• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

05.10.2018

22:52

DUGOROČNA PROGNOZA RHMZ POKAZUJE: Neće biti zime sve do kraja januara!

Vesti

DUGOROČNA PROGNOZA RHMZ POKAZUJE: Neće biti zime sve do kraja januara!

Podeli vest

Ova zima će biti još blaža nego prethodna, prognozira se samo jedan ledeni talas, i to u drugoj polovini januara. Očekuje se dosta kiše, a prvi slabiji sneg moguć je tek sredinom decembra

Zima koja je pred nama biće još blaža nego prethodna, a ozbiljnijeg minusa neće biti sve do druge polovine januara, najavljuju meteorolozi u dugoročnoj prognozi za naredna četiri meseca! Prvi slabiji sneg moguć je tek polovinom decembra, ali se zato očekuju čak 42 kišna dana.

Tokom cele zime imaćemo najviše 20 dana kada se temperatura uopšte neće popeti iznad nule.

Mnogo kiše

Kraj januara baš hladan 

Kada dođe taj ledeni talas u januaru, očekujte da će biti prava sibirska zima
Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić

Šef Odseka za klimatske analize i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jasminka Smailagić kaže da ćemo ove zime imati mnogo više dana kada će temperature biti u "plusu" nego u "minusu".

- Ova zima biće veoma blaga, blaže čak i od prethodne, koja je, kao što se sećamo, bila natprosečno topla. Srednja temperatura vazduha tokom celog zimskog perioda biće čak jedan stepen viša nego godinama unazad. Prognozira se da će se prosečne temperature tokom januara, februara i marta kretati između jedan i tri stepena, dok će u višim predelima biti isto toliko, ali ispod nule. U Srbiji će tokom zime biti od 30 do 60 mraznih dana, kada se jutarnja temperatura neće popeti iznad nule, dok će taj broj u višim predelima biti od 65 do 85 - prognozira Smailagićeva.

Naša sagovornica ističe da ćemo tokom januara, februara i marta imati i do 20 dana kada živa u termometru uopšte neće preći nulu.

Do decembra bar još 25 kišnih dana

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ, do početka zime u nižim predelima imaćemo još bar 25 kišnih dana.
- U oktobru i novembru očekuje se od 25 do 32 kišna dana, a barem tokom tri će biti ozbiljni i jaki pljuskovi - kažu u RHMZ.

- Uprkos veoma blagoj zimi, ipak ćemo imati i barem jedan veoma hladan period, i to u drugoj polovini januara. Pored najviše 20 ledenih dana, ovu zimu obeležiće i padavine iznad proseka. Kiša i susnežica padaće čak 42 dana, što je polovina cele zime - kaže Smailagićeva.

Biće i smrzavanja

Prognoza po mesecima

* Novembar
- Iznad proseka topao, sa dosta padavina. Sneg moguć samo u planinskim predelima
* Decembar
- Izuzetno vlažan, sa dosta kiše, a moguć je i prvi sneg u nižim predelima koji se neće zadržavati. Temperature u okviru višegodišnjeg proseka
* Januar
- Najhladniji mesec ove zime, sa dosta mraza i ledenim talasom u drugoj polovini
* Februar
- Prosečno kišovit i relativno topao u odnosu na ranije godine. Ne očekuju se ledeni talasi
* Mart
- Moguć još jedan hladniji talas, ali ne kao u januaru. Biće dosta kiše

Sa njom je saglasan i meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić. On kaže da će se prvi put ove zime Srbija, izuzimajući planine, zabeleti sredinom decembra, ali će se veoma brzo taj sneg i otopiti.

- Ova zima biće dosta blaža i toplija u odnosu na prethodnu! Prvi sneg na planinama možemo očekivati već krajem novembra, dok će se gradovi prvi put zabeleti tek sredinom decembra. Beli pokrivač se tada neće dugo zadržati, jer će temperature biti iznad nule. Ubedljivo najviše snega pašće u drugoj polovini januara - kaže Đurić i dodaje.

- Zime sada jesu dosta blaže nego ranije, ali i dalje imamo nekoliko dana godišnje kada se smrzavamo kao da smo u Sibiru. Srećom, ove godine tih perioda neće biti mnogo, ali kada dođu, biće izuzetno hladno - ističe Đurić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bob

pre 5 godina

PRAVA prognoza glasi: decembar, januar, februar ekstremno hladni sa temperaturama ispod -30 i temperature nece prelaziti 0 stepeni, i bice mnogo snega u sva tri zimska mjeseca, a prvi sneg ce biti u Novembru jer ce i novembar biti hladniji od prosjeka. E to je PRAVA prognoza za zimu, a vi ovu "toplu" prognozu slobodno skinite odavde jer jednostavno nije tacna i nece se ostvariti! Ovo su najvece gluposti sto ste ikada napisali idioti jedni!! Ide najhladnija zima znaci!

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set