• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

28.02.2018

06:55

LEDENI TALAS U SRBIJI NE JENJAVA! Danas i sutra sneg, u petak ledena kiša, MINUS SVE DO SUBOTE!

Vesti

LEDENI TALAS U SRBIJI NE JENJAVA! Danas i sutra sneg, u petak ledena kiša, MINUS SVE DO SUBOTE!

Podeli vest

Temperatura će u četvrtak ujutru pasti do rekordnih minus 17, potom sledi blago otopljavanje, ali ćemo tek za vikend izaći iz minusa * Od nedelje znatno toplije, ali sa kišom

Srbija će još čitava tri dana biti na udaru ledenog talasa, a tek u subotu temperatura će prvi put otići u plus, prognoziraju meteorolozi! Danas i sutra vejaće sneg sa kratkotrajnim prekidima, dok nas u petak očekuje ledena kiša.

Najhladnije će biti u četvrtak ujutru, kada će temperatura pasti na rekordnih minus 17. Nakon toga sledi otopljavanje, dok se kraj zime nazire početkom sledeće nedelje. Tada će biti čak 15 stepeni u plusu, ali rast temperature pratiće kiša.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić upozorava da se zima ne predaje i da nas sve do vikenda čeka debeli minus.

Toplije na jugu
Početkom vikenda će konačno u celoj zemlji temperatura skočiti iznad nule, ali će na jugu biti znatno toplije nego na severuĐorđe Đurić, "Weather2Umbrella"

AMSS: Oprez zbog leda i kiše

Tanjug

Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije rekao je da su zbog lošeg vremena prethodnih dana bile česte saobraćajne nesreće i pozvao vozače na oprez, naročito jer se u petak i subotu ujutru očekuje ledena kiša.- Najpre, ko ne mora, po ovakvom vremenu ne bi trebalo ni da kreće na put. Onaj ko mora, neka se drži puteva prvog i drugog prioriteta, odnosno autoputeva i magistrala koje se konstantno čiste. Dobre zimske gume u vreme ledenih dana su neophodne, kao i zalihe goriva, jer su po ovakvom vremenu zastoji česti. Upozorio bih i da se brzina prilagodi uslovima na putu, dakle, gde god da se vozi i kuda god da se vozi, brzina ne bi smela da bude veća od 60 km/h. A ako se neko zadesi na putu u vreme kada počne da pada ledena kiša, najpametnije je da se parkira na prvom dostupnom mestu i da sačeka da prođu padavine, jer po toliko klizavom kolovozu vozač nema nikakvu kontrolu nad autom - kaže Mitić.

- Najprostije rečeno, smrzavaćemo se sigurno još tri dana. U ovom periodu nas čekaju izuzetno niske temperature, u sredu i četvrtak biće dosta snega, sa mestimičnim prekidima, a u petak će padati ledena kiša, koja će praviti problema na putevima. U sredu će biti izuzetno hladno, temperature će se kretati od minus 13 do minus pet stepeni, ali to nije ništa u odnosu na ono što nas čeka dan kasnije, kada se očekuje da živa padne na rekordnih minus 17 stepeni. Nakon toga kreće blagi rast temperature, međutim, sve do vikenda biće nam potrebne debele jakne, kape i rukavice - upozorava Đurić.

On ističe da ćemo se od ledenih dana, a po svemu sudeći i zime, oprostiti u subotu.

- Početkom vikenda će konačno u celoj zemlji temperatura skočiti iznad nule, mada će se njene vrednosti dosta razlikovati od regiona do regiona. Tako će ona na severu jedva preći nulu i iznosiće od dva do tri stepena, dok će na jugu Srbije biti znatno toplije, odnosno temperatura će se kretati i do 15 stepeni. Ali ono što je za sada izvesno jeste da nas tokom marta ne čeka neki novi ledeni talas ili osetnije hladniji dani. Biće značajno toplije, ali i prilično kišovito vreme - prognozira Đurić.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu upozoravaju na ledene dane do subote, ali i na znatno toplije vreme u nastavku marta.

- Sve do kraja radne nedelje biće izuzetno hladno, a sneg, koji će padati u gotovo celoj zemlji, biće praćen jakom košavom, naročito u Banatu i Podunavlju. Kombinacija vejavice i vetra držaće temperaturu konstantno ispod nule, a najhladnije će biti u četvrtak ujutru. Od tada kreće rast temperature i za vikend će cela zemlja, izuzimajući Negotinsku Krajinu, biti u plusu. Naredna sedmica biće topla, ali kišovita - kažu u RHMZ.

U martu moguće i poplave

Srbiju bi tokom marta mogle da pogode ozbiljne poplave, upozoravaju stručnjaci! Naime, temperature će iz debelog minusa vrlo brzo skočiti na plus 15, pa bi sneg na planinama mogao naglo da se istopi i slije u reke. Da stvar bude još gora, prema prognozama, u martu nam slede kišni dani, što bi u kombinaciji sa naglim topljenjem snega moglo da prouzrokuje poplave.Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić upozorava da nas posle ledenog talasa čeka dugotrajan kišni period.

Informer

- Ovog proleća preti nam opasnost od poplava! Ukoliko dođe do naglog topljenja snega na našim planinama i na Alpima, usled visokih temperatura koje nam predstoje, i ako se na to nadovežu kišni dani, rizik od izlivanja reka je veliki. Poseban problem mogle bi da naprave naše planinske reke. To su izrazito brzi tokovi, čija su korita veoma mala, pa kada prihvate tako veliku količinu vode, mogu se izliti i stvoriti opasna klizišta. To se najčešće dešava u okolini Arilja, Ivanjice, Zlatiborskog okruga i u slivu Južne Morave - objašnjava Đurić i dodaje da na poplave mogu uticati i sami ljudi koji bacaju sve i svašta u reke.
Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković ističe da situacija na obalama naših reka nije kritična.
- Veći porast vodostaja sledeće nedelje očekuje se u slivovima reka Save, Kolubare i Ljiga i na izvorištu Zapadne Morave. Mogućnost izlivanja postoji, ali mnogo toga mora da se poklopi da bi došlo do katastrofalnih poplava. Ipak, redovno pratimo stanje na terenu i koordinišemo sa inostranim službama. Prema prognozama, pred nama su kišni dani, pa smo iz predostrožnosti sistemima odbrane od poplava već skrenuli pažnju da budu u pripravnosti - ističe Vladiković.

K. P.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set