Tanjug

11:05 Srbija 29

Informer | 01. 09. 2018.

(VIDEO/FOTO) VUČIĆ I HAN OTVORILI ŽEŽELJEV MOST U NOVOM SADU: Predsednik Srbije poručio: NASTAVIĆEMO DA GRADIMO I BORIMO SE ZA BOLJU BUDUĆNOST!

Evropski komesar Johanes Han danas je, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otvorio Žeželjev most u Novom Sadu

Novosađani i svi ostali građani i putnici kroz našu zemlju dobili su danas novi Žeželjev most, na mestu na kojem je stari srušen u bormbardovanju Srbije.

Most su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han.

Tanjug

Vučić i Han su se rukovali pored info-table, nakon čega su na početku mosta uklonili plastične barijere i time simbolično otvorili drumsku saobraćajnicu i prošetali do polovine mosta.

Prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktroi javnih preduzeća, uključujući Zorana Babića, direktora Koridora Srbije.

Prisutnima i javnosti obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

printscreen

- Nisam ni verovao da je to moguće. I zato hoću da se zahvalim našem gostu komesaru Hanu - rekao je Vučić obraćajući se evropskom komesaru Johanesu Hanu, koji je, zajedno sa srpskim predsednikom, otvorio most.

Vučić je rekao da nije srećan i ponosan samo zbog završetka posla, već da mu je jasno da se sav posao koji se radi svodi upravo na izgradnju mostova. 

- Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi na građenje mostova. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe. Ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima - rekao je Vučić. 

Oni su nam danas itekako potrebni, preko svih naših razlika, a Srbija ih je puna, kaže predsednik.

Preko mostova se stiže tamo gde se krenulo, dodao je i naveo da su mostovi jedini i pravi put od svakog mogućeg ambisa. 

Tanjug

Kako je rekao, kada je pravljen stari Žeželjev most, mnogi nisu verovali u njegovu izdržljivost i stabilnost, ali je taj most, 38 godina kasnije, u NATO agresiji 12 puta gađan dok se nije srušio, koliko je jak bio. 

Podsetio je i da su tada srušena još dva mosta u Novom Sadu, bolnice, pruge i mnogo naših vrednosti, onih kojima se grade mostovi, bačeno je u provaliju u tom užasnom ratu. 

Vučić je rekao da su u izgradnji mosta učestvovali i Srbija i Vojvodina i Novi Sad, a ponajviše Evropa, ka kojoj se ovaj most, kaže, pruža ponovo. 

Poručio je da bez mostova ne možemo nigde ni da odemo, ni da se vratimo, a da bez njih nema ni našeg puta ka EU, ka prosperitetu, standardu, sigurnosti i boljitku koji i novi sada i nasa zemlja zaslužuju. 

Kako je rekao veoma je srećan što može da vidi nove vozove koji su kupljeni od Švajcaraca. 

- Danas vidimo da se rad, trud i marljivost uvek isplate - primetio je Vučić. 

Tanjug

Predsednik je primetio i da se neretko čini da ne poštujemo dovoljno novac i pomoć evropskih partnera, zog čega je in danas imao potrebu da posebno zahvali tim partnerima, ali i komesaru Hanu, ali i evropskim prestonicama koje su, kako je naveo, 2014. stotinama miliona evra pomogle da Srbiju učinimo sigurnijom u budućnosti. 

- Hvala za novac bez kojeg ne bismo mogli da oporavimo zemlju i na investicijama koje daju nadu našem narodu - rekao je Vučić. 

Pokazujući na voz koji se nalazi na mostu, rekao je da on dostiže brzinu od 160 kilometara, ali da mi treba da još više požurimo da stignemo Evropu. 

I, kako je naveo, kao što mnogi nisu verovali u to ranije, danas mogu da vide da se rad, trud i marljivost islate. 

Vučić je tome dodao da veliku zahvalnost Srbija duguje i svojim ruskim i kineskim prijateljima s kojima gradimo pruge ka Evropi, te ponovio da mi sasvim sigurno idemo ka Evropi, ali da se ne odričemo naših prijatelja i "svima u lice govorimo šta je srpska politika". 

S tom ćemo politikom nastaviti, poručio je. 

- A ovim mostom premosilti smo veliku istorijsku nepravdu, a svima koji su gradili ostaje želja da nastavimo s gradnjom mostova. Bićemo tako bliži drugima i biće jasnije gde putujemo.

Inače, kako je naveo, iz priče o Žeželjevom mostu vidimo da i najcvšći beton može biti srušen kad se udruže najgore politike - i njihova i naša.

- Ali isto tako vidimo i kako se gradi dobrim politikama - i našom i njihovom - poručio je. 

Tanjug

Treći smo u Evropi po stopi rasta, konačno brzo napredujemo, rekao je Vučić, ali i dodao da su decenije potrebne da stignemo razvijenu Evropu. 

- Ali smo konačno na dobrom putu - zaključio je. 

Ponovio je i da Srbija ima najivše direktnih stranih investicija, kao i da je 80 odsto iz zemalja EU, ali je dodao i da "hoćemo više i da moramo još bolje". 

- Smanjujemo i javni dug, kad sam postao premijer bio je 79 odsto, a do kraja godine očekujemo da bude 49 odsto - rekao je predsednik.dug 

Kaže i da zna da su mnogi i dalje siromašni, da nemaju koliko im treba, ali poručuje da je siguran da ljudi vide da smo na dobrom putu i što je još važnije, da "nećemo krasti od sopstvene dece, nećemo da im ostavimo da vraćaju što smo mi potrošili, ostavićemo im sigurnu i uređenu kasu". 

Predsednik je rekao i da je još mnogo problema pred Srbijom, te da ih rešavamo nakon decenija nerada, ali i da istovremeno u tome imamo podršku prijazelja iz sveta i Evrope. 

- Ali moramo na sebe da se oslonimo, da raskstimo s lošim iz prošlosti i okrenemo se budućsnoti. Mi smo emotivan narod, neko bi rekao možda i iracionalan, ali to je dobro, jer strast odlikuje dobre ljude. Ali više nego ranije moramo da odluke donosimo glavom, razumom racionalnim delom nas i da razmišljamo o budućnosti - poručio je. 

Građanima je zahvalio na podršci za ono što radi i ponovio reči Borislava Pekića - da treba da ljubimo zemlju naše dece, a ne dedova. 

Novosađanima se prvo obratio Johanes Han.

printscreen

- Ne mogu da zamislim boji simbol od mosta da opiše značaj evropskih integracija. Integracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, izmejdu prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaša grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom - naglasio je on. 

Han je kazao da je sa predsednikom Vučićem došao u Novi Sad ne samo zbog otvaranja infrastrukturnog objekta, već zato što je ovaj most deo puta Srbije u Evropu. 

- Danas stojimo rame uz rame kao partneri u zajedničkom projektu, Srbija napreduje ka članstvu u EU, uz našu podršku. Gradimo mostove sa vama, ne samo za vas - istakao je on dodajući da će most doneti praktične prednosti Novom Sadu, i da će imati veliki uticaj na kvalitet zivota građana, saobraćaj koji će biti brži i lakši, smanjiti vreme putovanja i zagađenje. 

Most, kako je podsetio, je ključna veza transevropske železničke mreže i omogućiće plovidbu duž novogsadskog dela Dunava, a istovremeno vratiti pun kapacitet drumskog i železničkog saobraćaja. 

Tanjug


Han je ukazao da je most deo strateškog evropskog koridora 10, te da je EU dala bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra, za most čija je izgradnja koštala 54 miliona evra. 

Prema njegovim rečima ovo je dobro utrošen evropski novac, jer je to investicija u zajedničku evropsku budućnost. 

- Finansiranje mosta je samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji. Od 2007. mi smo 2,2 milijardi evra bespovratnih sredstava dali Srbiji, a ta sredstva će do 2020. dostići tri milijarde evra. Ukoliko ima neodumica ovo nisu zajmovi sa nekim uslovima već bespovratna sredstva a koja dajemo Srbiji u cilju poboljšanja života građana u različitim oblastima, od obrazovanja, preko prava potrošača, čisticje živitne sredine, zaštite dečijih prava, do podrške poljoprivrednicima - primetio je Han. 

Han je rekao da su evropske finansijske institucije, povrh toga, dale povoljne zajmove Srbiji u vrednosti od 10 milijardi evra, čime je Unija najveći donator i finansijski podržavalac Srbije, na šta je, kako je podvukao, posebno ponosan. 

- Radimo to jer želimo da se približite i da postanite članica evropske porodice naroda što pre. U procesu evropskih integracija ima brojnih mogućnsoti za građane i one su stvarne i mogu se videti. Ovaj most je samo jedan primer. Tu je mnoštvo konkretnih projekata širom zemlje koji su pokazatelji kako će proces evropskih intetracija nastaviti da dalje poboljšava životni standard Srbije, a jedan takav primer prepolovljena stopa nezaposlenosti. Čestitam predsedniku Srbije i vladi na ovom velikom uspehu - poručio je on. 

Evropski komesar je istakao da evrointegracije nisu asptraktno akademsko pitanje već je reč o boljem zivotu za sve. 

Integracija, kako je ponovio, je druga reč za izgradnju mostova, i dodao da će Unija rado nastaviti da gradi mostove sa Srbijom i čitavim božanstvenim regionom. 

- Mostovi spajaju ljude. Šta god da radimo u i za ceo region to doprinosi miru i stabilnosti, a ovaj most bi trebalo da bude najbolji primer - naglasio je on poručivši građanima Novog Sada i Srbije da uživaju u korišćenju novog mosta. 

"Stari" Žeželjev je srušen u bombardovanju 1999. godine.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjevog mosta prešli krajem marta ove godine. Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železnickom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

Tanjug

Novi most na istom mestu ukrašen je zastavama Srbije i EU, a građani su se okupili na samom mostu i prilazima, noseći zastavice Srbije. 

Takođe, most je na polovini ukrašen balonima u bojama srpske zastave, koji će biti pušteni u vazduh na svečanom otvaranju. 

Tanjug

U Evropskoj komisiji ocenjuju da je Žeželjev most ključna karika trans-evropske mreže koja će omogućiti bolju navigaciju duž Dunava, obnoviti putni i železnički saobraćaj i doneti novu dinamiku regionalnoj saradnji.

Tanjug

- Podrška ovom projektu pokazuje posvećenost EU Agendi povezivanja koja za cilj ima razvoj transportnih, energetskih i digitalnih veza Zapadnog Balkana i EU - kažu u Evropskoj komisiji.

Tanjug

Otvaranje mosta će, zajedno sa slikom iz Novog Sada, direktno se prenosi i na zvaničnom sajtu Evropske komisije.Mašnica

01.09.2018. 11:33

Mostovi povezuju ljude, uvek me raduje njihovo puštanje u rad, kako novih mostova tako i postojećih nakon rekonstrukcija. Ovo je puno značiti za ceo region, ne samo za Novi Sad.


Sasa

01.09.2018. 12:04

Ovo buducnost sve vise ce biti ovakvih mostova samo da ova vlast potraje.


Boba

01.09.2018. 12:57

Novi Zezeljev most ce gradjanima omoguciti laksi i brzi saobracaj.Kristina

01.09.2018. 12:02

Velike investicije poput ove u Novom Sadu pokazuju da smo vredna i uspesna zemlja koja je danas na dobrom putu i ide napred.Fudbaler

01.09.2018. 12:47

Bez mostova ne možemo nigde ni da odemo, ni da se vratimo, a da bez njih nema ni našeg puta ka EU, ka prosperitetu, standardu, sigurnosti i boljitku koji i novi sada i nasa zemlja zaslužuju. Mostovi treba da se grade kako bi transport bio brži.


Slađa

01.09.2018. 13:12

Konačno , posle 19 godina od nepravde koja nas je zadesila , mostovi nas ponovo spajaju ! Prelep most , koji nema samo infrastrukturni , već i emotivni značaj !Mašnica

01.09.2018. 11:34

Zaista veliki projekat, i veliki dan ne samo za Novi Sad vec i za selu Srbiju.


Ana

01.09.2018. 12:01

Danas imamo priliku da vidimo najlepsu sliku Novog Sada.Most je simbol moderne i jake Srbije.


Govedarica

01.09.2018. 14:04

Zezeljev most , simbol novog doba, omogucava brzu povezanost sa Vojvodinom, komfornije putovanje i protok roba


Vita

01.09.2018. 13:30

Ovo je rezultat rada i truda ove vlade. Lepa slika Srbije danas u Novom Sadu, koja govori vise od reci.


Sladja

01.09.2018. 13:32

Veoma vazan dan za sve Novosadjane i za sve gradjane Srbije. Posle skoro dve decenije Novi Sad ponovo moze da ponosi prelepim,funkcionalnim mostom.Rada

01.09.2018. 13:52

Drago mi je da je izgradjen most i pusten u rad.To nije znacajno samo za Novi Sad vec i za Srbiju


Blek

01.09.2018. 15:06

Most je za svaku pohvalu. Samo nastavite da gradite mostove i autoputeve.


Steva Djubre

01.09.2018. 11:11

Oni koji su ga srusili i ovaj Han koji se sastaje sa Haradinajem i Tacijem u Pristini, pa dolazi nama ovde, on otvara most? Treba da bude proglasen za personu non grata, a ne da nas ponizava ovako!


miloš

01.09.2018. 12:43

Samo nastavite da ulazete kod nas i da nastavimo da gradimo zemlju.


Milica milicic

01.09.2018. 14:37

Srbijo samo napred u bolju buducnost.Jos ovakvih poteza...Vns

01.09.2018. 14:16

Žeželjev most je pušten u saobraćaj 1964, a srušen je 1999. Ovo je most na mestu starog koji je završen još pre par godina. Nije imao dozvolu za saobraćaj vozila...


ironija

01.09.2018. 12:06

ovo je skolski primer ironije... evropa ga srusila, a onda dala pola para... i kao jos se raduju otvaranju mosta.. ))) tragikomedija.... ))) neznam ko je bio izvodjac radova , ali verujem da je neka evropska kompanija, tako da su uzeli i tu nasu polovinu koju smo dali... )))) ovo ni Nusic ne bi mogao da izmisli i napise ... )))) sruse te i uniste, a onda te grade i obnavljaju , neznam dal da se smejem ili placem... )))


Darko

01.09.2018. 12:14

Sta ce Han na otvaranju bombardovanog mosta? Da li je Zapad plati obnovu mosta?


KOCTA

01.09.2018. 12:08

ПА ТИ КРИМИНАЛЦИ ИЗ ЕУ И САД СУ ГА И СРУШИЛИ ПА ЈЕ РЕД БИО И ДА ГА САГРАДЕ


mirko

01.09.2018. 13:53

Pa gospodine Vučiću oni koji su ga srušili 1999 već 2000 te su trebali početi gradnju novog mosta. Kako gospodu iz EU samo nije sramota doći na otvaranje mosta koji su besomučno rušili bez ikakvog razloga. Sram da ih bude sve a posebno g. Hana.


Vlado

01.09.2018. 13:35

Ni Srbija, ni Vojvodina a ni grad Novi Sad nisu trebali učestvovati u izgradnji ovog mosta, već samo EU i SAD, odnosno varvari koji su ga srušili!


Dusan

01.09.2018. 15:27

Da smo prava drzava , a nismo , ovakvi likovi kao ovaj Han nebi ni krocili na teritoriju Srbije a kamo li da nam otvaraju most koji su srusili . Dakle svim ovim Merkel , Makron , Han , Mogerini , ... zabraniti ulazak na teritoriju Srbije i prekinuti bilo kakve razgovore i pregovore sa zemljama koje su bombardovale Srbiju , priznale Kosovo i sada odlucuju o tome da mi moramo da priznamo ovo cudoviste koje su oni stvorili . Dok je vreme , zamrznuti sve razgovore i pregovore o Kosovu i Metohiji , proglasiti teritoriju Kosova i Metohije kao okupiranu teritoriju Republike Srbije !


Zagorka

02.09.2018. 07:57

Veličanstveno i prelepo. Rezultat truda i uspeha se isplatio. Još jedna potvrda dobrog državnika. Možete ga mrzeti, ali nije napravio nijedan pogrešan korak.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]