• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Vasković - M. Dobromirović

24.10.2018

08:43

BRUKA I SRAMOTA, BROJAĆE NAM I KRVNA ZRNCA?! EU od 2021. Srbiji PONOVO UVODI VIZE!

Vesti

BRUKA I SRAMOTA, BROJAĆE NAM I KRVNA ZRNCA?! EU od 2021. Srbiji PONOVO UVODI VIZE!

Podeli vest

Građani Srbije i još 60 država, iako imaju bezvizni režim sa Evropskom unijom, od januara 2021. godine moraće da izvade posebnu dozvolu i plate sedam evra kako bi mogli da putuju u EU

Evropska unija od 1. januara 2021. godine ponovo uvodi vize za građane Srbije i još 60 država koje nisu članice Unije!

Nije šija nego vrat

Nije reč o izdavanju viza, već o najavi ulaska u prostor Evropske unije
Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca. Taksu od sedam evra dužni su da plate svi građani stariji od 18 godina.

Svaki građanin pre putovanja u neku od evropskih država moraće da popuni onlajn zahtev i ostavi lične, ali i podatke o zdravstvenom stanju (!?), eventualnoj kriminalnoj prošlosti i putovanjima u zemlje zahvaćene ratom, pa čak i istoriju zaposlenja i države EU u koje je ranije putovao. Kada dostavi sve ove podatke, građanin može da bude odbijen bez ikakvog obrazloženja ukoliko predstavlja "bezbednosni rizik". Nove dozvole za ulazak u EU važiće tri godine ili do isteka pasoša, a građani mogu da ostanu u zemlji EU najduže do 90 dana u periodu od 180 dana.

Foto: Tanjug

Zna se šta je naš prioritet

Spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU. Naša zemlja zalaže se da procesi budu usklađeni sa željom da na međunarodnom planu unapređujemo saradnju s partnerima i prijateljskim zemljama
Maja Gojković, predsednica Skupštine

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, upitana da prokomentariše ove navode, tvrdi da nije reč o uvođenju viza, već o 'najavi ulaska u prostor EU'.

- Kada takav propis zaživi, građani će elektronski, posredstvom veb-aplikacije, prijavljivati put u EU. Nije novost težnja da se članice EU obezbede od svake vrste zloupotrebe viznog režima. Ova mera neće biti diskriminacionog karaktera i nije uperena prema Srbiji, jer se među 60 država nalaze i neke od najrazvijenijih zemalja sveta poput Australije, Novog Zelanda, Kanade, Japana, SAD i mnogih drugih država čiji građani uživaju slobodu kretanja u okvirima Evropske unije - podvlači Joksimovićeva.

Na drugoj strani, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je u evropskim institucijama zavladala panika od priliva imigranata.

Pritisak i kršenje zakona

Ovo je i način da pritiskaju države koje nisu članice Evropske unije. To prikupljanje ličnih podataka je potpuno nedopustivo, pošto Brisel propagira ličnu slobodu
Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije

- Umesto da rešavaju probleme bivših kolonija, koje su ekonomski uništene, i da ohrabre te ljude da ostanu u svojim državama, oni pokušavaju da zatvore granice. Ovo je i način da pritiskaju države koje nisu članice Evropske unije. A prikupljanje ličnih podataka je nedopustivo s obzirom na to da Brisel stalno naglašava poštovanje lične slobode i demokratskih vrednosti - ističe Jovanović.

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da EU uvodi sistem sličan američkom i sprovodi radikalne mere kontrole migracijskih tokova.

- Evropa strahuje od migracija, ali ne samo azilanata i migranata već i radne snage. Ovako pokušavaju da štite sopstvene građane i interese. Ovaj vizni sistem podrazumeva strogu kontrolu granica. To može da bude dobra zaštita od terorizma jer se sve proverama preko elektronskog servisa, ali ovo nikako nije dobro za strance koji žele da žive i rade u EU! Inače, evropski izbori se održavaju naredne godine i dalji koraci zavisiće od nove administracije... - zaključuje Deđanski.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 5 godina

EU PLJUJE PO SVOJIM PRINCIPIMA I NAVODNOM DEMOKRATSKOM STAVU,POSTENJU A ZEMLJE KOJE SU PROTIV RUSIJE NAGRADJUJU PRIMANJEM U SVOJE REDOVE .NISMO SLEPI A DA NEVIDIMO DA POLA EVROPSKE UNIJE NEZASLUZUJU CLANSTVO ALI MRZNJA PREMA RUSIJI JE GLAVNI ADUT PRISTUPANJU.

zhetza

pre 5 godina

Ne rade to samo nama, vec svim drzavama koje nisu clanice, pa uskoro I Velike Britanije

RINGISPIL

pre 5 godina

Merice oni nama i velicinu i tezinu jos nekih organa. Ako imas veca ili velika muda nema da ides preko grane.

Murgec

pre 5 godina

7€ za 3 godine je smesna suma, toliko potrosite na jednu picu kad izadjete u piceriju. Ovo je neophodno da bi se prvenstveno blokirali ilegalni migranti, nije upereno protiv nas.

SS

pre 5 godina

Samo napred i gurajmo nos u bulju EU možda nam uspe stari recept.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set