• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2019

15:34

ZAPADNA SRBIJA U PRIPRAVNOSTI! Izlile se Morava i Bjelica, BUJIČNI TOKOVI U PORASTU!

Vesti

ZAPADNA SRBIJA U PRIPRAVNOSTI! Izlile se Morava i Bjelica, BUJIČNI TOKOVI U PORASTU!

Podeli vest

Na području Zapadne Srbije, kao posledica topljenja snega, izlile su se Zapadna Morava i Bjelica, dok je nivo ostalih reka je u porastu, iako još nema opasnosti po domove

Zapadna Morava se izlila u Pilatovačkom polju i Prijanovićima, ali nema poplavljenih domaćinstava, izjavio je predsednik opštine Požega Milan Božić.

On je dodao da je nadošao Skrapež, pritoka Ðetinje, ali da za sada nema izlivanja. 

Prema njegovim rečima, tokom dana se očekuje porast vodostaja na svim rekama na područku opštine jer su tokom noći temperature bile u plusu i nastavljeno je topljenje snega.

- Što se tiče Rzava i Ðetinje, situacija još uvek nije alarmantna, obale još uvek nisu pune, ali su u pitanju bujični vodotokovi i situacija može da se promeni za nekoliko sati - kazao je Božić za agenciju RINA.

On je istakao da su u Požegi sve nadležne službe u pripravnosti.

Foto: Tanjug

Kod Lučana se izlila reka Bjelica i tamo je poplavljeno preko 120 hektara oranica, a predsednik opštine Milivije Dolović kaže da je nijedna kuća nije ugrožena i da je situacija trenutno pod kontrolom.

- Vodostaj Bjelice je 170 centimetara, u prethodnih 48 časova ta reka se izlila na samom ušću u zapadnu Moravu, poplavljeno je oko 120 hektara oranica i u selima Puhovo i Turica još tridesetak hektara. Za sada nijedan stambeni objekat nije ugrožen, ali padavine su najavljene i u narednim satima, a dolazi i do otapanja snega pa su mogući veći problemi - rekao je Dolović.

(FOTO/VIDEO) PODIVLJALE BUJICE NAPRAVILE HAOS U BOSNI! Reke se izlile zbog otopljenog snega i nosile sve pred sobom! KRITIČNO U 4 OPŠTINE!


On je istakao da je Štab za vanredne situacije u stalnom dežurstvu, da se prate svi vodotokovi.

- Spremni smo da reagujemo. Ukoliko bude bilo potrebno zaprečićemo ustav u selu Dljin - rekao je Dolović.

U zapadnoj Srbiji Lim je u značajnom porastu, ali nema opasnosti od izlivanja.

Seljašnica i Mileševka za sada su u svojim koritima, ali pošto je reč o bujičnim vodotokovima, situacija može brzo da se promeni jer su temperature tokom noći bile iznad nule, rekao je za agenicu RINA Goran Posrkača, načelnik štaba za vanredne situacije opštine Prijepolje.

Foto: Tanjug



Prema njegovim rečima, zabeležen je značajan porast reke Lima, ali za sada to nisu upozoravjuće vrednosti.

- Dotok na brani u Potpeći je 160 litara po metru kubnom, što je u nivou proseka, ako se uzme u obzir da je situacija alrmantna tek kada je dotok 600 litara po metru kubnom - kazao je Posrkača.

On je naglasio da su sve nadležne službe u pripravnosti i da će se situacija na bujičnim vodotokovima pratiti iz sata u sat.

RASTE VODOSTAJ VELIKE MORAVE! Za 2 dana kod Varvarina nivo vode VIŠI ZA POLA METRA! Prognozira se dalji porast!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set