• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

11.12.2018

09:25

REKLI SU MU DA JE LUD ŠTO OSTAVLJA DRŽAVNI POSAO I IDE NA SELO: Milenko se sa porodicom vratio na pradedovsko imanje, ČUVAJU KRAVE, ORU NJIVE... Nije lako, ali IMAJU SVOJ MIR!

Vesti

REKLI SU MU DA JE LUD ŠTO OSTAVLJA DRŽAVNI POSAO I IDE NA SELO: Milenko se sa porodicom vratio na pradedovsko imanje, ČUVAJU KRAVE, ORU NJIVE... Nije lako, ali IMAJU SVOJ MIR!

Podeli vest

Dok mnogi mladi bračni parovi sanjaju o odlasku iz sela u grad, pa i o prelasku iz manjih u veće gradove, porodica Sikimić iz Ruskog Sela kraj Kikinde, urban gradski život zamenili su seoskim


Dvadesetšestogodišnji Milenko Sikimić ne samo što je porodično gnezdo svio na selu, on je nakon sedam godina napustio državnu službu i sa tri godine mlađom suprugom Tamarom odlučio da se potpuno posveti poljoprivredi.

- Ne mogu da razumem današnju omladinu, ne samo omladinu nego i starije ljude koji napuštaju seoska imanja i sele se u gradove. Kada smo supruga Tamara i ja odlučivali gde ćemo živeti, tu dileme nije bilo- selo i opet selo! Zašto bih ja išao u grad i plaćao kiriju pored svog imanja? - mišljenja je vredni Milenko.

Pošto je otac ostao sam u gazdinstvu, odlučio je u dogovoru sa bratom da preuzme brigu oko domaćinstva. Kako kaže, njegovi pradedovi su za to vredno radili, generacije su pre njega nicale na toj zemlji, a "on sada da je napušta, to je zaista apsurd".

Ovaj mladi poljoprivrednik je nakon odluke da se potpuno posveti stočarstvu i ratarstvu, napustio i državni posao.

- Radio sam kao vozač u Opštoj bolnici u Kikindi, u Hitnoj službi. Posao je za današnje uslove odličan. Mnogi su rekli , pa zašto napuštaš državnu službu, jesi li lud?! Ni sekunde se nisam dvoumio, odluku sam doneo, potpuno se predajem poljoprivedi i svom imanju. Moju odluku je podržala i moja lepša polovina, supruga Tamara, tako da smo zajedno u ovome, što mi puno znači - objašnjava nam Milenko koji nalazi vremena i za sport i uspešan je džudista.

Foto: Tanjug/AP

Pored ratarstva Milenko se bavi i stočarstvom:

- Obrađujem oko 100 jutara zemlje, a od nedavno smo obogatili i stočni fond, imamo 68 grla - krava, junadi i teladi. Posao u poljoprivredi nije lak, dosta je zahtevno i zahteva konstantan rad, odmora nema. Kada je sezona radni dan počinje nekada i u pet sati, a završava se se do kasno u noć, lucerka se na primer radi noću, pa nekada to bude i više od 14 sati rada dnevno - ističe ovaj mladi poljoprivrednik.

Supruga Tamara koja uskoro završava Muzičku akademiju u Novom Sadu, a potom namerava i da upiše master studije, velika je podrška svog suprugu:

- Na selu osećam mir, posle devet godina provedenih u gradu u ovom selu sam našla neki svoj mir. Milenko i ja smo i ranije dolazili na selo, a kada nam se rodio sin Đorđe bilo je definitivno da ćemo naš zajednički život nastaviti na Milenkovom imanju. Mišljenja smo da je detetu mnogo lepše i zdravije na selo nego u gradskoj gužvi - rekla je za Telegraf ponosna supruga Tamara.

Kako tvrde Sikimići, veliki su protivnici imigracije mladog stanovništa koje sve više odlazi i napušta sela. Mnoga imanja koja većinom imaju i po jutar zemlje ostaju pusta i sela se pretvaraju u usamljene salaše. Ipak, postoji nada, a Sikimići su pravi primer mlade porodice koja prepoznaje lepotu življenja na selu koju ni jedan grad ne može zameniti.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sejo

pre 5 godina

Poenta je da i do sada radio na svom imanju a vodio se da radi u drzavnoj firmi .. zato nam je drzava i propala .. ali za razliku od onih koji nemaju gde da se vrate ovaj ce da prezivi .. i jos sad nekom soli pamet ..

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set