• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.10.2018

20:22 >> 18:06

OPASNO! ŠIPTARI I ZAEV NA SILU GURAJU MAKEDONIJU U NATO: Referendumski fijasko u bivšoj YU republici TEK JE POČETAK HAOSA!

Vesti

OPASNO! ŠIPTARI I ZAEV NA SILU GURAJU MAKEDONIJU U NATO: Referendumski fijasko u bivšoj YU republici TEK JE POČETAK HAOSA!

Podeli vest

Šiptari i njihova marioneta, makedonski premijer Zoran Zaev, na silu guraju zemlju u NATO

Oni uz pomoć Zapada nameravaju da po svaku cenu uvedu Makedoniju u Alijansu, ignorišući to što su građani na referendumu poručili da ne žele promenu imena države u Republika Severna Makedonija, niti ulazak u zapadni vojni savez.

Zaev da podnese ostavku

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski smatra da je sporazum s grčkom mrtav i da je vlada Zorana Zaeva izgubila legitimitet.
- Narod je na referendumu jasno pokazao da je vlada pala. Zaev treba da održi reč, koju je dao pre referenduma i da podnese ostavku - rekao je Mickoski.

Zlatno doba

Zaev i njegovi koalicioni partneri iz tri albanske partije pozivaju se na rezultate referenduma, iako je on proglašen neuspelim, budući da je na glasanje izašlo mnogo manje od potrebnih 50 odsto birača - samo 36,8. Šiptarska koalicija koristi to što je 91,2 odsto izašlih glasalo "za" promenu imena, ulazak u NATO i EU, uprkos tome što je u pitanju samo trećina birača.

- Imali smo uspešan referendum, većina građana je glasala "za" - rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju dolazi zlatno doba.

- Od 650.000 građana, većina je glasala "za". Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali "za" i onima koji su glasali "protiv", jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju putem ka EU i NATO - istakao je Zaev.

Slično misli i predsednik makedonske skupštine, nekadašnji pripadnik terorističke OVK, Taljat Džaferi. On je čestitao građanima i institucijama na rezultatima referenduma.

- Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država, i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj evropskoj porodici.

Oni su postavili temelje buduće Makedonije - rekao je Džaferi, inače, član najveće šiptarske stranke Demokratske partije Albanaca (DUI).

Peskov: Poštovati zakon

Rusija se nada da će se situacija u Makedoniji, posle referenduma, odvijati u skladu sa zakonom.
- Pomno pratimo i, naravno, smatramo da čitav proces treba da ostane u okviru zakona - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na osnovu toga što Šiptari i Zaev ne žele da prihvate da referendum nije uspeo, analitičari ocenjuju da su spremni na sve da bi uvela zemlju u NATO.

- Albanci, kojih je u biračkom spisku bilo mnogo više nego što je realno, mogu doći u iskušenje da zatraže druge načine da se njihova vizija o ulasku u NATO ostvari. Neće prezati da to urade čak ni preko svojih ambicija o stvaranju "velike Albanije" - smatra grčki analitičar Stratis Angelis.

Promena ustava bez većine

Njegove kolege takođe misle da bi Makedonija na silu mogla da bude ugurana u NATO.

- Da bi sporazum sa Grčkom o promeni imena, što je glavni preduslov za ulazak u NATO, bio implementiran, potrebno je promeniti ustav. Za to su potrebne dve trećine glasova u Sobranju, što vladajuća koalicija nema.

Foto: ap photo/Informer

S obzirom na to da Zaev nije ispunio obećanje i ponudio ostavku nakon neuspelog referenduma, već se ponaša kao da je glasanje uspelo, ne bi bilo iznenađujuće da promeni ustav bez potrebne dvotrećinske većine - kažu analitičari.

Stoltenberg: Vrata
NATO su otvorena

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je ishod referenduma u Makedoniji i pozvao sve političke lidere da se ponašaju konstruktivno i odgovorno.
- Pozdravljam glasanje "za" na referendumu. Pozivam sve političke lidere i stranke da se konstruktivno i odgovorno angažuju kako bi iskoristili ovu istorijsku priliku. Vrata NATO su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Prema njihovim rečima, za Makedoniju je trenutno najrealnije da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, ali stručnjaci sumnjaju da će se to dogoditi.

- Pritisak Zapada je preveliki. Velike zapadne sile utrošile su mnogo energije i novca da Makedoniji promene ime i da je nakon toga uvuku u NATO. Ako bi prevremeni izbori bili održani, to bi značilo da Rusija i dalje ima veliki uticaj u nekadašnjoj jugoslovenskoj republici, a zapadne zemlje, sa SAD na čelu, to neće dozvoliti - zaključuju analitičari.

 

 

 

MAKEDONSKA RASKRSNICA! PUKAO MU REFERENDUM, a sada Zoran Zaev ima samo DVE OPCIJE!

 

Vučić: EU i NATO da pokažu više poštovanja

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je očekivao više razumevanja iz sveta za rezultat referenduma u Makedoniji. On smatra da i EU i NATO treba da pokažu više poštovanja prema "malim narodima" i da pokušaju da razumeju šta se dešava.
Upitan da komentariše ocene iz EU i NATO o neuspehu makedonskog referenduma, Vučić je iz Moskve za srpske medije rekao da nije njegovo da to ocenjuje niti da se meša, ali je dodao da je očekivao drugačije reakcije.
- Plašim se i čini mi se da neki ljudi iz sveta nas, male balkanske narode, potcenjuju i misle da baš sve može da prođe - rekao je Vučić.

 

SAD pozdravile rezultate glasanja

 

Amerika je pozdravila ishod referenduma u Makedoniji. Kako se navodi u saopštenju portparolke Stejt departmenta Heder Nojert, SAD snažno podržavaju punu primenu Prespanskog sporazuma, koji će omogućiti Makedoniji da zauzme svoje pravo mesto u NATO i EU, doprinoseći regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.
- Kako makedonski parlament sada počinje razmatranje ustavnih promena, pozivamo lidere da se uzdignu iznad partijske politike i iskoriste ovu istorijsku priliku kako bi obezbedili svetliju budućnost za zemlju kao punopravnog učesnika u zapadnim institucijama - navedeno je u saopštenju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera kojot super genij

pre 5 godina

Nema spasa od toga da uniđu u nato. A to je dobro, puno takvih treba da uđe u takvu organizaciju.

krmokolj

pre 5 godina

Pa siptari su bas ti koji nisu ni izasli na refernedum o imenu makedonije

Branko

pre 5 godina

На гласање је изашло само 190.000 такозваних македонаца, остало су шиптари око 100.000 и још су допунили кутије негде са око 50-65.000 хињада гласачких листича. Остатак кои су гласали су такозвани бошњаци односно потурчењаци, чобани (власи), цигани и османлије (турци). То значи да је од оних кои су гласали само1/3 македонаца (предавници) а остатак су малцинства.

Slavica

pre 5 godina

90% Македонаца желе да уђу у НАТО и то је скоро једногласно изгласно у Собрању! Једино што је проблем опозиционој ВМРО је промена имена. Да није тога, одмах би сви гласали за НАТО. Једино се ми Срби који живимо у Македонији (и то не сви) томе опиремо. Ово сигурно знам јер живим у Македонији и не могу да верујем да то аналитичари и новинари у Србији не виде, или не желе да виде.

Niksi

pre 5 godina

Albanci,šiptari,albanci šiptari. Mislim da preterujete sa time.

deni mk

pre 5 godina

Zaev je spijun usa i cia bande ubacen da unisti i rasturi Makedoniju.30.09.18 Makedonski narod je bojkotovao rezirani referendum od 1.806.000 glasaca - 1.200.000 je reklo NE sa bojkotom - 660.000 je glasalo ZA - od kojih pod pritiskom da ce izgubiti posao ako ne glasaju ZA je bilo 350.000 iz administracije - vojske i policije svi su bili ucenjeni od strane Zaevista - 150.000 su bili shiptari - 100.000 ubacenih listica u gl.kutije i - 60.000 cigana kupljenih brasnom paprikama i zejtinom.Makedonski narod je rekao NE na referendumu - ne zele promenu imena - identiteta - istorije i dr. fasistickih uslova koje je postavila EU i USA banda.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set