• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

11.04.2018

10:34

EVO ŠTA SE KRIJE IZA PRETNJI DRAKONSKIM KAZNAMA! AMERI SMEŠTAJU SRBIMA DOŽIVOTNI ZATVOR!

Vesti

EVO ŠTA SE KRIJE IZA PRETNJI DRAKONSKIM KAZNAMA! AMERI SMEŠTAJU SRBIMA DOŽIVOTNI ZATVOR!

Podeli vest

Grčko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv devetorice mladića, od kojih su sedmorica Srbi, zbog ubistva Bakarija Hendersona na Zakintosu 2017. Srbima preti najteža kazna pod pritiskom diplomata iz SAD

Grčko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv devetorice mladića, od kojih su sedmorica državljani Srbije, zbog ubistva Amerikanca Bakarija Hendersona (23) u julu 2017. na ostrvu Zakintos! Mladići se terete za teško ubistvo, za šta im preti čak doživotna kazna zatvora!

Mladi su
S obzirom na to da su moji branjenici mlađa punoletna lica, ne mogu da budu osuđeni na maksimalnu kaznuZora Dobričanin, advokat

Međutim, ovako surove i drastične kazne prete im najviše zbog velikog pritiska SAD, čiji diplomatski predstavnici u Grčkoj pomno prate ovaj slučaj i obezbedili su ogroman novac za advokate koji će zastupati Bakarijevu porodicu na grčkom sudu!

Što se tiče optuženih Srba, njih petorica su i dalje u pritvoru, a u pitanju su Miloš Ilić (19), Nemanja Petrović (19), Miloš Senić (26), Stefan Stojanović (22) i Dušan Ranković (35). Što se tiče Siniše Petrovića (23) i Nenada Jovanovića (23), oni se brane sa slobode, nakon što su prošle godine platili kaucije od po 5.000 evra.

Printscreeen


Ostala dvojica optuženih su bili zaposleni u klubu "Bar kod" u Laganasu, gde je izbila tuča u kojoj je stradao Henderson. Reč je o barmenu Jorgosu Skijadopulosu (34) iz Grčke i pripadniku obezbeđenja Amiru Omerdžiću (32), britanskom državljaninu bošnjačkog porekla, koji je označen kao neposredni ubica. Smatra se da je u kobnom incidentu učestvovao još jedan mladić, koji do danas nije identifikovan.

Kobni incident započeo Bakari?!

facebook.com

Advokat Dobričanin primećuje da se previše u javnosti eksponira snimak šutiranja Hendersona ispred kluba, a da se zataškava snimak iz kluba, gde je započeo sukob:- Na tom snimku jasno se vidi da je Bakari u klubu prvi udario rukom u stomak Dušana Rankovića, koji mu je uzvratio šamarom. Bakari je potom flašom piva udario Dušana u glavu. Osim toga, postoje svedoci koji su potvrdili da je potom Amerikanac provocirao grupu srpskih mladića, držeći se rukama za međunožje, uz povike: "Fuck Serbia!" (je*eš Srbiju).

Pojedini mediji su već objavili informaciju da je nadležni tužilac u Grčkoj za sve optužene predložio doživotnu robiju, što je maksimalna kazna za teško ubistvo u Grčkoj. Međutim, advokat Zora Dobričanin, koja brani dvojicu najmlađih optuženih iz Srbije, negira ovu informaciju.

- Ja kao njihov branilac još nisam dobila optužnicu, prevedenu na srpski, tako da ne mogu da govorim o njenim detaljima, niti o tome kome se šta od okrivljenih konkretno stavlja na teret. Od početka istrage je poznato da se svi oni terete za teško ubistvo, a tamo je maksimalna kazna za to delo doživotna robija, a ne 40 godina kao kod nas - kaže ona za Informer i dodaje:

ŠOK! BRAĆO GRCI, DA L' STE LUDI?! Za sedmoricu Srba na Zakintosu tužilaštvo traži DOŽIVOTNU ROBIJU!

- S obzirom na to da su moji branjenici mlađa punoletna lica, ne mogu da budu osuđeni na maksimalnu kaznu, čak i kada bi bila dokazana njihova krivica. Osim toga, smatram da se njima nikako ne može suditi za teško ubistvo, već eventualno za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom, za šta je u Grčkoj zaprećena kazna do 20 godina zatvora.

Dobričanin takav stav zasniva prvenstveno na veštačenju našeg eminentnog veštaka sudske medicine Branimira Aleksandrića, koji je nedvosmisleno zaključio da je Henderson preminuo od prvog zadatog udarca u glavu u noći između 7. i 8. jula prošle godine. Prema optužnici, taj udarac je zadao Amer Omerdžić, najverovatnije "bokserom".

Hostesa branila Amerikanca

facebook

Hostesa Danica Vukmirović, koja je prema prvoj verziji bila i glavni povod za sukob Amerikanaca i Srba, izjavila je za grčke medije da su joj momci iz Srbije prišli u klubu i pitali je zašto se pored toliko Srba fotografiše sa crncem.- Ignorisala sam ih. Tad su Amerikanci sa kojima sam došla i grupa momaka iz Srbije razmenili nekoliko reči, ali ne sećam se šta su rekli... Srbin je prvi udario šamar Bakariju, a onda mu je ovaj uzvratio udarcem pivskom flašom u glavu, posle čega je došlo do opšte tuče - ispričala je Danica.

- Sudeći po nalazu obdukcije, Amerikanac je preminuo već od prvog udarca, koji mu nije naneo nijedan od okrivljenih Srba. Veštak Aleksandrić je objasnio da je Hendersonu od tog udarca, koji mu je zadat s prednje strane glave, pukao krvni sud, što je bilo smrtonosno. Taman i da nije dobio nijedan udarac više, on ne bi preživeo - tvrdi naša sagovornica.

Inače, po grčkim i američkim medijima se od početka govori o velikom političkom pritisku SAD na grčko pravosuđe oko ovog slučaja, kao i ogromnim materijalnim sredstvima koja su prikupljena za advokate koji zastupaju porodicu pokojnog Hendersona. Dobričanin, ipak, veruje u pravičan ishod.

- Verujem da će grčko pravosuđe suditi samo na osnovu činjenica i zakona. Sigurno im neće biti lako da sude pod teretom američke javnosti, koja traži da se maksimalno osude svi odgovorni za smrt njihovog državljanina.

Ranije je najavljeno da će se suđenje odvijati u grčkom gradu Partasu, ali to još nije potvrđeno, kao ni datum početka procesa. Interesantno je da se u Grčkoj suđenja odvijaju bukvalno svaki dan do okončanja postupka i da okrivljeni u pritvoru mogu da ostanu najviše do godinu i po dana. Krajnji rok za konačan epilog ovog slučaja je, dakle, početak decembra ove godine. 

BRANILAC OPTUŽENIH U SLUČAJU ZAKINTOS: Srpski momci NEĆE DOŽIVOTNO ROBIJATI, čak ni ako se dokaže da su počinili TEŠKO UBISTVO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set