• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

12.03.2018

23:04

ČARAPANI SE PRIPREMAJU ZA NAJMALEROZNIJI UTORAK:  Društvo baksuza, ugursuza i namćora PROSLAVIĆE SVOJU SLAVU!

Vesti

ČARAPANI SE PRIPREMAJU ZA NAJMALEROZNIJI UTORAK: Društvo baksuza, ugursuza i namćora PROSLAVIĆE SVOJU SLAVU!

Podeli vest

Kruševljani će u utorak. 13. marta slaviti najmalerozniji dan u godini. Slava će biti u resoranu "Lunar" sa početkom u 20 časova, a sva prikupljena sredstva na zabavi idu u humanitarne svrhe

Društvo baksuza, ugursuza i namćora ,,Dobra Narav,, osnovano je 17. septembra 1929. i odredilo "tornik" za svoju slavu, a ovogodišnja tema razgovora o dogodovštinama Kruševljana na slavi biće Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, kojeg je 1900. godine Pariz proglasio za najlepši spomenik na svetu, a 1904. godine veličanstveno obeležje Kosovskog boja u Kruševcu, autora Djordja Jovanovića, otkrio je Kralj Petar Prvi.

Društvo baksuza, ugursuza i namćora,, Dobra narav,, jedinstveno u svetu, po kome je posebno prepoznatljiv Kruševac, obavlja poslednje poripreme za deveti ,,tornik,, od Božića, koji se smatra najzlosrećnijim danom u godini. 

Petak 13. je naspram devetog tornika, dan kada čovek maltene može da bude bezbrižan, ali se zato Kruševljani svake godine potrude da najbaksuzniji utorak obeleže kako treba i na taj način oteraju maler.

R.B.

Po starom običaju, domaćice Čarapanke su uvek izbegavale da tog dana šiju odelo ,,jer to odelo metak traži i pogađa,,, a muškarci su bežali od brige za stokom, dok članovi Društva baksuza, ugursuza i namćora već 89 godina slave slavu.

R.B.

Najstariji Kruševljani, inače, pamte mnoga humana društva, ali su im  "Laža i paralaža", "Dživdžan", "Lako ćemo", kao i "Dobra narav" bila najhumanija. 

Lažovi su se takmičili u paralažama, dživdžani u pevanju, a baksuzi, ugursuzi  namćori ,, Dobre naravi,, u ćutanju. Sve se to dešavalo u starim kruševačkim kafanama, a sva sredstva prikupljana na tim takmičenjima izdvajana su za odeću i obuću najsiromašnije dece.

Utorak, kažu, važi za manje srećan dan, a najzlosrećniji među utornicima jem deveti utorak, računajući od Božića , zapisano je u ,,Narodnom kalendaru,, , što i danas strogo poštuju članovi Društva ,, Dobra narav,,. Samo što članovi ovog društva svojevremeno nisu mogli da budu sveštenici, oficiri i policajci, kao i sva druga uniformisana lica. 

R.B.

Danas je to malo drugačije, kaže nam Zvonko Rajković, predsednik Društva "Dobra narav" koje iduće godine slavi 90 godina postojanja. Društvo "Dobra narav" je od sredstava prikupljenih na svojim dosadašnjim slavama oblačilo preko 2.500 siromašne dece za Vrbicu, a tradicija je i da po završetku srednješkolskog obrazovanja dvoje najboljih maturanata odabranih iz sedam srednjih kruševačkih škola budu nagradjeni. 

- Ovogodišnja slava članova "Dobre naravi" biće u utorak, 13. marta, u Restoranu "Lunar" sa početkom u 20 časova- kaže Zvonko Rajković, predsednik Društva "Dobra narav" pozivajući sve dobre ljude da dodju i neće se pokajati. 

Ustanovljena pravila ponašanja na zabavi koja važe i danas su ćutanje je zlato (ko prekrši ovo pravilo plaća kaznu), a na prvim okupljanjima je petočlano sudsko veće prekršiocu određivalo iznos sankcije na osnovu imovnog stanja - navodi se u istorijatu "Dobre naravi".

R.B.

Dogodovština na njihovoj slavi uvek ima napretek, a Zvonko Rajković se seća jedne koja mu je uvek u pamćenju.

-Jedne godine jedan čovek doneo prase na slavu. Mi tamo, ovamo, pa odlučimo da to prase darujemo onom čoveku koji kod sebe ima taštinu sliku. Mislili smo da nema niko, ali se javi jedan , koji je upravo iz novčanika izvadio zatečenu sliku svoje tašte, jer ju je tog dana nosio kod kamenoresca da je tašti ugradi na spomenik- priča Zvonko Rajković.

Baksuzi , kaže, dolaze s rodjenjem, ugursuzi su nadogradnja,, a namćori nastaju po starini. Po dolasku na slavu, pošto su svi baksuzi, namćori i ugursuzi, sede za stolom leđa u leđa. Prvo kolo koje se igra na zabavi je "baksusko kolo" u kojem se igrači hvataju naopako.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set