• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

01.12.2018

12:25

SEVERNI POL TOPLIJI OD SRBIJE! Mi smo se MRZNULI NA MINUS 12, a za klimatsko ludilo kriva je LEDENA VAZDUŠNA MASA IZ SIBIRA!

Vesti

SEVERNI POL TOPLIJI OD SRBIJE! Mi smo se MRZNULI NA MINUS 12, a za klimatsko ludilo kriva je LEDENA VAZDUŠNA MASA IZ SIBIRA!

Podeli vest

Srbija i Grčka sinoć su bile hladnije od Severnog pola i predela oko njega! Laponija i Skandinavija, gde se prirodno očekuje da u ovo doba godine caruju debeli minusi, sneg i led, bile su toplije od Srbije i okoline, a jug Grčke bio je hladniji od severa Skandinavije

Na Severnom polu bilo je neverovatnih 10 stepeni u plusu, dok su se Srbija i okolina ledile na -12 stepeni Celzijusovih.

Kako meteorolozi objašnjavaju, za ovo potpuno "klimatasko ludilo" kriva je ledena vazdušna masa iz Sibira.

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weataher2Umbrellla", kaže za "Blic" da je prethodne večeri i noći bilo toplije na severu Skandinavije nego na jugu Grčke.

- Takođe, znatno je bilo toplije u Laponiji i iznad arktičkog kruga nego u Srbiji i na našem području. Ledena vazdušna masa iz Sibira, a pod uticajem veoma snažnog anticiklona, prodrla je preko istočne Evrope, Panonske nizije, oblasti Karpata i našeg područja sve do južnih predela Balkana, odnosno do severnih predela Grčke i do obalnog područja Crnog mora, pa sve do bugarsko-turske granice i dalje do juga - objašnjava Đurić.

Kako on dodaje, istovremeno, snažan ciklon uslovio je priliv veoma tople vazdušne mase sa Atlantika i jugozapada Evrope sve do zapadnih i severnih predela Skandinavije.

Foto: Pixabay

- Temperature su prelazile 10 stepeni Celzijusovih. Tako je gradu Murmansku, na primer, koji je od Beograda udaljen 3.500 kilometra, a nalazi se u krajnjem delu severozapadne Rusije, na obali Barencevog mora i zalazi iznad polarnog kruga, izmereno 4 stepena, a u Beograd -6, a bilo je - 12 u nekim delovima, a u Rumuniji još niža temepratura - kaže on.

Međutim, ono što i nama ovde sada sledi, to je da posle ovako hladnih dana u Srbiji stiže temperaturni preokret.

Kako prognoziraju meteorolozi, neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine očekuje se tokom sledeće nedelje, a najtopliji dan biće utorak, za kada je u Srbiji maksimalna dnevna temperatura prognozirana na čak 15 stepeni Celzijusovih.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set