• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

04.05.2018

10:58

TOTALNI PREOKRET - TRI DANA NEVREMENA! Stižu nam grad, olujni vetar i jaka kiša!

Vesti

TOTALNI PREOKRET - TRI DANA NEVREMENA! Stižu nam grad, olujni vetar i jaka kiša!

Podeli vest

Danas i tokom vikenda očekuju se ozbiljne nepogode u celoj zemlji, posebno u Zapadnoj Srbiji. Nevreme bi moglo da ruši drveće, skida krovove i kida dalekovode

Naredna tri dana nad celom Srbijom će besneti opasna oluja, praćena gradom, vetrom i velikom količinom kiše, upozoravaju meteorolozi! Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) zbog toga je izdao žuti meteo-alarm za sve krajeve zemlje, a najgore nevreme očekuje se u zapadnoj Srbiji. (pogledajte mapu)

Predviđa se da će lokalno za samo tri sata pasti i po 20 litara kiše po kvadratnom metru, a jak vetar mogao bi da čupa drveće i kida dalekovode. Kraj olujnog perioda prognozira se u ponedeljak, a od srede nas opet očekuju sunčani i veoma topli dani (pogledajte okvir).

Nema poplava
U poslednjih mesec-dva dana nije bilo previše padavina, zemlja je suva, a reke u opadanju, tako da su poplave isključeneĐorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Đurić: Kiša staje tek u sredu

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će se nevreme smiriti u ponedeljak, a da će se sunce ponovo promoliti tek u sredu.
- I početak naredne nedelje obeležiće tmurno, oblačno i svežije vreme. Temperature će biti u padu, pa će maksimalna merenja ići do 24 stepena. I dalje će padati kiša, ali dosta slabije nego tokom vikenda. Ipak, od srede se očekuje vremenski obrt, pa ćemo ponovo uživati u suncu i vrelim letnjim danima sa temperaturama preko 30 stepeni - prognozira Đurić.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će ciklon sa nevremenom tri dana kružiti iznad Srbije, a da će najgore biti za vikend.

- Petak je samo priprema za ono što nas čeka u subotu i nedelju. Naime, danas će još neki krajevi biti i pošteđeni nevremena, ali će za vikend liti kao iz kabla, uglavnom u popodnevnim satima. Uz obilne padavine, negde i po 20 litara po kvadratu, duvaće izuzetno jak vetar koji bi mogao da ruši drveće, skida krovove i kida dalekovode. Gotovo izvesno je da će ponegde padati i grad, što može da bude pogubno po voće. Najgore će biti u zapadnim i jugozapadnim krajevima, kao i na Kosovu i Metohiji - kaže Đurić i dodaje da ne bi trebalo očekivati veće izlivanje reka:

- U poslednjih mesec dva dana nije bilo previše padavina, zemlja je suva, a reke u opadanju, tako da su poplave isključene.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović kaže da, uprkos nevremenu, temperatura neće padati ispod 30 stepeni.

Kiša, a sparina
Tokom cela naredna tri dana temperatura praktično neće padati ispod 30 stepeni, što će samo povećavati sparinuNedeljko Todorović, RHMZ

- U naredna tri dana u celoj zemlji je na snazi žuti meteo-alarm, što znači da vreme može biti opasno. To podrazumeva i da nevreme neće zaobići nijedan deo Srbije, a najgore će biti u subotu na zapadu i jugozapadu zemlje. Tada se tamo očekuju veoma jaki pljuskovi i ozbiljne nepogode. Ipak, tokom cela naredna tri dana temperatura praktično neće padati ispod 30 stepeni, što će samo povećavati sparinu - objašnjava Todorović.

Kako kažu u RHMZ-u, zbog nevremena koje će divljati nad Srbijom neophodan je oprez jer može doći i do elementarnih nepogoda.

- Intenzivni pljuskovi, bujice i jaki udari vetra mogu napraviti značajnu štetu na imovini, ali i usloviti pojavu odrona i klizišta. Postoji rizik i od udara groma, zbog čega može doći do prekida električne energije. Mogući su kvarovi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, kao i problemi u telekomunikacijama - upozoravaju u RHMZ-u.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set