• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.J.

13.08.2018

22:40

USPEH PRIVREDNIKA ĆUPRIJE: Za šest meseci suficit  viši od prošlogodišnjeg PET PUTA!

Vesti

USPEH PRIVREDNIKA ĆUPRIJE: Za šest meseci suficit viši od prošlogodišnjeg PET PUTA!

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Kragujevac Predrag Lučić izjavio je danas da je ćuprijska privreda za šest meseci ove godine preko pet puta povećala izvozni suficit u odnosu isti period prošle godine, što je apsolutni rekord i može da bude primer za ostale privrednike u Srbiji

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene 14.1 miliona evra i za 50 odsto je viši od prošlogodišnjem u tom periodu.

- Izvoz je iznosio 9,3 miliona evra i uvoz 4,8 miliona evra. Izvoz je viši za 82 odsto, dok spoljnotrgovinski suficit iznosi 4,45 miliona evra. Posebno važno je to što je suficit čak za preko 5 puta viši od prošlogodišnjeg rezultata. Ćuprija je postala motor razvoja centralne Srbije, saopštio je Lučić.

Ćupričani su izvozili u Tursku blizu 40 odsto, Češku, Crnu Goru i druge države. Najveći izvoznici su Mesna industrija Pavlović, Standard furniture, CCM teksti moda i Ravanica.

- Takođe i budžet opštine Ćuprija beleži značajan rast jer je pre pet godina bio 450 miliona dinara,a danas je 750 miliona. 

Nivo javnog duga je sa 150 miliona 2013. godine ili 35 odsto, danas smanjen na 9 odsto. U proteklih pet godina radili smo na privlačenju stranih direktnih investicija. Zbog loše privatizacije sva privreda je ugašena, zato smo pokušali da oživimo privredu. 

Pokrenuli smo stečajne postupke u Kompresoru i Velmortransu, što je rezultiralo novim vlasnicima i danas te lokacije privređuju. Kupljeni su pogoni Mladosti i dati u zakup Turskom investitoru. Caričin grad je oživeo sa investicijom Eurofiber iz Kine. 

Komponentu je iz stečaja kupila holandska firma Rojal De Heus. Dobričevo je aktivirao turski investitor OP Grup i 200 junica je već u farmi, što će pokrenuti poljoprivredu u ovom delu Srbije. Očekujemo veliki rast poljoprivredne proizvodnje. 

Očekuje nas privatizacije Ravanice i 14. avgusta je otvaranje ponuda. Čak 14 zainteresovanih investitora je otkupilo dokumenataciju i za desetak dana nadam se da ćemo dobiti novog investitora. Sve to je uticalo na dobre rezultate. Ali ovo je prvi korak u nizu jer nas očekuje još jedan turska kompanije iz automobilskog sektora. 

To otvara mogućnost nastavka pozitivnog trenda, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić. Nova Industrijska zona od 200 hektara pored autoputa je veliki potencijal i ona će biti centralna za zapošljavanje radnika iz Paraćina, Jagodine, Despotovca i Ćuprije. Pored nje, biće građena i trgovinska zona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set