• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2018

07:58

U AUSTRALIJI PRONAĐENA ČETIRI KOFERA S DOKUMENTIMA MILANA NEDIČA!  Ono što u njima piše moglo bi da PROMENI ISTORIJU!

Vesti

U AUSTRALIJI PRONAĐENA ČETIRI KOFERA S DOKUMENTIMA MILANA NEDIČA! Ono što u njima piše moglo bi da PROMENI ISTORIJU!

Podeli vest

Četiri kofera, koja su pripadala predsedniku kolaboracionističke vlade tokom Drugog svetskog rata Milanu Nediću, pronađena su u Australiji, pišu današnje Večernje novosti

Praunuk ratnog premijera Aleksandar Nedić kaže da će advokati koji zastupaju predlagače za rehabilitaciju Milana Nedića tražiti da sud ove kofere "prepune dokumentacije", koji su pronađeni 72 godine posle Nedićeve smrti, potražuje zvaničnim putem. 

Nedićev praunuk tvrdi da je u koferima dokumentacija iz perioda kada su njegov pradeda i ministri u njegovoj vladi napustili zemlju, u oktobru 1944. godine. 

PROCES KOJI JE PODELIO SRBIJU! Nastavak postupka pravne REHABILITACIJE MILANA NEDIĆA zakazan za 23. okobar

Sve vlade zemalja koje su Nemci okupirali bile su smeštene u Kicbilu u Austriji, a Aleksandar Nedić kaže da su koferi nepoznatim kanalima iz Austrije stigli do Švajcarske, odakle su preko emigrantskih veza poslati u Australiju. 

- Nešto od tih svezaka ''procurilo je'' sedamdesetih godina prošlog veka do Jugoslavije, ali smo do kompletnih kofera došli zahvaljujući jednom slovenačkom istoričaru. Verujemo da bi njihov sadržaj mogao da bude dragocen za sud i istoriju - rekao je Aleksandar Nedić. 

wikimedia.com


Kako navode Novosti, u koferima se nalaze zapisnici razgovora Nedića i njegovih ministara tokom boravka u Austriji, kao i dnevnici Ministarstva pravde od momenta formiranja Komesarske uprave Milana Aćimovića 1941. godine, pa sve do oktobra 1944. godine. 

List dodaje da se u tim dnevnicima, između ostalog, nalaze podaci o zločinima koje su počinili komunisti, a Aleksandar Nedić navodi da će tražiti da se ova dokumentacija uvrsti u dokazni materijal u sudu. 

Novosti ističu da se među dokumentacijom nalaze i podaci o Slovencima, koji su proterani iz nemačke okupacione zone, a koje NDH nije htela da primi, pa su završili u Srbiji, kao i o Srbima spasenim od ustaškog noža. 

MONAHINJA IZ TROJERUČICE STALA U ODBRANU NEDIĆA: On me je spasao iz nemačkog logora smrti!

Prema tvrdnjama Nedićevog praunuka, tu bi trebalo da budu i podaci o srpskim Jevrejima koji su se našli u logorima, u Nemačkoj, i kojima je sprski narod preko Crvenog krsta i Tome Maksimovića slao pomoć. 

Kako kaže, zahvaljujući srpskom Crvenom krstu, oni su izbegli smrt. 

U koferima se nalaze i podaci o eksploziji municije i tačnom broju žrtava u smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941, u kojoj su poginuli i Nedićev sin i snaha, dodaju Novosti podsećajući da je posle te tragedije, Nedić prihvatio da vodi kolaboracionističku vladu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladdimir

pre 5 godina

Nastojanje Nedićevih potomaka da iz čisto finansijskih interesa promene istoriju i prikažu ga pozitivnim učesnikom ratnih sukoba predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava, kao i prava nacije da poštuje svoje žrtve i pogrome kroz koje je prošla. Ovde se radi potrebi rehabilitacije kako bi se, po tom osnovu, tražila oduzeta imovina i to je jedini razlog zbog kojeg se ovaj čovek sprda sa pravdom i sećanjem na žrtve ovog zločinca.

SS

pre 5 godina

A gde su sad i šta rade te naše emigrantske veze,kad nas svi lupaju kao loptu.Zar je moguće da nema bar imućnih,pametnih rodoljuba unuka i praunuk Srba da kažu neku za "svoju"domovinu.

Sneza

pre 5 godina

Treba ih doneti i prvo utvrditi da li su originali jer su sve ove godine stajali u nekom ormanu i sad se pojavili

deda Raša

pre 5 godina

Ovu izgleda na nekakav zdrzeni poduhvat. Hrvati ce traziti da su se Srbi sami poubijali i menjati istoriju a Srbi, pazi molim te, pronasli koferce, koje ce opet promeniti istoriju.

Milan

pre 5 godina

Ako ce samo jedna od posledica rehabilitacije biti razotkrivanje nesumnjivo velikog broja zlocina od strane bandita (komunista) bice to velika stvar na temu gradjanskog i bratoubilackog rata a ne NOB.I nije to nikakvo prekrajanje istorije. Zasto Homenova komisija nije nastavila sa radom. Deca i unuci zlocinaca sa petokrakom i danas vladaju ovim prostorima. Masovno unistavanje cetnickog pkkreta je bilo vaznije od napada na jasenovac i sl. Koliko je bombardovanja i ofanzziva bilo po hrvatskoj i sloveniji? Petokraka je uvezeno britansko zlo prvo velikoj carskoj Rusiji a posle i Srpskom narodu koji je ugradio sopstvenu krv u temelje Jugoslavije. Svi Vi koji ste drzali titovu sliku na zidu treba da se molite kreatoru planete do kraja vasih i naslednickih zivota. Interesantno? Ukpsze nisam procetnicki orijentisan. Mogu da mislim samo sta bi kni napisali.

Ljubo

pre 5 godina

Samo znam da nam je stulo sa " Dedinja" naneo zla kao i Hitler ,komunizam nam je zatrovao zemlju u Srbiji metar u dubinu .To je gore od geneticki modifikovanih semena i tretmana .Beogradom i danas vlada komunisticko ustaska koalicija .Jadni smo mi kada smo bez ociju .Hocete li ovo objaviti ...imali bi pisati i pricati godinama ,nemaju Srbi vremena imaju preca posla.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set