• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

02.02.2019

12:23

KO PREŽIVI, PRIČAĆE! Vremenski ekstremi u Srbiji biće sve češći i žešći, temperature će ići od -40 DO +50 STEPENI!

Vesti

KO PREŽIVI, PRIČAĆE! Vremenski ekstremi u Srbiji biće sve češći i žešći, temperature će ići od -40 DO +50 STEPENI!

Podeli vest

Dok se Amerikanci smrzavaju na minus 50, a u Australiji sve "gori" na plus 50 stepeni Celzijusovih, stanovnike naše države očekuje topao, gotovo prolećni vikend, sa temperaturama koje će se kretati i do 16 stepeni. Ipak, klimatski uslovi i promene u svetu neminovno nameću pitanje da li su ovakvi ekstremi mogući i kod nas, a odgovor klimatologa je krajnje obeshrabrujuć

Naime, iako je hladno vreme u Americi izazvalo raspradanje "polarnog vorteksa", tačnije vazdušne struje koja kruži oko Severnog pola, te taj talas ne može doći do našeg podneblja, klimatolog Vladimir Đurđević ipak upozorava da postoji mogućnost sličnih scenarija iz Srbiju.

Ono što je trenutno za utehu, to je da to svakako neće biti ovih dana, ali je to nešto što će u bliskoj budućnosti biti naša realnost.

- Ledeni talas koji je zahvatio Ameriku sigurno neće doći do nas, ali usled polarnih prodora, mogu se stvoriti uslovi za izuzetno niske temperature, te se i kod nas može ponoviti februar 2012. godine. Verovatno se tako nešto neće dogoditi ove godine, ali svakako postoje uslovi - rekao je Vladimir Đurđević za "Blic".

Podsećanja radi, februara 2012. godine, ciklon Gabor doneo je nezapamćene snežne padavine na teritoriji naše države, te je čak 27 opština proglasilo vanredno stanje. Nastava je bila obustavljena, saobraćaj blokiran, a širom Balkana ljudi su otali zavejani. Temperature vazduha čitavog meseca nisu prelazile nulu, a istog meseca izmerene su i najniže temperature u gradovima Srbije, kada je u Sjenici izmereno minus 39 stepeni, a u Novom Sadu i Negotinu temperatura je pala do 27 podeoka ispod nule.

Foto: Tanjug

Ekstremi sve češći i žešći

Ipak, Đurđević navodi da će hladniji ekstremi biti ređi nego ranije, ali da raspadanje polarnog vorteksa može biti intenzivnije, jer su zime sada toplije, što bi značilo da će se ekstremi odnositi na nagle temperaturne padove.

- Hladniji ekstremi su mogući više u pogledu intenziteta, s obzirom da su u poslednje vreme zime značajno toplije - rekao je Đurđević.

S druge strane, kada su u pitanju topli ekstremi - njih će biti više, a biće i jačeg intenziteta.

- Kod nas je verovatniji scenario poput onog u Australiji - upozorava klimatolog Đurđević.

Suše, poplave, požari...

On dodaje da je klima značajno promenjena u odnosu na prošli vek, te da je izvesno da će se u budućnosti ekstremi poput: netipično visokih i niskih temperatura, naglih promena temperature, suša, poplava i šumskih požara, biti sve češći i intenzivniji.

- Bićemo više izloženi ovakvim ekstremima, biće ih sve više, nanosiće veću štetu - zaključuje Vladimir Đurđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set