• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2018

08:58

JUBILEJ MANASTIRA MANASIJA: 600 godina srpske svetinje, zadužbine despota Stefana Lazarevića

Vesti

JUBILEJ MANASTIRA MANASIJA: 600 godina srpske svetinje, zadužbine despota Stefana Lazarevića

Podeli vest

U srednjovekovnom manastiru Manasija (Resava) kod Despotovca, zadužbini despota Stefana Lazarevića, danas će početi obeležavanje 600 godina od završetka 

Liturgijskim sabranjem, u manastirskoj crkvi "Sveta Trojica", početak obeležavanja označiće patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Resave, saopšteno je iz Skupštine opštine Despotovac.

Manastir Manasija je građen u periodu od 1407. do 1418. godine, a zahvaljujući arheološkim istraživanjima u manstirskoj crkvi 2006. godine je otkriven i grob ktitora despota Stefana Lazarevića.

Arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije ističu da je Manasija "vladarska zadužbina despota Stefana Lazarevića, zamišljena kao manastirska tvrđava sposobna za odbranu, sa jedinstvenim sistemom kula i bedema". 

600 godina od završetka manastira ManasijaTanjug

600 godina od završetka manastira Manasija


Ima 11 kula a najmasovnija je "despotova" koja ima pet spratova, sa 15 mašikula, odbrambenih balkona koji su u našoj srednjovekovnoj arhitekturi "retko sačivani". 

U ovom manstiru je bila i čuvena, prepisivačka "Resavska škola".
U manstirskoj crkvi, na 2.000 kvadrata su freske koje spadaju među najznačajnija ostvarenja srpskog slikrastva, a jedna drži svitak na kome piše: "Braćo i oci, ako hoćete da se spasite, volite jedan drugoga".

Manastir ManasijaTanjug

Manastir Manasija Na freskama su ličnosti iz Svetog pisma, i nisu prestavljene kao askete i isposnici, izjavila je Tanjugu monahinja, već zdrave i lepo obučene ličnosti iz realnog sveta a i sam despot, na ktitorskoj fresci, prikazan je u sjaju velikog vladara.

U ovoj crkvi su na freskama i "Sveti ratnici" - retkost u bilo kojoj hrišćanskoj bogomolji.Manasija je, pre osam godina, na 43. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, u Brazilu, uvrštena u preliminarnu listu kulturnih dobra, svetske kulturne baštine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set