• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović - J. Matijašević

27.06.2018

19:01

RODITELJI, PAŽNJA!!! OPASNA "MODA" DROGIRANJA ŠIRI SE PO SRBIJI! Tinejdžeri prave drogu po receptu sa interneta, TROJE VEĆ UMRLO!

Vesti

RODITELJI, PAŽNJA!!! OPASNA "MODA" DROGIRANJA ŠIRI SE PO SRBIJI! Tinejdžeri prave drogu po receptu sa interneta, TROJE VEĆ UMRLO!

Podeli vest

Među mladima u Srbiji pojavio se novi opasni trend da sami prave drogu u kući po uputstvu sa interneta, u koju mešaju razne opasne supstance - mišomor, benzen, sonu kiselinu i kreatin

Među tinejdžerima u Srbiji pojavio se novi opasni trend da sami prave drogu u kući po uputstvu sa interneta, u koju mešaju razne opasne supstance

Supstance lako nabavljaju

Proces pravljenja droge ne zahteva puno truda jer se hemikalije mogu kupiti svuda, od poljoprivrednih apoteka do prodavnica boja i lakova

Marko Nicović, stručnjak za narkotike

- mišomor, benzen, sonu kiselinu i kreatin, upozoravaju stručnjaci za Informer! Ovakav način drogiranja mladima je naročito primamljiv jer za male pare mogu da dobiju jače dejstvo droge.

Mladi skidaju ove "recepte" za drogu sa "dark veba", mreže na internetu kojoj ne može baš svako da pristupi, pa je pogodna za nelegalne radnje. Pošto se današnja deca odlično razumeju u tehnologiju i društvene mreže, oni sami ili uz pomoć drugova hakera ulaze na "dark veb" i preuzimaju recepte za drogu. Stručnjaci kažu da su takvi narkotici veoma opasni i kod dece izazivaju gušenja, halucinacije, infarkt, pa čak i smrt! Nažalost, smrtni slučajevi zbog predoziranja drogom postali su sve češći kod dece, pa je protekle nedelje u Srbiji od predoziranja umrlo troje mladih.

Deset puta jeftinija

Član Borda

Gušenje, halucinacija, pa čak i smrt

Pored gušenja i halucinacija, mogu se javiti problemi sa pritiskom, ali i poremećen rad bubrega i srca, pa čak i smrt

Dr Jasna Daragan Saveljić

direktora međunarodne policije za borbu protiv narkotika Marko Nicović kaže da se tinejdžeri uglavnom sakupljaju kad je neko od njih sam kod kuće i tamo prave drogu.

- Nažalost, sve više tinejdžera sami prave drogu! Tako im se više isplati jer su sintetičke droge i do deset puta jeftinije nego, recimo, heroin! Najskuplja sintetička droga na crnom tržištu može se kupiti za svega 10 evra, dok cena jednog grama heroina ide i do 100 evra. Zato oni sve češće pribegavaju tome da sami prave i, nažalost, umiru jer nemaju pojma koliko su opasne supstance koje mešaju - naglašava Nicović i dodaje:

- Oni recepte skidaju sa interneta. Kada nabave recept, ceo proces ne zahteva puno truda jer se hemikalije mogu kupiti svuda, počev od poljoprivrednih apoteka, pa do prodavnica boja i lakova. U drogu se dodaju hemikalije poput mišomora, kreatina, čistog adrenalina, benzena, sone kiseline, ali i bebi-pudera i pudera u prahu. U zavisnosti od toga koje su tačno supstance pomešali, dobiće drogu u prahu koju potom šmrču ili u obliku tablete koju progutaju.

Lončar: Borićemo se protiv sintetičkih droga

Marija M. (16), Jovan P. (17) i N. S. (18) predozirali su se najverovatnije tabletama "ekstazi". Konačni nalaz daće patolozi i toksikološka analiza. Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, borba protiv sintetičkih droga biće tema i na Vladi!

- Ovo su vesti koje su uznemirile mene i sve roditelje. Ministarstvo zdravlja je u stalnoj trci otkrivanja opasnih supstanci koje se potom stavljaju na listu zabranjenih, ali nažalost oni koji ih proizvode su "uvek korak ispred". Ovu temu ću izneti na sednici Vlade, jer moramo da izađemo sa strategijom, konkretno za našu decu, za Srbiju, da pokažemo zajedništvo sa policijom i sa sudstvom, prosvetom, sa svima koji imaju dodira sa decom i da osmislimo mere koje moraju da daju što hitnije i bolje rezultate - poručio je Lončar.

Hoće jače dejstvo

Neuropsihijatar specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti dr Jasna Daragan Saveljić upozorava da je situacija veoma alarmantna i da deca nisu ni svesna koliko su sve sintetičke droge, pogotovo one koje sami spremaju, štetne.

Nicović: Kad uzmu drogu, ne spavaju i po tri noći

Marko Nicović objašnjava da nakon osećaja snage i moći dolazi do pojave halucinacija i maničnih strahova, pa narkomani čine sve da sačuvaju goli život, što se ponekad završi i tragično.

- Kad se nadrogiraju mogu da ne spavaju i po tri noći jer ne osećaju umor, puni su snage i misle da mogu baš sve. Koliko to daleko ide, najbolje pokazuju primeri da se dešavalo da nekoliko policajaca ne može da savlada tinejdžera od 60 kilograma. Jedan klinac je pod dejstvom droge hteo da zaustavi voz u punoj brzini. Ali kada počne dejstvo droge da jenjava, kreću halucinacije pa se dešava da bežeći od izmišljenih u želji da pobegnu od "pretnje" i sačuvaju život oni skoče sa zgrade - priča Nicović.

- Ovo je užas, tragedija i nešto mora da se preduzme! Tinejdžeri su naivni, lakoverni, veruju u sve što im se kaže i u želji da se reše problema, pobegnu od svakodnevice ili imaju neki "dobar" osećaj, pribegavaju ovakvim stvarima. U želji da droga što pre počne da deluje uzimaju i više nego što treba i

ŠTA DECA STAVLJAJU U DROGU:* kreatin
* mišomor
* čist adrenalin
* sonu kiselinu
* benzen
* tablete za smirenje
* puder u prahu

onda njihov organizam doživi šok. Pored gušenja, dezorijentisanosti, halucinacija, mogu se javiti problemi sa pritiskom, ali i poremećen rad bubrega, srca i mozga. Nažalost, neretko može doći i do smrti - kaže dr Saveljić.

Braković: Roditelji igraju ključnu ulogu

Da u rešavanju ovog problema među mladima ključnu ulogu imaju roditelji, smatra psihoterapeut Marko Braković.

- Amfe

ŠTA IZAZIVA OVA DROGA

* halucinacije
* gušenje
* bolove
* povraćanje
* gubitak svesti
* poremećaj nervnog sistema
* poremećaj krvnog pritiska
* infarkt
* moždani udar
* smrt

tamini kao droge "podizači" su veoma rasprostranjeni u Srbiji i veoma jeftini, čak i oni koji se spremaju u kućnim uslovima. Ove vrste su opasne zbog dehidratacije i iscrpljivanja, a ukoliko se koriste previše mogu da budu veoma štetne, što važi za sve droge. Zato mladi treba da imaju bliske odnose prvenstveno sa roditeljima, jer to podrazumeva poveravanje i upućenost roditelja u njihove živote. Decom se treba baviti i treba poštovati njihovu ličnost, i onda će biti manje bežanja u opijate i iskaljivanja agresije koja se može ispoljiti kao narkomanija ili alkoholizam - smatra Braković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 5 godina

Neka drzava vrati zenu na pijedestal majke, supruge i onog ko u kuci donosi bezgranicnu ljubav. Njena odsutnost iz kuce sme da bude samo zbog sirenja ljubavi i umetnosti. pretvaranje zene u radnika je uzrok svih ljudskih problema pa i ovog. Decu vaspitava intrnet, televizija i kafana. Drzava da ukine sve stetne domene neta. Vlasnike kafana drasticno kaznjavati ako im nadju decu u objektu. TV drustvo vise da kontrolise. Programi ne smeju afirmisati stetno ponasanje. Pojacati rad na sirenju sporta, nauke, umetnosti, empatije prema bliznjem. Afirmisati toleranciju i rad na poboljsanju zivotne sredine. Druzenje podici na visi nivo. Spreciti izrabljivanje na radu i bogacenje bez rada. Afirmisati znanje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set