• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

14.07.2018

09:00

POČEO LETNJI HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA! Na Horgošu, Gradini, Preševu i Batrovcima BAR DVA SATA ČEKANJA!

Vesti

POČEO LETNJI HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA! Na Horgošu, Gradini, Preševu i Batrovcima BAR DVA SATA ČEKANJA!

Podeli vest

Ovog vikenda počinju velike gužve na našim najvećim graničnim prelazima, gde god da krenete, čekaćete barem dva sata, upozoravaju u AMSS! Razlog za to je početak godišnjih odmora, smena turista i to što ljudi iz Srbije masovno polaze na letovanje


Dvočasovni zastoji mogu se očekivati na četiri najveća granična prelaza - Horgoš, Batrovci, Preševo i Gradina. Savet vozačima je da koriste alternativne pravce i tako smanje čekanje (pogledajte okvir).

Jovica Mitić iz Auto-moto saveza kaže da je svake godine od sredine jula značajno pojačan saobraćaj kroz Srbiju i da se u drugoj polovini nedelje mogu očekivati veliki zastoji na putevima i graničnim prelazima.

Najopterećeniji granični prelazi

* Batrovci (HRVATSKA)
Očekivano čekanje: 2 sata
Alternativni prelazi: Šid, Sot, Tovarnik
* Horgoš (MAĐARSKA)
Očekivano čekanje: 2 sataAlternativni prelazi: Kelebija, Bački Breg, Bački Vinogradi
* Preševo (MAKEDONIJA)Očekivano čekanje: 2-3 sata
Alternativni prelaz: Prohor Pčinjski
* Gradina (BUGARSKA)Očekivano čekanje: 2-3 sata
Alternativni prelaz: Vrška čuka

- Ovog vikenda počinje srce turističke sezone, pa su gužve na granicama postale uobičajene. Tako će biti tokom celog jula, a tek će se osetiti početkom avgusta, kada kreću godišnji odmori širom Evrope. Najveće gužve biće na najfrekventnijim graničnim prelazima. Već od subote očekuje se čekanje od 120 minuta, pa i duže na Batrovcima (Hrvatska), Horgošu (Mađarska), Gradini (Bugarska) i naročito na Preševu, graničnom prelazu ka Makedoniji, preko kog svi prolaze na putu ka Grčkoj - kaže Mitić.

On preporučuje da vozači tokom vikenda koriste manje frekventne puteve i alternativne granične prelaze, Kelebiju, Šid, Prohor Pčinjski...

- Kada je saobraćaj pojačan, bolje je koristiti manje granične prelaze. Međutim, ukoliko je velika gužva, ni to nije garancija da ćete stići brže i da nećete stajati u koloni, jer i tamo može biti zadržavanja zbog velikog broja vozila - ocenjuje Mitić.

U Srbiji postoji još nekoliko tačaka na kojima su moguća zadržavanja, uglavnom su to granični prelazi i deonice kod Požarevca, putni pravci duž Koridora 10, kao i nekoliko tačaka na Ibarskoj magistrali.

Vežite pojas i napunite rezervoar

Damir Okanović kaže da, za koji god prelaz ili put da se turisti odluče, nigde ne treba da polaze bez punog rezervoara i rezervi flaša vode.
- Višesatna čekanja na najpoznatijim graničnim prelazima su praksa i vozači treba da budu spremni za njih. Veoma je važno da svi u kolima vežu pojas radi bezbednosti - upozorava Okanović.

- Vozači moraju da računaju na zastoj na Ibarskoj magistrali, odnosno na delu od Čačka prema Užicu, jer su u toku radovi na putu. Tu će biti usporene vožnje, a kolone tokom jučerašnjeg dana protezale su se kilometrima, dok za vikend možemo da očekujemo još jači intenzitet saobraćaja i duže zadržavanje - dodaje on.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović na pragu velikih gužvi kaže da vozači koriste alternativne pravce i da čim osete umor naprave pauzu.

- Za koji god da se pravac odlučite, savetujem da se vozi danju jer je vidljivost bolja, a i u slučaju kvara kola, lakše je naći pomoć. Uz to vozači, čim osete umor, treba da naprave pauzu, a kafa i energetski napici mogu da budu samo prva pomoć dok se ne napravi pauza za odmor - smatra Okanović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set