• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

27.03.2018

08:28

(FOTO) PRVO PUTOVANJE VOZOM PREKO ŽEŽELJEVOG MOSTA POSLE 19 GODINA: Redovan saobraćaj biće otvoren 6. aprila!

Vesti

(FOTO) PRVO PUTOVANJE VOZOM PREKO ŽEŽELJEVOG MOSTA POSLE 19 GODINA: Redovan saobraćaj biće otvoren 6. aprila!

Podeli vest

Putnički voz Železnica Srbije prevezao je u ponedeljak domaće i zvaničnike EU kao i mnogobrojne novinarske ekipe od Novog Sada do Petrovaradina preko novoizgrađenog Žeželjevog mosta na Dunavu, čime je praktično ponovo uspostavljen železnički saobraćaj na toj trasi, posle punih 19 godina od rušenja istoimenog mosta u NATO agresiji

Tokom promotivne vožnje voza, u kojem su bili potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, komesarka EU za transport Violeta Bulc, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Miloš Vučević, najavljeno je da će redovan železnički saobraćaj preko novog "Žeželja" biti otvoren oko 6. aprila.

Tanjug

Drumski bi trebalo da krene od 1. jula po planu a moguće je i mesec dana ranije, pošto se do tada očekuje završetak svih pristupnih saobraćajnica.

- Ovo je moderan most, impozantnog izgleda, baš kao što i Srbija želi da bude moderna i razvijena zemlja. Mostovi povezuju ljude i obale ali isto tako znače budućnost i razvoj jedne države - istakla je Mihajlovićeva prilikom zaustavljanja voza na sredini mosta.

Tanjug

Ona je napomenula da je i Žeželjev most deo naše prošlosti koju nećemo da zaboravimo ali je naglasila da moramo da mislimo na budućnost.

Tanjug

- Srbija želi da bude na najbolji i najefikasniji način povezana sa okruženjem i sebe vidi kao centralnu zemlju Zapadnog Balkana - naglasila je Mihajlovićeva podsetivši da se ovaj most nalazi na vrlo važnom evropskom Koridoru 10.

Tanjug

I komesarka Bulc je istakla veliki značaj tog infrastruktornog projekta u okviru agende povezivanja EU i stavljanja Zapadnog Balkana u taj proces.

Tanjug

- Pozivamo Srbiju da, u okviru pristupanja EU, iskoristi sve mogućnosti za maksimalno povezivanje sa najvećom ekonomijom sveta, ekonomojom EU - rekla je Bulcova dodala da je od 50 miliona evra, koliko je ukupno investirano u izgradnju novog mosta, EU uložila oko 40 miliona evra.

Tanjug

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da izgradnja tog mosta pokazuje snagu Srbije kao i značaj dobre organizacije posla i uspešne saradnje na svim nivoima vlasti a gradonačelnik Vučević je dao inicijativu da u bliskoj budućnosti počne i izgradnja novih mostova preko Dunava u Novom Sadu. 

Tanjug

Most je dugačak 474 a širok 30 metara. "Žeželj" će imati dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajne trake i dve biciklističko-pešačke staze.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set