• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2018

08:17

PATRIJARH IRINEJ U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Odbraniti i sačuvati KiM, iako evropski i američki MOĆNICI NEMAJU SLUHA ZA PRAVDU I ISTINU!

Vesti

PATRIJARH IRINEJ U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Odbraniti i sačuvati KiM, iako evropski i američki MOĆNICI NEMAJU SLUHA ZA PRAVDU I ISTINU!

Podeli vest

Jedan od centralnih problema sa kojima je suočena i Crkva i naš narod jeste pitanje Kosova i Metohije koje je odavno pod okupacijom, izjavio je patrijarh Irinej na početku redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj Petrijaršiji

- Voljom moćnika ovoga sveta naša sveta kosovsko-metohijska zemlja najpre je doživela veliko stradanje, veće od svih predhodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom, bar je to u pokušaju. Prethodno je usledio progon srpskog naroda, po broju veći od svih prethodnih progona i seoba, tako da su centralni delovi Kosova i Metohije ostali potpuno bez srpskog življa - kazao je Irinej.

Prema njegovim rečima, kako je saopštila SPC, Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva KiM, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu. 

- Ono što je najveći problem za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija jeste što nas je ostalo u malom broju. Trebalo je više uraditi na povratku naroda. U Prizrenu živi nekoliko desetina Srba, slično je stanje u Peći, Prištini, Uroševcu, Đakovici... Malo je želje da se prognani vrate svojim domovima, a oni koji to žele, nemaju gde da se vrate - rekao je srpski patrijarh.

On je podsetio da Srbija izdvaja znatna finansijska sredstva za narod i Crkvu na KiM, a da pomažu i pojedinci, poput Francuza Gujona i drugih. 

- Dragocena je duhovna pomoć i podrška koju pružaju manastiri na čelu sa Preosvećenim Vladikom Teodosijem. Oni su im najveći oslonac i ohrabrenje za opstanak - rekao je Irinej i istakao da održavanje Sabora u Pećkoj Patrijaršiji predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod na Kosovu i Metohiji.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jej

pre 5 godina

Ostani u Peći, podrži srbe. Ili je lakše govoriti šta treba drugi da urade iz Beograda?

arsa

pre 5 godina

Miloše, to jeste potrebno ali činjenica je da nam trenutno upravo mladi bračni parovi sa malom decom masovno napuštaju Srbiju.

arsa

pre 5 godina

Prava ocena kada je u pitanju Kosovo i Metohija-OKUPACIJA.Kada bi to jos bio i zvaničan stav Srbije i da se od toga ne odstupa.Kada okupacija prestane i država se vrati na KIM vratiće se i narod.Trenutno ne postoje uslovi za neki ozbiljniji povratak.Niko ne želi da rizikuje život, bezrazložna hapšenja, maltretiranje i šikaniranje.

Sloba

pre 5 godina

Tako je pope samo kada budemo išli da branimo kosovo idemo sa tobom na čelu i tvojim crkvenjacima a ne da vozite džipove i imate sva povlašćenja po beogradu i većim gradovima i ne da nas pratite u rat a dočekujete opelima neka hvala idemo zajedno a lo se vrati neka ih naša deca i majke,očevi,familija dočekuju a ne da vi još i profitirate naplaćuĵući opelo dragi moj pope

zoran miljkovic

pre 5 godina

АКО ЈЕ КАКО СЕ ДЕКЛАРИШЕ,ЦРКВА УЗА СВОЈ НАРОД ,ОДМАХ СЕ ПРЕСЕЛИТИ ТУ.А НЕ ЖИВЕТИ У БЕОГРАДУ,ВОЗИТИ ПРЕСКУПЕ АУТОМОБИЛЕ И ПРИЧАТИ КОСОВО ЈЕ СРПСКО,ПОКАЖИ НА ДЕЛУ.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set