• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

16.11.2018

09:17

SPREMITE DEBELE JAKNE! Kraj toplom novembru, OD VIKENDA KREĆE MRAZ!

Vesti

SPREMITE DEBELE JAKNE! Kraj toplom novembru, OD VIKENDA KREĆE MRAZ!

Podeli vest

U Srbiju stiže hladni talas iz Sibira, u nedelju na planinama sneg, a u nižim predelima susnežica

Od vikenda u Srbiju stiže pravo zimsko vreme! Zbog prodora hladnog talasa iz Sibira očekuje se pad temperature kao i sneg i susnežica, najavljuju meteorolozi!

Pašće sneg

Susnežica se očekuje u nižim delovima zemlje, dok će sneg da zabeli vrhove najviših planina
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Najpre će se zabeleti najviši vrhovi Tare, Zlatibora i Kopaonika, ali će prve pahulje pasti i u nižim predelima. Jutarnja temperatura će se kretati od minus jedan od tri, a dnevna neće prelaziti osam stepeni. Prema rečima meteorologa, zima je zamenila natprosečno toplu jesen i naredni dani donose dalji pad temperature i vreme kakvo i dolikuje ovim mesecima.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe za Informer da nas u narednom periodu očekuje dosta hladnije vreme nego što je bila prva polovina novembra.

Foto: Tanjug

- Nakon prošlonedeljnih 20 stepeni, dolazi do pravog preokreta, pa će jutarnje temperature biti u minusu, a najviša dnevna neće prelaziti 8 stepeni. Iz dana u dan temperatura će biti u postepenom padu, tako da je topla "miholjska" jesen završena - ističe Đurić i otkriva da nas već od ponedeljka čekaju prve snežne padavine.

8 stepeni

biće maksimalna dnevna temperatura

- Hladna vazdušna masa koja dolazi do Srbije glavni je "krivac" za promenu vremena. Ali, pošto je već druga polovina novembra, ovo je sasvim uobičajeno vreme sa prosečnim temperaturama za ovo doba godine. Već u ponedeljak ciklon sa Skandinavije seli se na našu teritoriju, što će usloviti još veći pad temperature, ali i prve snežne padavine. Susnežica se očekuje u nižim delovima zemlje, dok će sneg da zabeli vrhove najviših planina Srbije, poput Tare, Zlatibora, Kopaonika, i to po prvi put ove godine. To će biti uslov da se jutarnja merenja kreću od minus jedan do jedan stepen, dok preko dana živa u termometru neće prelaziti osmi podeok - objašnjava naš sagovornik.

Hladno

Sledeća dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra
Nedeljko Todorovć, meteorolog RHMZ

Da nam je završen period toplih i suvih dana, potvrdio je i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović. Prema njegovim rečima, druga polovina meseca biće veoma hladna i oblačna i sa takvim temperaturama započeće i poslednji mesec u godini.

- Sledeća dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra. Imaćemo zimske temperature, ali sasvim karakteristične za ovaj period godine. Jutarnja će se kretati od minus jedan do tri, dok će dnevna ići od tri do osam. Od 20. novembra ujutru će biti mrazeva, a maksimalne temperature biće oko osam stepeni. I takvo vreme će se zadržati sve do kraja meseca, uz po koji topliji dan sa 15 stepeni, pa više neće biti drastičnih temperaturnih promena, iz toplog u hladno - kaže Todorović.

Zima donosi i male boginje

 

Foto: AP PHOTO

Dolazak zime i niskih temperatura pogoduje razvoju malih boginja, pa postoji pretnja da se ponovi epidemija morbila, upozoravaju lekari!
- Male boginje leti "miruju" i zaraza nije toliko prisutna. Međutim, nova opasnost dolazi s početkom hladnih dana, koji su idealni za širenje zaraze, a na to se dodaje i nedovoljno vakcinisanih i neispunjeni kolektivni imunitet. Zato, još jednom apelujem na sve, prvenstveno na roditelje, da vakcinišu svoju decu i tako bar malo smanjimo širenje zaraze, ali i sprečimo smrtne ishode - napominje dr Ranković.
Da postepeno raste broj obolelih, pokazuju i podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", po kojima je od jula do početka novembra prijavljeno 108 slučajeva zaraženih od malih boginja.
- Zbog nedovoljnog broja vakcinisanih i zbog lošeg kolektivnog imuniteta koji još uvek nije dostigao 95 odsto, očekuju se novi zaraženi pacijenti. Već s početkom oktobra primetan je blagi porast obolelih, a tek se očekuje širenje ove zarazne bolesti i zato pozivamo na obaveznu vakcinaciju - poručuju iz ovog instituta.

 

 

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set