• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

23.01.2019

16:18

SMUČIO VAM SE SNEG? Upozorenje RHMZ: Stižu nove padavine, U BEOGRADU POVEĆANJE SNEŽNOG POKRIVAČA DO 30 CM, A ŠIROM SRBIJE I DO POLA METRA!

Vesti

SMUČIO VAM SE SNEG? Upozorenje RHMZ: Stižu nove padavine, U BEOGRADU POVEĆANJE SNEŽNOG POKRIVAČA DO 30 CM, A ŠIROM SRBIJE I DO POLA METRA!

Podeli vest

Prijatne temperature koje su danas u pojedinim gradovima u Srbiji išle i do 10. podeoka, samo je kratak predah pred naoblačenje koje se večeras očekuje, a koje će doneti višednevne padavine i snežni pokrivač visine od čak pola metra

Nakon upozorenja o ledenoj kiši koja se očekuje sutra ujutru, Republički hidrometeorološki zavod Srbije danas je izdao novo saopštenje u kojem se navodi da da će u subotu u većini mesta biti od 20 do 40 centimetara snega, a u brdsko-planinskim predelima više od 50 centimetara.

Gostujući u jutarnjem programu RTS, meteorolog RHMZ-a, Nedeljko Todorović, poručio je da se, generalno govoreći, zima u narednom periodu neće udaljiti iz naših krajeva.

Ledna kiša

- Tek smo na polovini, očekuje nas smena vremenskih prilika - i sunce i oblaci. Evo, danas vidimo da je došlo do kratkotrajnog razvedravanja i porasta temperature, čak ponegde i do 10 stepeni, na severu do 5, ali to je samo predah pred naoblačenje koji sledi naredne noći, a koje donosi i kišu i sneg, te bi u pojedinim mestima moglo da bude i kiše koja bi se ledila na tlu - poručio je on.

Četvrtak - ujutru kiša, popodne sneg

Kako sutra dan bude odmicao, dodao je Todorović, biće sve više snega, a manje kiše.

Negov kolega Đorđe Đurić, meteorolog "Wetaher2Umbrella", objašnjava da su vremenske prilike koje će uslediti posledica mediteranskog ciklona.

Foto: Tanjug/AP

- U naredna 24 sata ciklon sa centralnog Mediterana će jačati i uveče doneti novu oblačnost, najpre u južnim krajevima Srbije, da bi se ona tokom noći proširila na sever, te će njom do jutra biti prekrivena cela zemlja - navodi Đurić za "Blic".

Pomenuta kiša prognozirana je za severoistočne, istočne i jugoistočne krajeve.

- U tom obodnom predelu biće i nešto toplije u odnosu na ostatak zemlje. Dnevne temperature u Srbiji kretaće se, tako, između 0 i 4 stepena - navodi naš sagovornik.

Na sajtu RHMZ-a obavljen je i meteoalarm prognoziran za sutra, a koji, kako se može videti (slika gore), najavljuje mešovito stanje - vreme će na delovima teritorije biti potencijalno opasno (žuti meteoalarm), a na drugima opasno (narandžasti meteoalarm), što znači da može prouzrokovati materijalnu štetu i biti štetno po ljude i životinje.

Petak - nastavak snežnih padavina

Poslednjeg radnog dana ove nedelje sneg će nastaviti da pada u celoj Srbiji.

- Neće, naravno, biti svuda istog intenziteta, manje će ga, prema našoj analizi biti u Vojvodini, preciznije u Sremu, Bačkoj i severu Banata. Maksimalne temperature će se kretati između -2 i 1 stepen Celzijusa - kaže Đurić.

Prikaz meteoalarma za taj dan dosta je "ozbiljniji", pa će na snazi u centralnom, jugozapadnom i jugoistočnom području na snazi biti crveni meteoalarm. To znači da je vreme vrlo opasno i za posledice može imati veliku materijalnu štetu, te ugroziti ljude i životinje.

Foto: Tanjug

Subota - ledeni dan i kulminacija formiranja snežnog pokrivača

Prvog dana vikenda, govore meteorološke prognoze, doneće nam poslednje sate padavina u ovom talasu snežnih nanosa i dnevne temperature koje neće prelaziti nulu (od -4 do 0, tačnije).

- Snežni pokrivač, dakle, formiraće se postepeno. Na primeru Beograda, to znači da bi, recimo, sutra mogao da dostigne visinu od 10 do 15 centimetara, prekosutra od 15 do 25, da bi se u subotu verovatno došlo do 30 centimetara snega u glavnom gradu - pojašnjava sagovornik "Blica".

Nedelja - hladno,ali bez padavina

Kako je najavio meteorolog Todorović na javnom servisu, u nedelju, kad se razvedri, jutarnja temperatura će biti niska, između -5 i -10.

- Jutro istina hoće biti hladno, ali suvo, imaćemo umeren, ponegde i jak mraz, a tokom dana porast temperature ona će tokom dana uglavnom biti u plusu - ističe Đorđe Đurić.

Sledeća nedelja - temperaturni rast

U ponedeljak i utorak nas čeka blagi porast temperature, ali bez otapanja snežnog pokrivača, naveo je jutros Todorović. Đurić, pak, precizira da će dani beležiti do 5, 6, pa čak i 7 Celzijusa, a da će otapanja biti već u nedelju uveče.

- Uz to, u ponedeljak se može ponovo očekivati ledena kiša, a i sneg koji se bude otopito tokom nedelje mogao bi da zaledi uveče kada temperatura opadne, što znači da bi tokom jutra prvog dana sledeće nedelje građani trebalo da budu oprezniji na ulici - zaključuje meteorolog i apeluje na sugrađane da koriste zimsku opremu i redovno se informišu o vremenskim prilikama.

Skijaši mirni do proleća

- Na Kopaoniku je pre desetak dana bilo čak 100 centimetara snega, jutros oko 80, a sa novih 20-30 to će biti dobra zaliha do marta, aprila - kazao je Nedeljko Todorić za RTS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set