• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

26.02.2018

08:17

POČELA LEDENA NEDELJA! Danas mećava u celoj Srbiji, do četvrtka će biti i - 16!

Vesti

POČELA LEDENA NEDELJA! Danas mećava u celoj Srbiji, do četvrtka će biti i - 16!

Podeli vest

Sneg će danas neprekidno padati svih 24 sata u celoj zemlji, najgore na jugu zemlje i u Šumadiji. Hladno vreme i debeli minus zadržaće se do četvrtka, kada kreće otopljavanje

Sibirski ledeni talas stigao je juče u Srbiju i pred nama su četiri najhladnija dana ove zime, kažu meteorolozi! Danas se očekuje prava mećava širom zemlje, sneg će vejati neprekidno 24 sata! Napadaće do 20 centimetara u nižim predelima, najviše na jugu Srbije i u Šumadiji, dok se na planinama očekuju pravi smetovi!

Izuzetno hladno vreme, sa temperaturama koje će ići od minus 16, zadržaće se do četvrtka, kada kreće najpre blago otopljavanje, a onda i potpuni vremenski preokret (pogledajte tekst sa strane)

Tanjug

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić upozorava da će danas u Srbiji pasti ubedljivo najviše snega ove zime.

Ugrožena bezbednost
Danas će u celoj Srbiji na snazi biti crveni meteoalarm, što označava posebno opasno vreme po bezbednost ljudi
Đorđe Đurić, "Weather2Umbrella"

Nagle promene vremena pogubne za zdravlje ljudi

Naglo zahlađenje, pa otopljenje koje je pred nama, sa temperaturnim razlikama od tridesetak stepeni, pogubno utiču na zdravlje ljudi. To su idealni uslovi za širenje virusa gripa, ali i za pogoršanje zdravlja kod hroničnih bolesnika.- Ovo vreme ne može nikome da prija, jer je veliki šok za organizam kada iz ledenih dana pređete na plus 10 ili 20, kao što najavljuju meteorolozi! Stalne promene vremena idealne su za širenje virusa i infekcija, pogotovo što su i deca krenula u školu. Svakako, zbog naglih promena na oprezu bi najviše trebalo da budu oni sa bolestima srca, krvnih sudova i pluća, a onda i trudnice, stariji od 65 godina. Ovakvo vreme ne prija ni potpuno zdravima... Zato svi treba da slede savete lekara, hrane se zdravo, odmaraju i oblače se shodno vremenskim uslovima - kaže dr Nevenka Dimitrijević.

- Sneg će vejati 24 sata bez prestanka, pa se očekuje da padne do 20 centimetara snega, na planinama i mnogo više. Najgore će biti na jugu zemlje i u centralnim krajevima, pre svega u Šumadiji. Duvaće izuzetno jak istočni vetar, koji će temperaturu narednih dana spuštati i do minus 16. Uz to, olujna košava praviće i snežne nanose, pa se očekuje i kolaps u saobraćaju. Dakle, pred nama je prava zima, kakvu ove sezone još nismo osetili i trajaće sve do četvrtka, kada se očekuje i najhladnije jutro ove nedelje - upozorava Đurić.

Kolaps u saobraćaju
Olujna košava praviće i snežne nanose, a moguć je i led na putevima, pa se očekuje i kolaps u saobraćajuAMSS

Prema njegovim rečima, zbog veoma opasnih vremenskih nepogoda danas će na snazi biti i crveni meteoalarm.

- Zbog najavljenog snežnog nevremena, obilnih padavina, niskih temperatura i jakih olujnih udara košave, meteorološke službe izdale su crveni meteoalarm, koji će važiti za celu Srbiju. On označava veoma opasno vreme, koje može prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma rizično po bezbednost stanovništva. Očekuju nas vremenske promene koje zahtevaju opreznost. Na sreću, mećava će se primiriti već u utorak, kada će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm, koji predstvaljaju potencijalno opasno vreme - objašnjava naš sagovornik.

Tanjug

Zbog najavljenog zimskog kolapsa upozorenje za sve učesnike u saobraćaju izdao je i Auto-moto savez Srbije (AMSS)!

Nikome ne prija
Ovakvo vreme ne prija ni potpuno zdravimadr Nevenka Dimitrijević

- I pored stalnih intervencija putara na kritičnim deonicama, jak mraz i jutarnje niske temperature mogu svaku iole vlažnu deonicu puta da prekriju ledom ili poledicom. Osim toga, najavljene snežne padavine mogu doneti novi snežni pokrivač na putevima. Zato apelujemo na vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, ali najbolje je uopšte ne putovati bez preke potrebe. Po ovakvim vremenskim uslovima neophodno je prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila. Takođe, zbog nanosa snega i poledice, treba izbegavati nagla skretanja, kao i nepotrebna ubrzanja i iznenadna kočenja - ističu u AMSS.

Kakav preokret: A već početkom marta + 20!

Ledeno vreme trajaće do četvrtka, nakon toga sledi nekoliko dana otopljavanja, a zatim i potpuni preokret - već oko 5. marta temperature će ići i do 20 stepeni!
- Vreme je potpuno poludelo, kako drugačije objasniti činjenicu da će se temperatura za samo pet dana okrenuti za čitavih 36 stepeni! U četvrtak, na kraju ledenog talasa, ujutru će biti - 16, a zatim kreće otopljavanje koje će trajati do vikenda, sa temperaturama do deset stepeni. Međutim, već prvih dana sledeće nedelje stiže nam pravo proleće, temperature će ići i do + 20, najavljuje Đorđe Đurić.
On kaže da ni tada vreme neće biti sunčano, već će se smenjivati oblačni i kišoviti periodi.
- Mart će biti veoma promenljiv, sa dosta padavina, pa bez obzira na prolećne temperature, to neće biti baš pravo proleće. Ipak, od četvrtka je gotovo sa zimom, jer posle toga više neće biti snega, ni minusa - dodaje Đurić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragoljub

pre 6 godina

Ма, важно да за гласање не буде хладно!! (+10°C)

Severni

pre 5 godina

Zbog čega su vam ove stranice prepune bajatih vesti? I to od pre godinu dana?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set