• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2018

11:57

VEČITIM STUDENTIMA CURI VREME! U septembru ističe rok za završetak studija

Vesti

VEČITIM STUDENTIMA CURI VREME! U septembru ističe rok za završetak studija

Podeli vest

“Starim studentima” u septembru ističe rok za završetak studija, Studentska konferencija univerziteta Srbije (Skonus) traži novo produženje roka, a neizvesno je kakva će biti sudbina inicijative koju su uputili skupštinskom Odboru za obrazovanje

Bilo bi to četvrti put da se “starim studentima” ovaj rok produžava, a Muamer Zukorlić, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje kaže da će, ukoliko bude volje među većinom članova, predlog SKONUSA biti razmatran, ali da odbor nije jedina adresa za rešavanje tog problema, već da to mogu biti i Ministarstvo prosvete, vlada, kao i bilo koji poslanik. 

 - Ono što jeste problem u vezi sa tim pitanjem je činjenica da nam je manevarski prostor veoma sužen, zato što je tri puta bilo promene zakona o ovoj temi - navodi Zukorlić.

On kaže da se tokom poslednje rasprave na odboru 2016. godine, posle čijeg predloga je Skupština donela odluku o novom produženju roka, lično založio da rok bude produžen na dve, a ne na jednu godinu.


Tada je, napominje, članovima odbora, čiji argument je bio da će se, kada isteknu te dve godine, ponovo suočiti sa zahtevom za produžetak rekao:„ Hajde da im izađemo u suret na dve godine, a onda ćemo zauzeti stav da više neće biti produživanja".

 - Tako sam i sebi negde vezao ruke, međutim, neću biti krut. Ukoliko bude volje kod većine članova odbora, ja se neću suprotstaviti tom rešenju -  kaže Zukorlić.

On, međutim, smatra da i psihološki, racionalno i moralno skoro da ne postoje agrumenti za novo produženje roka.

 - Siguran sam da će, i ukoliko do produžetka dođe, biti onih koji će se pojaviti za nekoliko godina i ponovo tražiti isto -  rekao je Zukorlić.

A kada je reč o sudbini zahteva „večitih" studenata, on podseća da je uobičajena praksa da Vlada pokreće promenu zakona, i da tek nakon što Vlada reguliše predlog to dolazi pred Odbor.

 - Tako da smo mi drugi korak koji bi trebalo da razmatra ovo pitanje u zvaničnoj proceduri - kaže Zukorlić.
Ministar prosvete Miladin Šarćević navodi da zvanični zahtev SKONUS-a nije stigao u Ministarstvo, da je on u kontaktu sa njihovim članovima i da ih je uputio na skupštinski Odbor za obrazovanje.

 - To nije prebacivanje loptice. Ako je neko velikodušno dao dve godine, neka neko sada traži izveštaj za te dve godne -  kaže ministar i navodi da je on tada bio protiv toga da se rok produži na dve godine.

 - Bio sam izmoljen peticijama, na isti način se sve dešavalo i tada su me ubedili da ima veliki broj studenata, da svima fali samo još par meseci, svima po dva ispita. Kad sam ja rekao i prihvatio da je godinu dana zaista onda dovoljan rok, tada se išlo na skupštinu i skupštinski odbor, jer to telo je starije, tamo se donose odluke, i tamo se iskamčilo dve godine -  kaže on i dodaje:


"Ko je tada bio velikodušan, mora i sada to da bude".

Navodi da je od studenata tražio da mu tačno popišu koliko je takvih studenata, koliko ispita je ostalo da bi mogao da zna zbog koga zakon ponovo mora da se menja.

 - Ovo je već viđeno, već je priča pričana i pre mene. Četiri puta je produžavano, niko neće ostati bez završenih studija, samo će promeniti model po Bolonji -  kaže i dodaje da on stav neće menjati.

 - Neću se buniti, to sam rekao ljudima iz SKONUS-a, ako se skupštinski odbor i Skupština za to opredeli. Tamo se zakoni donose, ja ću uredno sesti u klupu i reći stav taj i taj. Neću se inatiti, neću opstruisati, ali ovaj stav sam jasno rekao i svima -  rekoa je ministar.

Koliko je broj studenata koji su fakultete upisali po starom program nije poznat. U SKONUS-u kazu da će taj broj biti poznat tek kada svaki fakultet dostavi podatke, ali ističu da je za sada iz online anketa poznato da je taj broj na nivou cele Srbije veći od 3.000.

 - Verujem da se fakulteti neće oglušiti o ovaj problem i da će imati razumevanja i podržati naše studente. Ne postavlja se pitanje da li je SKONUS ove godine imao sluha i stao na stranu starih studenata, mi kao najvise predstavnicko telo studenata u Srbiji uvek ce biti na strani studenata -  kaže potpredsednik SKONUS-a Dalibor Mirić. 

U SKONUS-u smatraju da bi prelazak na novi studijski program stvorio probleme ovim studentima i otežao im završetak studija, pre svega zbog toga što novi studijski program predviđa nove ispite, a ne bi im se priznali oni stari, kaže Mirić.

On je najavio i da ce SKONUS u skorijem periodu imati sastanak sa predstavnicima starih studenata i, kako kaze, zajednicki pokusati da pronađu najbolje resenje.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Profesor

pre 5 godina

Smarate više sa večitim studentima! Koga briga što neki glupsoni studiraju sto godina? Produžite im još 50 godina odjednom da im ne curi vreme svakih godinu dana...

Pera

pre 5 godina

Jak si ti profesor kad ljude koje ne poznajes nazivas glupsonima. Sram te bilo. Nadam se da nisi stvarno prosvetni radnik.

Zasto ogranicavati

pre 5 godina

Zasto ogranicavati rok? Ako je moguće, javno pozvati "večite studente", da zakazuju razgovore na svojim fakultetima, pa neka se licno izjasne, imaju li nameru da zavrsavaju ili ne. Neka potpišu izjavu, da ce recimo za 4 godine to uciniti, a nakon toga im se dokumenta salju na kucnu adresu. Verovatno ce mnogi odmah povući dokumenta i time smanjiti broj "večitih". Mozda bi trebalo utvrditi u maticnim knjiga, da li su svi u Srbiji.

Sanja

pre 5 godina

Ima nas oko 5000. Mi smo apsolventi, zaposleni , roditelji .... Deli nas uglavnom nekoliko ispita od diplome. Ukoliko već imamo snage i volje da završimo započeto, zar nam ne bi trebalo pružiti priliku za to? Najzad, zar zakon i Ustav nisu na našoj strani?

Vinka

pre 5 godina

Po najnovijem programu na mom smeru ima preko 70 ispita, sve neke besmislene izborne predmete ubacili, a prakse kao i po starom programu- skoro da je i nema! Tako da stvarno ne vidim razlog za prebacivanje starih studenata na bolonju, osim uzimanja para! A i mislim da su organizacione sposobnosti vecine fakulteta nikakve, nastao bi haos oko doslusavanja tih novih predmeta. Zato mislim da ce "vecite" pustiti i ovaj put na miru, a i ostalim studentima ce biti progledano kroz prste, sto oko uslova za budzet, sto oko produzenja roka za diplomiranje bolonjcima. Ova drzava ima gomilu problema, a studenti su najmanji

X

pre 5 godina

Kritičari i lažni moralisti, neprikosnoveni ste kad treba osuti paljbu. Kako vas, bre, nije sramota?!!!!! Ne smeta vam široki asortiman šljama u društvu, a smetaju vam studenti po starom programu. Izvinjavam se što sam dete običnih, ali poštenih, dobrih i vrednih ljudi, izvinjavam se što nemam uticajne roditelje, uticajnu rodbinu, izvinjavam se što nemam para da kupim diplomu ili radno mesto. Neću dozvoliti da mi dešurni dušebrižnici sole pamet, neću dozvoliti da me iznerviraju i rastuže komentari puni mržnje, revolta i krtika, komentari bez empatije. Ne odugovlačim studiranje zato što sam lenja. Imam posla s profesorom koji studente obara iz hira, koji obaranjem studenata hrani svoju sujetu. Dve i po godine polažem ispit, ali neću odustati!!!! Roditelji su me učili i naučili da uvek i prema svima budem čovek, a vi, gospodo, gospođe i gospođice, vi ste pali najvažniji ispit. Ljudskost se ne uči na fakultetu. Lako je biti školovan, teško je biti obrazovan. Džaba vam fakulteti jer ste moralno rasulo.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set