• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

19.03.2018

09:21

JOŠ SEDAM DANA ZIME! Minus i sneg u celoj Srbiji, PRAVO PROLEĆE OD NAREDNOG VIKENDA!

Vesti

JOŠ SEDAM DANA ZIME! Minus i sneg u celoj Srbiji, PRAVO PROLEĆE OD NAREDNOG VIKENDA!

Podeli vest

U narednih sedam dana u Srbiji hladno vreme i obilne snežne padavine. Od sledećeg vikenda počinje pravo proleće

Od danas se u Srbiju ponovo vraća zima! Meteorolozi upozoravaju da nas narednih sedam dana očekuju izuzetno hladno vreme i obilne snežne padavine u svim krajevima zemlje. Cele nedelje, najavljuju stručnjaci, jutarnje temperature će biti u minusu, a dnevne neće prelaziti tri stepena, što je za čak 15 stepeni hladnije nego u sedmici za nama! Hladno i snežno vreme zadržaće se do vikenda, kažu meteorolozi, za kada su prognozirani otopljenje i prolećne temperature.

Opasnost od poplava

Nove snežne padavine u kratkom vremenskom periodu početkom aprila nam mogu doneti značajan porast nivoa reka, pa i opasnost od poplava, napominje Đorđe Đurić.
- Ponovo će pasti dosta snega, a zatim sledi promenljivo vreme sa kišom. Sve će to u dobroj meri uticati na dodatni porast nivoa vode u rekama, pa je neophodno da budemo na oprezu i pratimo situaciju zbog rizika od poplava- napominje Đurić.

Meteorolog "Weather2Umrella" Đorđe Đurić objasnio je za naš list da kalendarsko proleće 20. marta dočekujemo sa snegom i minusom zbog sudara vazdušnih masa iznad naše zemlje.

- U subotu je sa Jadranskog mora preko Srbije prešao veoma snažan ciklon i vazdušni pritisak je u tom momentu bio toliko nizak da će u istoriju meteorologije ući kao jedan od najnižih ikada zabeleženih kod nas. Iznosio je 986 milibara u odnosu na uobičajen od 1.013 milibara. Taj ciklon nam je doneo oblačnost sa kišom, a ujedno je uslovio i priliv veoma hladne vazdušne mase sa severa i veoma tople sa juga koje su se sudarile iznad naše zemlje. Hladna masa će se zadržati i zbog toga u narednih pet dana imamo pravu zimu umesto kalendarskog proleća - objašnjava Đurić.

Tanjug


On tvrdi da će danas snega biti samo u nekim krajevima naše zemlje, dok će se već od utorka cela Srbija "zabeleti".

- Tokom dana sneg i susnežica padaće u Bačkoj, Sremu, Timočkoj krajini, Negotinskoj krajini i na visokim planinama. Tokom večeri kiša i susnežica počeće da padaju i u ostalim delovima Srbije. Već od utorka sneg će padati u celoj zemlji i to će trajati sve do petka. Snežni pokrivač će se formirati i u nižim predelima, dok će na planinama biti dosta snega i do 20 centimetara. Uz to će biti i jako hladno za ovo doba godine, sa temperaturom sa tek nekoliko stepeni "preko nule" u najtoplijem delu dana - navodi Đurić.

FENOMEN U SRBIJI: U martu 50 stepeni razlike

- Ovoga marta u Srbiji je zabeležena zanimljiva pojava. Početkom marta u samo nekoliko dana u Srbiji smo imali 50 stepeni razlike, što spada u redak fenomen. Prvog marta u Somboru je bilo - 25 stepeni, a nakon nekoliko dana u Nišu +25 stepeni. To se zove "apsolutna temperaturna razlika" i vrlo se retko dešava - pojašnjava Đurić.

Ova zimska idila trajaće do sledećeg vikenda, kada slede otopljenje i početak proleća, sa temperaturama oko 15 stepeni.

- Već u subotu prestaje sneg i dolazi otopljenje, pa će temperatura u našoj zemlji biti oko 10 stepeni. Od sledeće nedelje možemo napokon očekivati dolazak proleća sa promenljivim vremenom i temperaturama oko 15 stepeni. Međutim, to je trenutna meteorološka situacija, a vreme uvek može da nas iznenadi, pa da kao prethodnih godina vidimo sneg i u aprilu ili maju - napominje Đurić.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu potvrdili su za Informer da nas narednih dana očekuje hladni talas.

- Od nedelje će temperatura u proseku pasti za oko 15 stepeni u odnosu na prethodne dane. Biće osetno hladnije, sa pojavom jutarnjih mrazeva (od - 4 do 0°C) i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti a očekuju se i susnežica i sneg. Izvesno je i formiranje snežnog pokrivača početkom sedmice u planinskim krajevima, a do petka i na celoj teritoriji Srbije. RHMZ je istakao i javno upozorenje zbog padavina i niskih temperatura-kažu u RHMZ.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set