• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf rs

01.05.2018

14:47

OVO SU NAJVEĆI IZAZOVI ZA SIGURNOST SRBIJE! Evo šta piše u Nacrtu strategije nacionalne bezbednosti Ministarstva odbrane!

Vesti

OVO SU NAJVEĆI IZAZOVI ZA SIGURNOST SRBIJE! Evo šta piše u Nacrtu strategije nacionalne bezbednosti Ministarstva odbrane!

Podeli vest

Oružani napadi na Republiku Srbiju u narednom periodu su mogući, stoji u delovima Nacrta strategije nacionalne bezbednosti koje je objavilo Ministarstvo odbrane, a prema navodima iz dokumenata, pretnju po državnu bezbednost predstavljaju i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, separatističko i terorističko delovanje, etnički i verski ekstremizam

Posle ovoga postavlja se pitanje kolikom riziku je Srbija izložena i da li je spremna da odgovori na napade u slučaju eventualnog rata.

U delovima dokumenata navodi se da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova i Metohije, koja je u suprotnosti je Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a upravo ova situacija predstavlja najveći problem što se tiče stabilizacije i stanja bezbednosti na ovim prostorima.

Zbog stalnog postavljanja novih uslova, Priština je više puta stopirala pregovore sa Beogradom, a poslednji u nizu bio je zahtev da bi Kosovo trebalo da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo odbrane


Ovi jednostrani akti Prištine, nesprovođenje dogovorenih obaveza na koje ih obavezuje Briselski sporazum, organizovani kriminal i terorizam, transformacija naoružanih formacija koje se nazivaju "Kosovske snage bezbednosti" u oružane snage, kao i pogoršanje bezbednosne situacije u Pokrajini, predstavljaju bezbednosne pretnje za Republiku Srbiju.

Posebnu pretnju predstavljaju separatistički napadi prisutni na teritoriji Kosova i Metohije kao i nastojanja otimanja teritorija na kojima brojčano dominiraju.

- Saradnja ekstremističkih i kriminalnih grupa koje deluju na teritoriji Kosova i Metohije ukazuju na to da se ugrožavanje bezbednosti i odbrane Republike Srbije oružanom pobunom dugoročno ne može isključiti- navodi se u dokumentu.

Iako ne namerava da postane članica NATO niti drugog vojno-političkog saveza, vojna neutralnost Srbije mogla bi doprineti otklanjanju pretnje, smatraju stručnjaci, a unapređenje saradnje sa državama iz regiona, kao i velikim svetskim silama mogu biti neka vrsta garancije mira na ovim prostorima.

Tanjug

Prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Zorana Dragišića problem "balkanskog bureta baruta" je prisutan, a zbog zamrznutih kriza iz skorije prošlosti Srbija mora biti spremna da se brani.

- Odgovorna država mora preduzeti sve mere i u teoriji i u praksi kako bi zaštitila interese od svakog scenarija koji nas može ugroziti i zato ne sme isključiti ni oružani konflokt- rekao je on za Telegraf.rs.

O nacrtu strategije nacionalne bezbednosti i Nacrt strategije odbrane koje je objavilo Ministarstvo odbrane do 15. maja će se sprovoditi javna rasprava, a učesnici u toj raspravi biće predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani. Tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Pogledajte, početak taktičke vežbe "Sadejstvo 2018", u prisustvu predsednika Srbije:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set