• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: life.ru/informer.rs

26.03.2018

09:08

KO JE KRIV ZA TRAGEDIJU U KEMEROVU?! Tržni centar koji je odneo 55 života nekad bio FABRIKA SLATKIŠA, a renovirao ga  kontroverzni biznismen Štengelov?!

Vesti

KO JE KRIV ZA TRAGEDIJU U KEMEROVU?! Tržni centar koji je odneo 55 života nekad bio FABRIKA SLATKIŠA, a renovirao ga kontroverzni biznismen Štengelov?!

Podeli vest

Istražitelji strašnog požara u Kemerovu u Rusiji pritvorili su formalnog vlasnika Tržnog centra "Zimska višnja", poslanika Jedinstvene Rusije Nadeždu Sudenok kako bi proverili da li je pravi vlasnik kompleksa bio kontroverzni biznismen Denis Štengelov

Naime, postoje indicije da je on nimalo novca od iznajmljivanja prostora nije ulagao u bezbednost i protivpožarnu zaštitu.

Požar u "Zimskoj višnji" je najveća tragedija u poslednje vreme, ne samo u regionu Kemerova, već i u čitavoj Rusiji. Vatra je zahvatila površinu od 1.500 kvadratnih metara

Odmah na ulazu na četvrti sprat, vatrogasci su naleteli na sedam dečijih tela - očigledno su pokušali da pobegnu, ali su se ugušili u dimu. Do ponoći, spasioci u specijalnim odelima i sa maskama za kioseonik uspeli su da uđu samo u jednu bioskopsku dvoranu, nakon čega se broj smrtnih slučajeva popeo na 37 ljudi.

RASTE BROJ ŽRTAVA POŽARA U RUSIJI! Poginulo najmanje 55 ljudi, mnogo dece među žrtvama!

Posle ulaska u druge dve sale, u kojima su u momentu požara prikazivani animirani film "Sherlock Gnomes" i avanturistički film "Lara Croft" i koje su bile pune gledalaca, proj stradalih popeo se na 55, dok se još desetine ljudi vode kao nestali. 

printscreen

Iako je za sada teško precizno reći kako je do požara došlo, postoje razlozi da se veruje da je izbio na četvrtom spratu, na području dečjeg  zabavnog centra. Sve ovo će biti utvrđeno sveobuhvatnom vatrogasnom ekspertizom. Prema preliminarnim podacima, uzrok požara može biti loša električna instalacija. Sam centar bio je renovirana fabrika konditorskih proizvoda. Moguće je da zbog grešaka u projektovanju ili nepravilne instalacije, ožičenje bilo slabo i nije uspelo da izdrži ovako moćan trgovački centar. Sve ovo treba proveriti i saznati od gradskih službi i vatrogasne inspekcije, koja je dala dozvolu za rad šoping centra.

Istražitelji već imaju mnogo pitanja za predstavnike Opštinskog ministarstva za kontrolu Ruske Federacije za grad Kemerovo, koji su za tokom 2016. i 2017 sproveli samo nekoliko provera izgorelog tržnog centra, ali nikada nisu otkrili ozbiljne povrede bezbednosti. Ovo je čudno, s obzirom na to da, prema uzjava očevidaca, u zgradi tokom požara vatrogasne prskalice i alarmi nisu radili. 

Međutim, ovaj tržni centar je formalno smatran malim preduzećem, a ovoj kategoriji provere nisu tago stroge. Stvar je u tome da je od 1. januara 2016. planirana inspekcija malih preduzeća otkazana do 2018. godine. Ovo se odnosi na preduzeća sa prihodima manjim od 800 miliona rubalja godišnje i s osobljem do 100 ljudi. Trogodišnji moratorijum je projektovan da pojednostavi uslove rada malih preduzeća. Istražitelji će takođe pokušati da saznaju  da li je zakonito da tržni centar dobije status malog preduzeća.

Tanjug/AP

Osim toga, oni već rade na otkrivanju ko je bio nominalni a ko pravi vlasnik "Zimske višnje", kako bi znali kome da uruče krivičnu prijavu. Formalno, poslovna žena Nadežda Sudenok vlasnik je LLC TRK "Zimska Višnja Kemerovo" i ona je već pritvorena po članu 91 Krivičnog zakonika. Ona će danas biti odvedena na sud, gde će se doneti odluka o izboru preventivne mere. Sa tako velikim brojem žrtava, skoro da nema sumnje da će ostati u zatvoru.

Od 2013. tržni centar je promenio  nekoliko vlasnika. Sadašnji vlasnik Nadežda Sudenok kupila ga je pre samo dve godine, od biznismenke Valentine Fazuianove. Ona je, pak, 2014. kupila od osnivača "Zimske višnje" Iraide Višnevskaje, koja je ostala zakonski vlasnik, pa sada i nju očekuju pitanja istražitelja.

Sudeći prema računima prometa, izgleda da je "Zimska višnja" samo menadžment kompanija koja se bavi poljoprivredom i čišćenjem u šoping centru. Prema tome, istražitelji su zaključili da stvarni vlasnik kompleksa može biti potpuno druga osoba. Govori se najčešće o dolarskom milijarderu, osnivaču jedne od najvećih prehrambenih kompanija u Rusiji "KDV grupe" Denisu Štengelovu. Pravna veza između "Zimske višnje Kemerovo" i "KDV grupe" nije sasvim jasna, međutim na sajtu TRC-a u odeljku "Odsek za iznajmljivanje" naznačeni su kontakti izvesne Julije Novoselove, a njena e-mail adresa se poklapa sa korporativnim e-mailom "KDV grupe".

PODRŠKA PRIJATELJA: Vučić uputio telegram saučešća Putinu zbog požara

"KDV Group" je jedan od najvećih proizvođača grickalica i konditorskih proizvoda u Rusiji. Kompanija ima 16 poznatih brendova među kojima su "Kirieshki", "Kompashki", "Babkini Seme", "Jashkino", "3 korke", "Beerka", "Barents" i "Crisp".

printscreen

"KDV Grupa" obuhvata više od deset fabrika širom Rusije. Među njima je i fabrika konditorskih proizvoda "Crvena zvezda" u Tomsku, konditorska fabrika "Ozerski suvenir" u Moskvi i "Iashkinski Pischekombinat" u regionu Kemerova. Kako je navedeno na sajtu kompanije, njena preduzeća proizvode oko 350 proizvoda, koji se prodaju u svim gradovima Rusije, zemalja ZND i inostranih zemalja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lalo

pre 6 godina

Hvala Bogu kod nas se takvi objekti rade i prave po standardima EU a ne po ruskom. Zahvalni smo na tome, volomo Rusiju ali zapadni standardi su zakon.

Vns

pre 6 godina

Mora da je lik Putinov kritičar....ako ne voliš Putina...na.......derao si...klasika...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set