• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

14.08.2018

10:45

DVE TREĆINE MLADIH IZLOŽENO NASILJU U VEZI: Šokantni podaci novosadskog Doma zdravlja

Vesti

DVE TREĆINE MLADIH IZLOŽENO NASILJU U VEZI: Šokantni podaci novosadskog Doma zdravlja

Podeli vest

Dve trećine mladih Novosađana u vezama izloženo je nekom obliku nasilja, a neretko su nasilna oba partnera

Devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju, pokazalo je najnovije istraživanje novosadskog Doma zdravlja, sprovedeno među petnaestogodišnjacima.

Nasilje u mladalačkim partnerskim vezama u periodu adolescencije je sve učestalije i sve više zastupljeno, te predstavlja ozbiljan problem mentalnog zdravlja, jer negativno utiče na celokupan razvoj osoba koje su ga pretrpele.

Novosadski Dom zdravlja je stoga u prethodnih godinu dana realizovao istraživanje u 14 srednjih škola među petnaestogodišnjacima i održao 40 radionica. Rezultati ne bi trebalo zanemarivati.

- Istraživanja su pokazala da dve trećine mladih doživi neki oblik nasilja u partnerskim vezama. Posledice su brojne, a podaci su isto tako pokazali da adolescenti koji doživljavaju nasilje u partnerskim vezama često ga doživaljavaju i u zrelom dobu - navela je dr Ljiljana Stanišić, načelnica ginekologije Doma zdravlja Novi Sad.

NasiljeTanjug

Nasilje

Polovina ispitanika smatra da je ljubomora način da se pokaže ljubav, svaki osmi ispitanik smatra da je prihvatljivo da mladić udari devojku ako ga je prevarila, svaki šesti da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za svoje ponašanje, a svaki deseti ispitanik da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti fizičku silu.

Kako se u adolescentnom periodu prvi put ispoljava partnersko nasilje, edukacija mladih na što ranijem uzrastu - i podizanje svesti, informisanosti i znanja mladih o različitim vidovima seksualnog partnerskog nasilja, može doprineti promeni zabluda i formiranju stavova o nečinjenu, netolerisanju i smanjenju seksualnog partnerskog nasilja.

Vrata novosadskog savetovališta za mlade su uvek otvorena i tokom godina zaista beleže dobre rezultate kako po pitanju edukacije, tako i po pitanju pomoći mladima koji su neki vid nasilja pretrpeli. I da, diskrecija zaista jeste zagarantovana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set