• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2018

06:56

ZLOČIN BEZ KAZNE! 19 godina od masakra u Starom Grackom, ubice i dalje nepoznate!

Vesti

ZLOČIN BEZ KAZNE! 19 godina od masakra u Starom Grackom, ubice i dalje nepoznate!

Podeli vest

U večernjim satima pre 19 godina, 23. jula 1999, u polju pored sela Staro Gracko, nedaleko od Lipljana na Kosovu i Metohiji, ubijeno je 14 Srba, meštana tog sela, dok su sakupljali žito

Za masakr u Starom Grackom do danas niko nije odgovarao.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.

- Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koji nečinjenjem zapravo štite teroriste, zahtevam da prekinu zaveru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji - ističe se u saopštenju.

Ðurić je dodao da porodicama stradalih nije potrebno ničije licemerno odavanje pošte žrtvama i fotografisanje predstavnika Prištine kraj spomen obeležja, već odlučna akcija koja će dovesti do hapšenja i kažnjavanja počinilaca.

On je napomenuo da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti bilo i jeste uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

- Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu - istakao je Ðurić.

Slavica Popović iz Gračanice, koja je 23. jula 1999. izgubila brata, oca i dva strica, kaže da ona i njena porodica nikad neće odustati od pravde. 

- Dok sam živa neću odustati - rekla je Popović za Radio Televiziju Gračanica, podsetivši da je Euleks prošle godine obustavio istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko.

Istovremeno, Popović je zahvalila, između ostalog, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću i predsedniku Odbora za KiM Milovanu Drecunu za podršku koju pružaju porodicama stradalih i za to što ne zaboravljaju zločine nad Srbima. 

- Goraždevac, Niš ekspres, ubistva u Orahovcu, novinari... Sada je drugačije, mnogo se češće pominje - primetila je ona. 

Popović je dodala da sutra neće biti na parastosu žrtvama u Starom Grackom, već da će obeležavanju godišnjice prisustvovati u Spomen sobi u Beogradu. 

- Godinama tražim pravdu za svoje najmilije, koji su tog dana otišli u žetvu sa rođacima, komšijama i niko se živ nije vratio. Obratila sam se svim nadležim institucijama da se pronađu počinioci tog monstrouznog zločina i dobijala negativne odgovore. Sada jedino verujem državi Srbiji, koja je uz nas i podržava da istrajemo u traženju pravde - rekla je Popović, navodi Radio Televizija Gračanica. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set