• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

06.08.2018

20:25

ZA ŠEST GODINA U SRBIJI 1.000.000 TURISTA VIŠE: Naša zemlja sve interesantnija gostima iz inostranstva, NA MAPI PUTOVANJA!

Vesti

ZA ŠEST GODINA U SRBIJI 1.000.000 TURISTA VIŠE: Naša zemlja sve interesantnija gostima iz inostranstva, NA MAPI PUTOVANJA!

Podeli vest

Srbiju je tokom 2017. godine posetilo 3,08 miliona turista, što je čak milion ljudi više nego pre šest godina, kada je u našoj zemlji boravilo 2,08 miliona turista, pokazali su podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija!

Do pre šest godina broj domaćih gostiju bio je veći za oko 400.000 u odnosu na broj stranih turista, a sada je ta situacija drastično promenjena. Tokom 2017. domaćih turista je bilo svega 91.520 više nego stranaca.

Prema podacima Ministarstva trgovine, i devizni priliv od turizma je u međuvremenu porastao, pa se 2017. od turizma slilo 1,4 milijarde evra, odnosno čak 332 miliona evra više nego 2012. godine.

Dok su pre šest godina Srbiju najviše obilazili gosti iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Italije, prošle godine je doputovalo najviše turista iz BiH, Turske, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore.

Popović: U Beograd hrle Turci

Direktor Turističke organizacije Beograd (TOB) Miodrag Popović navodi da je 1989. godine u prestonici bilo 85% domaćih gostiju, a samo 15% stranaca, a da je sada situacija upravo suprotna.
- U Beogradu beležimo boravak 85 odsto stranaca u odnosu na 15 odsto domaćih turista. Najviše nam dolaze gosti iz Turske, bivših jugoslovenskih republika, a primetan je i veliki rast gostiju iz Kine. Interesantno je da prestonicu sve više posećuju roditelji sa decom i vode ih u muzeje, zoo-vrt, Kalemegdan, i u obilazak reka - naglašava Popović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da su to ohrabrujući rezultati jer Srbija nema more, koje najviše privlači ljude da dođu na odmor.

- Mi nismo pomorska zemlja, pa da možemo da očekujemo značajan devizni priliv po tom osnovu. Ipak, velika je stvar da mi i bez mora umemo da privučemo ovoliko gostiju, a još je važnije što broj turista stalno raste. Posebno je bitno to što nam sve više stranaca dolazi i što ostavljaju novac kod nas - navodi Savić za Informer.

Prema njegovom mišljenju, rezultat će sigurno biti još veći kada Srbija unapredi ponudu u banjama i selima.

- Nama najveći broj turista i dalje dolazi u Beograd. Pored prestonice, zaživeo je i dobro se razvija i planinski turizam. Međutim, čini mi se da nismo dovoljno učinili za banjski i seoski turizam, a tu je veliki potencijal. Ukoliko i to poboljšamo, imaćemo između 1,5 i dve milijarde evra godišnje od turizma - ističe naš sagovornik.

Srbi se odmaraju na Zlatiboru

Public

U prvoj polovini 2018. godine u Srbiji je boravilo 1.567.728 turista, što je za devet odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja domaćih turista je bilo 847.782, a stranih 719.946.
Domaći turisti su najviše boravili na Zlatiboru, zatim slede Kopaonik i Vrnjačka Banja. Od stranih posetilaca, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz BiH, a slede gosti iz Crne Gore, Rumunije, Turske, Hrvatske i Bugarske.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Informer da mnogi stranci našu zemlju vide kao atraktivnu destinaciju.

- Beograd je već prepoznat kao mesto dobrog provoda i zabave, grad koji ima festivale, koncerte i sportske manifestacije. Međutim, sve češće stranci borave i na našim planinama. Bugari i Rumuni u poslednjih nekoliko godina naročito vole da se skijaju i odmaraju u srpskim zimskim centrima. Takođe, i Turcima smo iz godine u godinu sve interesantniji, tako da nas i oni rado posećuju - kaže Nikolić.

(FOTO) PALMA: Sve veći broj turista u Srbiji zbog stabilnosti, sigurnosti i turističke ponude




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set