsto

Zbog izuzetno blage zime, prodaja zimske odeće i obuće pala je za čak 30 odsto u odnosu na prošlu sezonu. Proizvođači, a naročito trgovci, ne nadaju se boljoj prodaji ni u narednom periodu, uprkos velikim sniženjima koja su u toku.
Prodavci u centru Beograda mahom ističu da interesovanja za kupovinu zimske garderobe i obuće nema, iako kaputi, jakne i čizme nikad nisu bili jeftiniji.

Tanjug

- Što smo prodali u novembru i u prvoj polovini decembra, prodali smo. Negde od Nikoljdana, kada su meteorolozi definitivno rekli da ove zime neće biti zime, prodaja zimske obuće je totalno stala. Spuštali smo cene, spuštamo ih još, ali kupaca jednostavno nema. Sada pristojne i moderne ženske čizme mogu da se pazare za 6.000-7.000 dinara u sred Knez Mihailove ulice, što nikad nije moglo - kaže Marija M., vlasnica jedne prodavnice obuće u Knez Mihailovoj u Beogradu.
Vlasnik fabrike obuće "Marko" Marko Babić kaže da nikad nije bilo teže prodati zimsku obuću.
- Ove godine, zbog blage zime, čizme očigledno nisu potrebne, a sa druge strane, ljudi nemaju i neće da troše za ono što im ne treba - objašnjava Babić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set