• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Radojica Barjaktarević

27.06.2018

22:43

KRUŠEVAC SLAVI VIDOVDAN: Srpski patrijarh Irinej predvodi litiju ka Spomeniku kosovskim junacima!

Vesti

KRUŠEVAC SLAVI VIDOVDAN: Srpski patrijarh Irinej predvodi litiju ka Spomeniku kosovskim junacima!

Podeli vest

Srpski patrijarh Irinej služiće  sutra , na Vidovdan, u 8 sati Arhijerejsku liturgiju u crkvi Lazarici, a potom će predvoditi litiju ka Spomeniku kosovskim junacima, gde će biti služen pomen srpskim ratnicima, mučenicima i novomučenicima od Kosovske bitke do danas

Srpski patrijarh Irinej služiće, na Vidovdan, u 8 sati Arhijerejsku liturgiju u crkvi Lazarici, a potom će predvoditi litiju ka Spomeniku kosovskim junacima, gde će biti služen pomen srpskim ratnicima, mučenicima i novomučenicima od Kosovske bitke do danas. 

Srpski patrijarh će potom , na ulazu u srednjevekovni Lazarev grad, na Trgu Despota Stefana,  osveštati bronzanu statuu Kneginje Milice, potvrdila je Eparhija kruševačka.

Vidovdan je Dan Grada Kruševca.  Tim povodom, gradonačelnica Jasmina Palurović večeras u Mozaik sali, u 19 sati prirediće prijem za delegacije bratskih gradova: Odincovo (Rusija), Rmniku Vlčea (Rumunija) i Krf (Grčka). Kasno večeras očekuje se i dolazak delegacije Bijeljine (Republika Srpska) i Žalec (Slovenija).

Gradonačelnica će u njihovom prisustvu, sutra u 11,15 časova otkriti Spomenik Kneginji Milici,čestitoj zaštitnici srednjevekovne Srbije, koja se posle šest ipo vekova vraća u Kruševac, Veličanstvena bronzana figura delo je vajara Zorana Jovanovića, a postament su uradili donatori Privrednog kluba Kruševca.

Radove na uređenju Trga Despota Strefana izvelo je kruševačko preduzeće Tehnogradnja, a sredstva su obezbeđena iz gradskog budžeta. Klub kruševačkih privrednika gradu je poklanio spomenik srpskoj vladarki Milici, dok su  kruševačka javna preduzeća obezbedila su postament od granita, plato od peščara ,rasvetu, klupe, kandelabre i uređenje zelenih površina.

 Na Trgu Despota Stefana postavljena je i javna česma, što je donacija kruševačkog ,,Vodovoda,,.

U popodnevnim satima, na Vidovdan, održaće se svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti posthumno uručena Vidovdanska povelja porodici bivšeg gradonačelnika Dragog Nestotovića, koji je krajem prošle godine preminuo na službenom putu na Tajvanu. Pohvale i zahvalnice biće uručene najzaslužnijim kolektivima i pojedincima.

Ministar Đorđević predvodi državnu delegaciju

Ministаr zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Zorаn Đorđević predvodiće državnu ceremonju polаgаnjа venаcа i odаvаnjа počаsti povodom obeležааnjа 629. godišnjice od bojа nа Kosovu, kod Spomenikа kosovskim junаcimа u centru Kruševcа.

Orgаnizаtor komemorаtivne svečаnosti je Odbor Vlаde Srbije zа negovаnje trаdicijа oslobodilаčkih rаtovа Srbije u sаrаdnji sа Grаdom Kruševcom.

                                                                                             

POVRATAK U KRUŠEVAC! Kneginja Milica posle šest i po vekova ponovo u Lazarevom gradu!

NA SLOBODIŠTU ZAPALJENA VIDOVDANSKA BAKLJA: Uz podršku dece iz kruševačkih vrtića, gradonačelnica otvorila MANIFESTACIJU "VIDOVDAN 2018."




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set