• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

22.03.2018

19:00

TROVAČIMA TREBA ODUZETI IMOVINU: Ministar Goran Trivan najavljuje OŠTRE KAZNE ZA UGROŽAVANJE ŽIVOTNE SREDINE!

Vesti

TROVAČIMA TREBA ODUZETI IMOVINU: Ministar Goran Trivan najavljuje OŠTRE KAZNE ZA UGROŽAVANJE ŽIVOTNE SREDINE!

Podeli vest

Svima koji otrovne materije drže na nedozvoljenim mestima biće oduzeta imovina. U Srbiji se za godinu dana sakupi oko 230.000 tona opasnog otpada

Svi oni koji u Srbiji rade sa opasnim otrovnim otpadom, drže ga na nedozvoljenim mestima i na taj način direktno ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi, ostaće bez svoje imovine, poručio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan! 

U našoj zemlji godišnje se sakupi od 150.000 do 230.000 tona opasnog otpada, a strahuje se da je broj mnogo veći, kaže Trivan.

Pojačati kažnjavanje

Zatvor nije rešenje
 Kriminalce manje boli činjenica da će otići u zatvor nego činjenica da ćete im oduzeti imovinu
 Goran Trivan

Država mora da pojača kaznenu politiku, napominje Trivan, jer je to jedini način da se stane na put neodgovornim poslodavcima koji rade sa otrovnim hemikalijama, gorivom, uljima...

- Zbog alarmantnog stanja resorno ministarstvo je pokrenulo inicijativu kako bi oni koji truju ljude i prirodu bili kažnjeni. Iskustva iz pravosuđa govore da kriminalce manje boli činjenica da će provesti neko vreme u zatvoru nego činjenica da ćete im oduzeti imovinu. Zbog toga se zalažemo da se za krivična dela protiv prirode i zdravlja oduzima imovina počinilaca - kaže Trivan.

Više para

Ministar Goran Trivan naglasio je da lokalne vlasti uglavnom nemaju para da finansiraju izradu projektno-tehničke dokumentacije za to, tako da će moći da računaju na pomoć njegovog ministarstva.

- Budžet Ministarstva zaštite životne sredine za ovu godinu iznosi 5,8 milijardi dinara, što je za 16 odsto više nego prošle godine. Međutim, mora biti višestruko veći nego sada da bismo zadovoljili sve potrebe - kaže Trivan.

Trivan otkriva da je u poslednjih nekoliko meseci pronađeno više lokacija za koje neko prijavi da su na njima potpuno nebezbedno odložena burad ili kante sa raznim opasnim materijama.

- Često se ne zna ni ko je ni kada ostavio otrov, koji je praktično nadohvat ruke svima! Tako neodgovorni počinioci biće pronađeni i moraće da odgovaraju. Kada tako nebezbedno skladište otpad, koji je uglavnom tečan, on isparava u vazduh, ali i ulazi u zemlju. Otrovi se tako šire jer ih udišemo, ili kroz zemlju, preko hrane, kasnije unosimo u organizam - objašnjava Trivan.

Dalmacija: Što pre početi sa kaznama
Da će rigorozne mere za trovače životne sredine biti od velikog značaja i da će se "sejanju" opasnog otpada oduzimanjem imovine stati put, saglasan je i ekolog profesor Boža Dalmacija. Prema njegovim rečima, najbitnije je da pravosuđe ozbiljno shvati ovaj zadatak i da se uspostavi dobra saradnja sa resornim ministarstvom.
- Zagađivanje životne sredine i čuvanje tako opasnog otpada, gde su između ostalog razne hemikalije, ulja, maziva, goriva, kancerogene supstance, koji se apsorbuju i odlaze u vodu u zemljište, jeste krivično delo. Ova inicijativa mora što pre da se usvoji, jer vlasnici tih poseda gde se čuva otpad, osim što zagađuju okolinu, i direktno ugrožavaju zdravlje ljudi. Dovoljno je i što se udiše takav vazduh, a zamislite kada na takvom zemljištu posadite baštu i gajite povrće - naglašava Dalmacija. On smatra i da moraju postojati precizni registri za opasni otpad, gde će se tačno znati koja industrija ili fizičko lice koliko otpada ima, gde se ostavlja, gde se čuva i kako se uništava.

Traže se lokacije

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nema još tačan broj lokacija po Srbiji gde se sve nalazi opasan otpad i trenutno se radi na njegovom utvrđivanju.

Pronađeni opasni otpad

* 28. decembar 2017.
Dvadeset pet tona opasnog, kancerogenog otpada pronađeno je na jednoj parceli u selu Vukićevica u blizini Obrenovca. Otpad u kojem je bilo, između ostalog, i benzola i benzena, bio je sakriven u buradima i kontejnerima na pet metara dubine. Nakon otkopavanja ovog otpada uhapšen je i vlasnik parcele Zoran Marković.
* 2. februar 2018.
U ataru sela Vukićevica kod Obrenovca ponovo su pronađena burad sa potencijalno opasnim otpadom. Njiva na kojoj je pronađen otpad u vlasništvu je Zorana Markovića, na čijim je parcelama otpad pronađen i u decembru. Ovim otkrićem sprečen je novi ekološki haos.
* 4. mart 2018
Opasan otpad od 1.816 tona, koji je pronađen u krugu novosadske fabrike HINS u stečaju krajem januara, sadržao je otpad od ulja s teškim metalima i drugim kancerogenim supstancama opasnim po život i zdravlje ljudi. Analizu pronađenog otpada uradila je ovlašćena laboratorija Instituta za zaštitu na radu, po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva iz Novog Sada, pri čemu je uzeto 40 uzoraka.

- Skoro svake nedelje saznamo za neko novootkriveno mesto gde je pronađen skladišten otrov. Godišnje se u našoj zemlji generiše od 150 do 230 hiljada tona, ali mislim da taj broj mnogo veći. Naša zemlja je pretrpana toksičnim otpadom i stanje životne sredine je dramatično. Najviše opasnog otpada potiče iz industrije, a najveću opasnost predstavlja takozvani "istorijski otpad", koji se godinama taložio i zagađivao životnu sredinu - smatra naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Вешати...!? Ал* за... - "Беле бубреге"...!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set