• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

08.01.2019

22:05

SAHRANJENI POD SPOMENIKOM SA UREZANOM PIVSKOM FLAŠOM! Bračni par Suknjaja iz Železnika ima najneobičniju nadgrobnu ploču u Srbiji

Vesti

SAHRANJENI POD SPOMENIKOM SA UREZANOM PIVSKOM FLAŠOM! Bračni par Suknjaja iz Železnika ima najneobičniju nadgrobnu ploču u Srbiji

Podeli vest

Ilija Suknjaja sebi i svojoj ženi Ljubici na groblju u Železniku podigao nadgrobni spomenik na kojem je ugravirana pivska flaša. Deda je mnogo voleo pivo, pa je baba obećala da će mu podići spomenik sa pivskom flašom. Baba je umrla prva, ali je deda ispunio njen zavet, kaže njihova unuka Gordana

Deda Ilija je mnogo voleo pivo, pa je baba Ljubica stalno govorila da će mu kada umre urezati pivsku flašu na spomenik. Baba je umrla prva, ali je deda ispunio njen zavet i danas oboje počivaju pod spomenikom sa bocom BIP piva!

Ovako priču o Iliji i Ljubici Suknjaji iz Železnika počinje njihova unuka Gordana, koja nas uverava da njeni baba i deda imaju najneobičniji nadgrobni spomenik u Srbiji!

Neobična priča


Gordana kaže da se iza priče o neobičnom spomeniku na groblju u Železniku krije još neobičnija priča o njenom dedi Iliji.
- Deda je bio mnogo dobar čovek i veliki boem. Pevala mu je i sedela u krilu čak i Esma Redžepova. A nije mogao da zamisli dan da ne pije pivo. Umeo je ponekad da popije i celu gajbu, ali se gotovo nikada nije napio. Kada je 1971. umrla moja baka, deda se vrlo brzo ponovo oženio, i to sa 18 godina mlađom Ljubicom. Kada je ona videla da on stalno pije pivo, obećala je da će mu nakon smrti urezati na spomeniku pivsku bocu. Na to je on uvek odgovarao "polako Ljubice, nikad se ne zna ko će prvi umreti". I tako se i dogodilo, uprkos tome što je bila toliko mlađa, Ljubica je umrla pre dede. Međutim, on je odlučio da na njihovom spomeniku ipak ugravira pivsku flašu, kako je njegova žena tražila. Svi smo skočili na njega, govorili mu da to ne radi i da nije normalan, ali je deka Ilija bio neumoljiv. Valjda ga je vukao taj neki njegov inat i samo je ponavljao "ona je meni rekla da će da ureže pivo na spomenik i tu njenu zamisao ću da ispunim". Tako je i bilo - priseća se Gordana.

Hteo da se oženi i treći put

Foto: Zoran Sinko

 

Kako nam je Gordana ispričala, njen deda Ilija nije podnosio samoću i mnogo je voleo žene. Zbog toga je nakon smrti druge supruge, Ljubice, odlučio da se oženi i treći put, ali mu to, nažalost, nije pošlo za rukom.
- Kada je Ljubica umrla išao je sa mojim mužem da priča sa tom trećom ženom, ali se nisu dogovorili. On prosto nije mogao da živi sam i funkcioniše bez žena pored sebe. Mislim da na kraju nije ni umro zbog bolesti, jer je bio zdrav i vitalan, već od tuge za ženama - tvrdi Suknjaja.

Ilija je umro 1990. godine u 89. godini, a kako priča Gordana, na vitalnost i dugovečnost njenog dede uticale su muke koje je prošao tokom Drugog svetskog rata.
- On je rodom iz Lubova kod Šipova u Republici Srpskoj i u rat je krenuo kao prvoborac i jedan od komandanata Sedme krajiške brigade. U ratu je nekoliko puta ranjavan, prvo na Sutjesci u glavu i nogu, pa na Neretvi nekoliko puta u telo i na Kupresu u rebra. Sve je to uspeo da preživi i tako ranjen se nedeljama krio u pećini, jeo crve iz sopstvenih rana, pio kišnicu sa lista i čekao da naša vojska probije obruč i dođe po njega. Neke metke i gelere nikada nisu uspeli da izvade iz njega i sa njima je živeo do kraja života. Zbog svega toga je po završetku rata dobio nekoliko ordena za hrabrost - priča Gordana.

Foto: Zoran Sinko

 

Punim plućima

Prema njenim rečima, deda Ilija je baš zbog svega što je pregrmeo odlučio da živi punim plućima.
- Sa svojom prvom ženom je dobio petoro dece. Uz to je prodao kuću i imanje koje je kao borac dobio 1946. u Obrovcu kod Bačke Palanke i doselio se u Železnik kako bi njegova deca, a potom i unuci mogli da se školuju i žive u Beogradu. Ovde ga svi pamte kao velikog čoveka koji je uprkos svim nedaćama koje su ga zadesile, i tom pivu koje je svakodnevno pio, uspeo da doživi duboku starost - ponosno konstatuje Ilijina unuka.
 

Foto: Zoran Sinko

 

Odbio Orden narodnog heroja

 

Koliko je deda Ilija bio principijelan govori i to da je nakon Drugog svetskog rata odbio da primi Orden narodnog heroja, jer je trebalo da mu ga uruči čovek koji je ranije bio četnik.
- Njega su obavestili da zbog ogromnih zasluga u ratu treba da dobije Orden narodnog heroja. Međutim, on je saznao da će to da mu uruči čovek koji je bio četnik, pa je 1944. "preleteo" u partizane. Rekao je "pre ću da umrem nego od njega da primim orden". Zbog takvog svog oštrog i principijelnog stava, deda ne samo što nije dobio veliko priznanje nego je i izbačen iz partije - priseća se Gordana.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) pre dva dana imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set