• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

03.02.2018

22:45

NOVI OZBILJAN EKOLOŠKI INCIDENT TRESE SRBIJU! Tone kancerogenog otpada opet nađene kod Obrenovca

Vesti

NOVI OZBILJAN EKOLOŠKI INCIDENT TRESE SRBIJU! Tone kancerogenog otpada opet nađene kod Obrenovca

Podeli vest

Tone opasnog kancerogenog otpada pronađene su u petak u buradima zakopanim ispod zemlje na placu u selu Vukićevica kod Obrenovca. U istom ovom selu poslednjih dana 2017. godine na imanju Zorana Markovića otkriveno je 20 tona otpada koji je mogao da zatruje pola Srbije

Baš kao i pre mesec dana, i ovog puta su u buradima pronađene kancerogene materije benzol i trihloretilen, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine ispituje da li je ovaj opasan otpad zatrovao okolne njive i podzemne vode, s obzirom da je bio zakopan duboko ispod zemlje na privatnom placu od 700 kvadrata.

Vrh brega

Ministar ekologije Goran Trivan rekao je za Informer da se još utvrđuje koliko tona otpada je zakopano na imanju, jer se sumnja da je petnaestak pronađenih buradi samo vrh ledenog brega.

- Za sada je iskopano 15 buradi, ali se pretpostavlja da ispod zemlje ima još toga. Radi se o veoma toksičnom otpadu i tek treba da utvrdimo kolika je šteta, odnosno koliko su ove opasne materije zatrovale životnu sredinu. Policija i tužilaštvo dobro rade svoj posao, a više detalja ne mogu da otkrivam jer je reč o veoma osetljivoj istrazi. Ekipe su još na terenu i tragaćemo za otpadom dok god postoje indicije da ga ima još zakopanog pod zemljom - rekao je Trivan, koji nije mogao da kaže da li imanje u Vukićevici, na kojem je otpad pronađen, kao i u prethodnom slučaju, pripada preduzetniku Zoran Markoviću.

Inače, ovo je peti ekološki incident u Srbiji u poslednjih 40 dana,

Utvrđuje se šteta

Za sada je iskopano 15 buradi, ali se pretpostavlja da ispod zemlje ima još toga. Radi se o veoma toksičnom otpadu i tek treba da utvrdimo kolika je šteta

Ministar ekologije Goran Trivan

pošto su pored dve lokacije u Vukićevici otrovne materije od početka godine pronađene i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Apatinu. Trivan kaže da širom Srbije postoje 72 deponije opasnog otpada, od kojih su 14 prave crne tačke, na kojima u svakom momentu može da izbije ekološka katastrofa (pogledajte mapu).

- To su uglavnom fabrička postrojenja u kojima se već godinama, da ne kažem i decenijama, talože opasne materije u vidu otpada. Navešću vam samo neke od najopasnijih "crnih tačaka" kao što su fabrike "Ikarbus", "Minel" i IMR u Beogradu, "Zastava kamioni" i "21. oktobar" u Kragujevcu, "Fabrika rezanog alata" i "Sloboda aparati" u Čačku, "Fabrike vagona" iz Kraljeva, FAP iz Gornjeg Milanovca, "Trajal" iz Kruševca, PPT iz Aleksandrovca, "Industrija za preradu" iz Majdanpeka, "Prvi maj" iz Pirota i fabrika đubreta "Prahovo" kod Negotina - otkrio nam je Trivan.

On smatra da svi državni organi moraju da se ujedine kako bismo se izborili sa ovim jako ozbiljnim problemom.

- Ovakvi otpadi sa sobom nose veliki rizik, a to je da se zatruju zemlja, reke, biljke i na kraju, naravno, naša deca. Moramo ovo sprečiti i ne smemo dozvoliti da nam se dogodi ekološka katastrofa. Zbog toga sam tražio podršku svih državnih organa, a pre svega od BIA, ne bismo li ušli u trag tim neljudima koji uništavaju svet oko nas - oštar je bio Trivan.

Tanjug

Silni otrovi

Profesor hemije i zaštite životne sredine dr Petar Pfent objasnio nam je da se otrovne materije pronađene u Obrenovcu nalaze i na drugim deponijama širom Srbije i da nam preti ekološka katastrofa ukoliko one ne budu uklonjene.

- Pored trihloretilena i benzola, koji su pronađeni u Obrenovcu i koji su vrlo kancerogeni, veoma opasna su i PCB jedinjenja, radioaktivni fosfogips, emulzija, kao i razni otpaci od ulja. Sve te materije, ako dospeju u životnu sredinu, u zemlju ili vodu, mogu izazvati ekološku katastrofu širokih razmera - objašnjava Pfendt.

Koji se sve otrovi nalaze na deponijama

1. Otpadna ulja su najčesće ulja iz automobila. Ona ne spadaju u teške otrove, ali mogu biti kancerogena.
2. PCB su specifična jedinjenja koja su prema propisima EU zabranjena za korišćenje. Sadrže kancerogene dioksine koji su jako opasni.
3. Otpadni gips ili fosfogips je otpad koji nastaje pri proizvodnji fosfatnih đubriva i može se naći u okolini Subotice i naselja Prahovo u Negotinu.
4. Zauljena ambalaža je podjednako štetna kao i otpadna ulja
5. Emulzije su rezna ulja koja se koriste kako bi se podmazali noževi u fabrici.
6. Šljaka predstavlja otpatke od livenja metala. Može biti radioaktivan ako sadrži opasne metale poput nikla, kadmijuma i hroma.

14 "crnih tačaka" u Srbija

1. "Ikarbus" AD Beograd - Otpadno ulje i boje2. "Minel transformatori" AD Ripanj - Otpadna ulja, boje, PCB3. IMR AD Rakovica - Otpadna ulja PCB4. "Zastava kamioni" DOO Kragujevac - Otpadna ulja, zauljena ambalaža5. DP "21. oktobar" Kragujevac - Otpadno ulje, lakovi6. Fabrika rezanog alata AD Čačak - Otpadno ulje, emulzije, ljljaka7. "Sloboda aparati" AD Čačak - Otpadno ulje8. FAP AD Gornji Milanovac - Otpadno ulje, boje, kondenzatori9. Koncern Fabrika vagona Kraljevo - Otpadno ulje, boje10. Korporacija "Trajal" Kruševac - Otpadno ulje, mineralno i od čišćenja11. PPT Armature AD Aleksandrovac - Otpadno ulje i mulj12. Industrija za preradu Majdanpek DOO - Otpadni mulj, hemija van roka13. IHP Prahovo Đubriva - Otpadni gips

14. "Prvi maj" AD Pirot - Otpadna ulja




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set