• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

27.01.2019

20:21

(FOTO) ŠKOLSKA SLAVA OBELEŽENA ŠIROM SRBIJE! Svetosavska akademija održana u svim školama!

Vesti

(FOTO) ŠKOLSKA SLAVA OBELEŽENA ŠIROM SRBIJE! Svetosavska akademija održana u svim školama!

Podeli vest

Školska slava Sveti Sava obeležena je danas u svim osnovnim i srednjim školama širom Srbije, kao i u Zagrebu

Tradicionalne Svetosavske nagrade, kojima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nagrađuje pojedince i institucije za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja dodeljene su danas.

U Vladi Srbije, ovogodišnjim laureatima nagrade je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je pozdravio sve dobitnike - učenike, studente, profesore, direktore, zaslužne građane, predstavnike diplomatskih predsedništva, kompanija, odnosno sve one koji su u toku kalendarske 2018. godine dali značajan doprinos razvoju sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Foto: Tanjug



- Gledajući kojih 27 su nagrađeni mojem zadovoljstvu nema kraja i znam da je Komisija posao uradila fantastično - kazao je Šarčević. 


Dodao je da se čini kao da je sam Sveti Sava se umešao ove godine u Komisiju i doprineo tome da pravi ljudi, koji su svojim značajnim doprinosom učinili da obrazovanje bude za nešto bolje, ove godine budu nosioci vrlo prestižne i jedne od najlepših nagrada.

Foto: Tanjug

- Ne postoji ništa svetije kod Srba i ljudi koji žive u Srbiji nego današnji dan, jer Sveti Sava je jedina ličnost koja sve nas okuplja na jednom mestu - naveo je ministar.

Istakao je da je Sveti Sava jedini za kojeg niko ne može da kaže da je nešto opstruirao ili radio loše u svom životu.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, na današnji dan barem je dve trećine Srbije u školama, što kao učenici, što kao profesori i nastavnici ili roditelji.

- Niko današnjem danu ne može da bude ravnodušan - istakao je ministar Šarčević i dodao da mu posebnu čast čini što se na današnji dan nalazi društvu dobitnika ovogodišnje nagrade.

Foto: Tanjug

Među dobitnicima ovogodišnje nagrade su Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice, direktor srpskog zabavišta osnovne škole, gimnazije i kolegijuma Nikola Tesla iz Budimpešte Jovanka Lastić, nastavnik računarstva i informatike u gimnaziji Veljko Petrović iz Sombora Duško Obradović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao i Poljoprivredni fakultet istog Univerziteta.

Foto: Tanjug

Svetosavsku nagradu dobili su i profesor Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Branislav Jeremić, Filip Bošković koji je diplomirao na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,91, a sa svoje 22 godine osvojio je preko 200 nagrada i objavio tri rada u međunarodnim časopisima.

Nagrađeni su i predškolska ustanova "Moje detinjstvo" u Čačaku, Bojan Chirić vaspitač u predškolskoj ustanovi "Ðulići" u Zaječaru, direktorka osnovne škole "Dragan Kovačević" Beograd i predsednica zajednice škola za učenike sa smetnjama u razvoju Silvana Plavšić, nastavnik engleskog jezika u Nišu Ana Živković, profesir razredne nastave osnovne škole "Sveti Sava" iz Vrčina Dobrica Sinđelić.

Foto: Tanjug


Dom učenika srednjih škola u Leskovcu jedan je od dobitnika, kao i Slaven Palać učenik završne godine muzičke srednje škole u Novom Sadu, zatim Aleksa Milojević, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksandar Rašković, učenik osmog razreda osnovne škole iz Subotice, Irina Pejoska učenica drugog razreda srednje muzičke škole iz Beograda, osnovna škola Prota Stevan Popović Čumić, najstarija škola u Šumadiji.

Osnovna škola Vuk Karadžić iz Sočanice takođe je dobitnik Svetosavske nagrade, a dobitnici su i osnovna škola Slobodan Sekulić iz Užica, osnovna škola Branko Radičević iz Savinog sela, Udruženja pisaca Sedmica Frankfurt na Majni, Aleksandar Rajevac generalni direktor Valjevske pivare, Vladimir Matić guverner Rotari distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, Anđelka Krasojević nastavnik na srpskom jeziku u inostranstvu, Božidar Vučurević, generalni konzul Srbije u Štutgartu. 

Svetosavska akademija u Sremskoj Kamenici

U Sremskoj Kamenici večeras je u Centru za osnovnu policijsku obuku održana Svetosavska akademija u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i episkopa sremskog gospodina Vasilija.


 

Foto: Tanjug


- Danas, pouke i vrline Svetog Save moramo pre svega prenositi novim generacijama koje su više nego ikada izložene modernom vremenu i velikim izazovima - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao: "Ovo je vreme u kom njegovo učenje dolazi do izražaja".

Foto: Tanjug

- Svako od nas treba da nastavi put Svetog Save, put odricanja i žrtve za bližnje svoje - istakao je Mirović.

- Evo osam stotina godina prošlo je od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i vaspostavljanja toga temalja na kome je mnogo bliže približio reči Jevanđelja, na narodnom srpskom jeziku, da naši očevi i deca spoznaju Boga kroz prizmu svoga jezika, kulture i svog identiteta - rekao je episkop sremski Vasilije i podsetio prisutne da je Sveti Sava bio i vredan diplomata.

Foto: Tanjug

- Mi se radujemo proslavlajući ovaj dan imajući u vidu i iskušenja koja prate ovaj narod, jer ima nade za lepotu i za našu decu - napomenuo je episkop Vasilije.

Prisutnima je pozdravnu reč uputio i načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku, Želimir Mrdalj istakavši da je Sveti Sava večiti putokaz svima nama.

Foto: Tanjug


- U svakom pokoljenju Sceti Sava se javio kao istina, kao neko čijim vrednostima stremimo, pod čijim okriljem stvaramo vedriju, bolju i pošteniju budućnost - napomenuo je Mrdalj.

Foto: Tanjug


- Sveti Sava je pokrovitelj prosvete, a Centar za osnovnu policijsku obuku nastavlja dugu tradiciju prosvećivanja i obučavanja čuvara reda i kira na svim prostorima - dodao je Mrdalj.
 

Svečano obeležena Svetosavska akademija u Novom sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Svetosavskoj akademiji koja je bila održana u novosadskoj Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj".

Foto: Tanjug

- Sveti Sava je osoba koja je bila ispred svog vremena, stanovnik Zemlje, a građanin neba, utemečkivač moderne srpske države. Neko ko je u biće našeg naroda utkao pravdu, pravo i čovekuljublje - rekao je gradonačelnih Novog Sada, Miloš Vučević.

Foto: Tanjug

- Sveti Sava je uspeo da pomiri Istok i Zapad, umeo je i da miri posvađanu braću - podsetio je Vučević i dodao: "Dok se ne pogledamo u oči i ne pogledamo u ikonu ovog sveca, ne možemo da znamo ni ko smo ni šta smo ni gde idemo".

Foto: Tanjug


- On će biti prisutan sa nama, ako bude u našim srcima, mislima i molitvama, knjigama i porodicama, ako bude živa reč. Onda je to priča o budućim, a ne prošlim vremenima - istakao je Vučević.

Foto: Tanjug

Direktor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", Radivoje Stojković rekao je: "Nama je ovo pre sve radostan dan, kada i pesma, radost i molitva, pod krovom ove naše stare i čestite škole sa dubokom tradicijom, koja neguje nasleđe Srpske pravoslavne velike gimnazije i koja u 21. veku takođe daje odgovore na porebe ovog vremena".

Foto: Tanjug


On je dodao da će na ceremonji nastupiti hor gimnazije, kao i da će mladi nastavnici i đaci besediti na svetosavski nagradni temat. 

Nagrade će tradicionalno uručiti Fondacija "Sofije Papić".
 

U školama na centralnom Kosovu obeležena slava Sv. Sava
 

U svim srpskim školama na centralnom Kosovu danas je obeležena školska slava Sveti Sava, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Navodi se da je svečano bilo i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici, gde je svečanost započeta Svetosavskom himnom, a nastavljena priredbom.

U prisustvu brojnih đaka, nastavnika i roditelja, jerej Trajko Vlajković prerezao je slavski kolač u toj školi, gde je prošlogodišnji domaćin predao kolač ovogodišnjem.

- Možda mnogi koji su ovde okupljeni ne znaju da slavimo jubilej, da danas zapravo crkva slavi 800 godina od samostalnosti, a to svakako dugujemo našem Svetom Savi - rekao je jerej Trajko Vlajković.

Navodi se da je svečano bilo i u predškolskoj ustanovi "Đurđevak" u Gračanici, gde su mališani su pripremili prigodan program kako bi obeležili ovaj praznik. 

Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" mališane je obradovala paketićima.

Vukosavljević: Savindan okuplja srpski narod ma gde živeo

U Zagrebu je danas u organizaciji Srpskog kultrunog društva "Prosvijeta" održana Svetosavska akademija kojoj je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je tom prilikom istakao da je Savindan praznik koji okuplja srpski narod ma gde živeo, okupljen oko svojih hramova i oko svog prvog prosvetitelja. 

- Proslavljamo ovaj svetli srpski praznik evo i u Zagrebu, u gradu gde je naš pravoslavni narod vekovima živeo i ostavljao svoje stvaralačke tragove i čijem je ugledu i veličini značajno doprinosio", kazao je Vukosavljević na Svetosavskoj akademiji u koncertnoj dvorani "Blagoje Barsa - saopštilo je resorno ministarstvo.

On je podsetio da je srpska istorija, starija i novija, prepuna tamnih dana za pamćanje i pijetet, te da je tako je i na području Hrvatske, premnogo tragičnih uspomena, kojih se moramo sećati, ako smo ljudi. 

- Savindan je, opet, dan koji je svetao i srdačan, jer se sećamo, ne mučenja i stradanja, ne pobeda i pogibija, nego jedne svestrane ličnosti koja je zasnovala duhovni put i kulturni lik našeg naroda. Čak i istorijski potvrđena ličnost princa Rastka, monaha i arhiepiskopa Save, izaziva iskreno divljenje, bez imalo primesa hagiografskih ili legendarnih stilizacija, kakvih je bilo i bez kojih predanje ne može - rekao je ministar.

Prošlost i istaknute ličnosti iz prošlosti, kako je rekao ministar, obično se posmatraju iz dva ugla, koja se često mešaju i prepliću i da i tako svetitelja Savu posmatramo. 

- Nekome ko ne poznaje dovoljno ni istoriju, ni crkveno ni narodno predanje, svetitelj Sava može delovati kao neka ukočena figura iz prošlosti, koja oličava prošlost i u prošlosti ostaje. A nema življe i životvornije delatnosti, uzorite i nama danas koji javni i narodni interes obično bacamo u zapećak, od onoga što je Sveti Sava ustanovio i oposlio za života. I nema življeg prisustva od Savinog u svesti i savesti njegove duhovne dece, makar katkad bila i zabludela, u dugoj i neizvesnoj istoriji - rekao je Vukosavljević.

Sava je, prema njegovim rečima, bio svetitelj u ličnom podvigu kojem se posvetio do srži, od rane mladosti do ovozemaljskog kraja, a lični podvig opteretio dodatno podvigom za druge, za otačastvo, za duhovnu zajednicu iz koje je potekao. 

- Na krajnjoj tački toga podviga smo mi danas, takvi kakvi smo, koji se ipak sećamo našeg duhovnog roditelja - ocenio je ministar.

- Bio je prosvetitelj u srednjovekovnom, a ne u novovekovnom značenju reči, što znači da je bio pobornik viših zahteva prema sebi samom. Pravoslavni Carigrad, odakle je upijao kulturu beše, uostalom, sve do razorenja i pljačke grada od strane krstaša - vodeći centar tadašnjeg civilizovanog sveta. S druge strane, kako je odavno zapaženo, u doba kada je delovao Sveti Sava jačalo je prožimanje vizantijskog i zapadnjačkog shvatanja umetnosti i društvenog života, utiskujući i ovdašnji pečat tvorevinama nemanjićke Srbije - kazao je on.

Ministar je podvukao da takav obrazac važi i dalje za srpsku kulturu, a zasnovan je još u doba gradnje Studenice, u čijem se sklopu stiču vizantijski i romanički, zapadni elementi u skladnoj, saglasnoj celini. 

- Biti otvoren i izbirljiv za strane uticaje, a znati ko si, kome pripadaš i slobodno birati svoj put. I to je Savin nauk, s početka velike epohe srpskog naroda, koju je on požrtvovano i umno zasnovao - rekao je Vukosavljević i dodao da on važi ili bi trebalo da važi i za svaku kulturu ponaosob. 

Ministar je ukazao da kulturni prostori naroda, prelaze granice država, koegzistiraju, međusobno se prožimaju, primaju i daju uticaje. 

- I poput mnogih ostalih, i Srbi i Hrvati su se bolje razumeli i bolje komunicirali kada su to činili omogućavajući jedni drugima da se pesma njihovih kultura čuje glasno, visoko iznad buke dnevne politike i istorijskih razmirica sumnjivog ontološkog statusa - zaključio je Vukosavljević naglasivši da taj nauk posebno važi danas i ovde, gde ove reči govori.

Na Svetosavskoj akademiji govorili su i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, izaslanik hrvatske vlade i ministarke kulture Davor Turković i predsednik SKD "Prosvijeta" Mile Radović.

Svečanosti su prisustvovali amabasadorka Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, delegacija Ministarstva kulture i informisanja, predstavnici grada Zagreba, predsednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsednik UO RTS Vladimir Vuletić, predsednik Srpskog privrednog društva "Privrednik" Nikola Lunić, predstavnici SNV, kao i srpski poslanici u Saboru.

U umetničkom delu programa učestavovali su Hor i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića.
 

 

(FOTO) OBELEŽENA SLAVA OPŠTINE VRAČAR!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set